Giurgia and the Greek vlachs - giurgia_news - by Mavrommati Vaso
Τα νέα της Τζούρτζιας - 2014
Απαγορεύεται οποιαδήποτε αναδημοσίευση κειμένου (ολική, μερική ή περιληπτική) και εικόνων χωρίς έγγραφη άδεια του κατόχου.

Εγκάρδιες ευχές... (27 Δεκεμβρίου 2014)

Φίλοι μου σας στέλνω τις ευχές μου με τα λόγια του πιο λαμπρού μυαλού της εποχής μας, του Στίβεν Χόκινγκ:

"Ζούμε σε έναν από τους μικρότερους πλανήτες ενός ηλιακού συστήματος με έναν αστέρα μετρίου μεγέθους, που βρίσκεται στα εξώτερα όρια ενός από τους δισεκατομμύρια γαλαξίες που υπάρχουν. Το πέρασμα μας από αυτή τη Γη είναι σύντομο, πολύ σύντομο. Αν το δούμε σχηματικά, οι ζωές μας είναι απλώς παροδικές κηλίδες φωτός στο ραντάρ της αιωνιότητας. Επομένως, ας έχουμε τη σοφία να απολαύσουμε το ταξίδι και να γευτούμε την κάθε στιγμή αυτής της πορείας.
"

Λύστε τους κάβους!


Μία παλιά φωτογραφία και ένα κείμενο του Άγγελου Μανώλη (2 Δεκεμβρίου 2014)
Λάβαμε από τον πρώην Πρόεδρο της ΦΑΤΑ Άγγελο Μανώλη μια παλιά φωτογραφία του χωριού από τον Άγιο Γιώργη και ένα κείμενό του που δημοσιεύτηκε στην τρικαλινή εφημερίδα Έρευνα, στο φύλλο της 9 Μαρτίου 2014.
Διαβάστε το κείμενο με τίτλο "Από τις παραδόσεις του χωριού Αγία Παρασκευή (Τζούρτζια) Ασπροποτάμου". Τον ευχαριστούμε!


Και ένα ποίημα για την Τζούρτζια (21 Οκτωβρίου 2014)
Λάβαμε από τον πρώην Πρόεδρο της ΦΑΤΑ Άγγελο Μανώλη ένα ποίημα αφιερωμένο στη μικρή μας πατρίδα. Τον ευχαριστούμε!Και λίγη γεωγραφία (14 Οκτωβρίου 2014)
Τα Τζουμέρκα.

15° Συμπόσιο Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής και Χορών (8 Σεπτεμβρίου 2014)
Με ιδιαίτερη χαρά συμμετείχαμε στο 15ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής και Χορών της ΠΟΠΣΒ που διεξήχθη στη Νάουσα το Σ/Κ 6-7 Σεπτεμβρίου 2014. Άψογη η διοργάνωση και η φιλοξενία από την Ομοσπονδία και τον Σύλλογο Βλάχων Νάουσας και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες οι εισηγήσεις από τους έγκριτους επιστήμονες που συμμετείχαν.
Θερμά συγχαρητήρια!
Διαβάστε την εισήγηση που παρουσίασε ο Γιάννης Θεοδωρίδης με τίτλο "Όλα είναι δρόμος - γεφυρώνοντας την Επιστήμη της Γεωπληροφορικής με τις παραδοσιακές μετακινήσεις των Ασπροποταμιτών κατά τον 20ο αιώνα."

Καλοκαίρι 2014 (20 Αυγούστου 2014)
Είχαμε την τύχη και φέτος να ανέβουμε στο όμορφο Ασπροπόταμο, απολαύσαμε τη μοναδική φύση, τις μεσημεριανές μπόρες, τα κλαρίνα στην πλατεία, τις βόλτες και τις εκδρομές. Μοιραζόμαστε μαζί σας κάποιες από τις στιγμές μας, που αποτυπώσαμε με τη φωτογραφική μηχανή, με την ευχή να είμαστε όλοι καλά και σύντομα να ξανανταμώσουμε.

Η ΦΑΤΑ οργάνωσε και φέτος με μεγάλη επιτυχία την ετήσια γιορτή της το πρώτο Σάββατο του Αυγούστου 2/8 και τη λαϊκή βραδιά στις  9/8. Δείτε σχετικά βίντεο (ετήσια γιορτή, λαϊκή βραδιά).  Επίσης, το Σάββατο 16 Αυγούστου τελέστηκε θεία λειτουργία στην Αγία Μαρίνα.Στην πλατεία λειτούργησε το ένα από τα δυο μαγαζιά υπο νέα διεύθυνση του Βασίλη Ψοφάκη - Βάσως Μανώλη. Καλές δουλειές!

Επειδή για εμάς το "Όλα είναι δρόμος" δεν είναι απλά ο τίτλος ενός τραγουδιού αλλά άποψη ζωής δείτε:
Από την Τζούρτζια στα Άγναντα και στο γεφύρι της Πλάκας.
Από την Τζούρτζια στο Καπέσοβο για να περπατήσουμε στη σκάλα Βραδέτου.

Τέλος, έχουμε την τιμή να σας παρουσιάσουμε τη γηραιότερη Τζουρτζιώτισα, την Μαριγούλα Πλαστήρα, αδελφή της γιαγιάς μου Βασιλικής.


15° Συμπόσιο Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής και Χορών (18 Αυγούστου 2014)
Το 15ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής και Χορών της ΠΟΠΣΒ θα διεξαχθεί φέτος στη Νάουσα, το Σ/Κ 6-7 Σεπτεμβρίου 2014. Θα φιλοξενηθεί στο Συνεδριακό κέντρο του πολυχώρου πολιτισμού "Βέτλανς" με θέμα "Τα δίκτυα των βλάχων".
Μεταξύ άλλων εισήγηση θα παρουσιάσει και ο Γιάννης Θεοδωρίδης με τίτλο "Όλα είναι δρόμος - γεφυρώνοντας την Επιστήμη της Γεωπληροφορικής με τις παραδοσιακές μετακινήσεις των Απσροποταμιτών κατά τον 20ο αιώνα."

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Συμποσίου (σελ. 1, σελ. 2).


30ο Αντάμωμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (1 Ιουλίου 2014)
Διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 30ο αντάμωμα της ΠΟΠΣΒ στη Μηλιά και στο Μέτσοβο, το τριήμερο 27-29 Ιουνίου 2014. Διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας.
Επίσης, δείτε φωτογραφίες που μας έστειλε ο επίτιμος πρόεδρος της ΦΑΤΑ Αθανάσιος Μουστάκας. Τον ευχαριστούμε!.

Η γιορτή των Αγίων Αποστόλων στην Τζούρτζια (30 Ιουνίου 2014)
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το καλοκαίρι ξεκίνησε με τη λειτουργία στο ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων, πρώτη γιορτή του καλοκαιριού με κριθαράκι και προβατίνα.
Viara bun!
Δείτε φωτογραφίες που μας έστειλε ο Θανάσης Πλατής, τον ευχαριστούμε!

Έπαινος προς την τζουρτζιώτισα Μαρία Ταμπακιώτη - Σίμου (16 Ιουνίου 2014)
Με μεγάλη χαρά και περηφάνεια ανακοινώνουμε ότι η Σύγκλητος της Ακαδημίας Αθηνών επαίνεσε την κα Μαρία Ταμπακιώτη - Σίμου για την κατάθεση των Συλλογών της με τίτλο "Αμέρικα - Αμέρικα" και "Μην τα πάρετε τοις μετρητοίς", μετά από πρόταση του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Δείτε τον έπαινο και διαβάστε τα σχετικά κείμενα Αμέρικα - Αμέρικα και Μην τα πάρετε τοις μετρητοίς.
Ευχόμαστε στην αγαπημένη μας φιλόλογο να συνεχίσει να γράφει με τον ίδιο οίστρο και να μας χαρίζει στιγμές ευδαιμονίας και τζουρτζιώτικης περηφάνειας.

Άνοδος της αθλητικής ομάδας της Τζούρτζιας στην Α1 Ερασιτεχνική της Ε.Π.Σ. Τρικάλων (1 Ιουνίου 2014)
Καλό μήνα - καλό καλοκαίρι με ένα ευχάριστο γεγονός. Η ποδοσφαιρική ομάδα της Τζούρτζιας, που έκανε τα πρώτα της βήματα μόλις φέτος, κατάφερε να ανέβει κατηγορία. Συγχαρητήρια στους παίκτες, στη διοίκηση και σε όλους όσους συμμετείχαν ενεργά σε αυτό το εγχείρημα. Συγχαρητήρια βέβαια και στους εμπνευστές, γιατί όπως λένε "και τα πιο όμορφα ταξίδια ξεκινούν μ' ένα βήμα".
Και σ' ανώτερα!


Η νυφίτσα της Τζούρτζιας (30 Μαίου 2014)
Ένας μύθος καταρρίφθηκε σήμερα! Έμαθα ότι το ζωάκι που εμείς λέμε "νυφίτσα" ή αλλιώς "νιβεστούλα", δεν είναι νυφίτσα αλλά ένα μικρό δενδρόβιο τρωκτικό που λέγεται και ποντικοσκίουρος. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Για τις πραγματικές νυφίτσες που είναι συγγενείς με τα κουνάβια, τις βίδρες και τους ασβούς διαβάστε εδώ.


Αυτοδιοικητικές εκλογές 2014 (26 Μαίου 2014)
Ο Γρηγόρης Τόσκας είναι ο νέος Πρόεδρος του Κοινοτικού Διαμερίσματος της Τζούρτζιας.
Νέος Δήμαρχος Καλαμπάκας ο Χρήστος Σινάνης από τη Διάβα.
Η Ντίνα Δήμα εκλέχτηκε Δημοτική Σύμβουλος  και ο Γρηγόρης Λεπενιώτης Τοπικός Σϋμβουλος στον Δήμο Τρικκαίων, στο πλευρό του νέου Δήμαρχου Δημήτρη Παπαστεργίου.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα στον Δήμο Καλαμπάκας διαμορφώθηκαν ως εξής:

Σινάνης Χρήστος 41,79%
και στον Β' γύρο 53,57%
20 Έδρες
Σακελλαρίου Δημ. 35,45% και στον Β' γύρο 46,43% 9 Έδρες
Μπουφίδης Ιωανν 14,79%

2 Έδρες
Κεραμίδας Λεων. 4,49%

1 Έδρα
Χαρτοπούλου Περιστέρα 3,48%

1 ¨Εδρα

Καλή επιτυχία στο έργο τους!

Τζουρτζιώτες υποψήφιοι:
Γρηγόρης Τόσκας, υποψήφιος Πρόεδρος για το Κ.Δ. Τζούρτζιας
Τζουρτζιώτες υποψήφιοι στους Δήμους Τρικάλων & Καλαμπάκας (ανανεωμένο)Γιώργος Γιαννίτσης - Μουσικές στράτες τ' Ασπροπόταμου της Πίνδου (24 Απριλίου 2014)
Ο Γιώργος Γιαννίτσης με τη νέα του δισκογραφική δουλειά "Μουσικές στράτες τ' Ασπροπόταμου της Πίνδου"συνεχίζει τη μακραίωνη μουσική παράδοση της περιοχής και μας προσφέρει ένα cd με 16 υπέροχα δημοτικά τραγούδια. Όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει στο καλαίσθητο βιβλιαράκι που συνοδεύει το cd:

Σαν πρώτα μουσικά όργανα που συνόδευαν το τραγούδι μου θεωρώ τα κουδούνια των κοπαδιών μας. Οργανωμένα σε "ντουζίνες" κατά εφτάδες, από σπάνιους τσομπαναραίους ειδικούς που τα κούρντιζαν "με τ' αυτί", έδιναν ταυτότητα στο κοπάδι και στο οικογενειακό ηχόχρωμα της κάθε φαμίλιας. Κι έτσι οι πρώτες μου μελωδικές γραμμές έμπλεξαν με τον ήχο των κουδουνιών στο κοπάδι κι έγιναν το δικό μου τραγούδι.
./../tamos%2828_12_2015%29/content
Με τη συνοδεία του κλαρίνου του Γιώργου Κωτσίνη, με βιολί, λαούτο, ντέφι και με την κρυστάλλινη φωνή του μας ταξιδεύει στις ψηλές κορυφές της αγαπημένης μας πατρίδας. Τον συγχαίρουμε και αναμένουμε το καλοκαίρι να συνοδέψει κάποια εκδήλωση.

Δείτε τo εμπροσθόφυλλο και οπισθόφυλλο  του cd.


 Η σκιά της Μίκας στα Τρίκαλα (31 Μαρτίου 2014)

Αντιπροσωπεία γυμνασίου Κρουσόβου στον Δήμαρχο Καλαμπάκας (31 Μαρτίου 2014)
Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ στο ekalampaka.grΞεκίνησε το Gardiki LIVE (25 Μαρτίου 2014)
Ένας νέος δικτυακός τόπος ξεκίνησε για το όμορφο Γαρδίκι, το Gardiki LIVE. Δράστης ο Γρηγόρης Χατζηλυμπέρης:-))
Φιλοξενεί στιγμιότυπα από τις δυο κάμερες που έχουν τοποθετηθεί αντιδιαμετρικά στο χωριό και πληροφορίες από τον μετεωρολογικό σταθμό. Όποτε θέλετε να ρίξετε μια ματιά στη γειτονιά μας ή να αποφασίσετε τι μπουφάν θα πάρετε μαζί σας, ξέρετε που θα μπαίνετε. Σύντομα θα υπάρχει και mobile έκδοση για smartphones.
Επίσης, αξίζει να διαβάσετε ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο με ανάλυση των κλιματολογικών συνθηκών του Γαρδικιού αλλά και το χρονολόγιο στην ενότητα Ιστορικά που ξεκινά από το μακρινό 1900 π.Χ.. Πολύ όμορφες και οι εικόνες από το Goggle Earth που έχουν εμπλουτιστεί με γεωγραφικές πληροφορίες.
Εύγε Γρηγόρη!


Αρχαιρεσίες στην ΠΟΠΣΒ (9 Μαρτίου 2014)
Αρχαιρεσίες για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής είχαμε σήμερα στην ΠΟΠΣΒ. Από τις πρώτες πληροφορίες, έχουμε θρίαμβο του Μιχάλη Μαγειρία και φέτος. Εξελέγη πρώτος με 165 ψήφους. Δύο στα δύο και για την Τζούρτζια, με την Πρόεδρο της ΦΑΤΑ Αποστολία Κούτσια να έρχεται στη δεύτερη θέση με 110 ψήφους και τον Βαγγέλη Μουστάκα να εκλέγεται δεύτερος στην Εξελεγκτική Επιτροπή με 152 ψήφους. Θερμά συγχαρητήρια!
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της ΠΟΠΣΒ.

 
 
Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά των Βλάχων (20 Φεβρουαρίου 2014)

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Εγνατία Ηπείρου ιδρύθηκε το 1991 στα Γιάννενα με σκοπό την υποστήριξη των γραμμάτων και των τεχνών, τη διάσωση και ανάδειξη της Ηπειρωτικής πολιτιστικής κληρονομιάς, την προώθηση δικτύων επικοινωνίας και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των φυσικών πόρων της περιοχής. Με τη χρηματοδότηση του ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκληση», υλοποίησε ένα σημαντικό έργο με τίτλο Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά των Βλάχων, το οποίο παρέχει την ελεύθερη πρόσβαση στο πλούσιο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό υλικό του Ιδρύματος. Το έργο στοχεύει στη διαχείριση αυτού του υλικού και στην προβολή του, κάνοντας χρήση σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων. Με «όχημα» την ψηφιακή τεχνολογία δίνεται πλέον σε όλους η δυνατότητα πρόσβασης σε ένα πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό που έχει συγκεντρώσει το Ίδρυμα ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ και περιλαμβάνει: - τεκμήρια του παραδοσιακού και του σύγχρονου λαϊκού πολιτισμού, - τεκμήρια του προβιομηχανικού του τεχνικού πολιτισμού, - τεκμήρια από τις εμπορικές δραστηριότητες, τη Διασπορά και τον αστικό βίο των Βλάχων. Οπτικοακουστικό υλικό (μουσική, τραγούδια, χορευτικές δραστηριότητες, παραδοσιακές εκδηλώσεις) καθώς και φωτογραφικό αρχείο (φωτογραφικές συλλογές ιδιωτών, φορέων, οικισμοί, εγκαταστάσεις, κοιμητήρια, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία) έχουν συγκεντρωθεί γι’ αυτό το σκοπό.
Πάνω από 300 βιβλία και λευκώματα, χιλιάδες φωτογραφίες και ώρες οπτικοακουστικού υλικού που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά των Βλάχων έχουν συλλεχθεί, τεκμηριωθεί και ψηφιοποιηθεί από το Ίδρυμα ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ με τη σημαντική προσφορά ιδιωτών και επιστημόνων. Το περιεχόμενο αυτό και οι υπηρεσίες της δικτυακής πύλης προβάλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συλλογή και το έργο του Ιδρύματος, και ικανοποιούν σκοπούς ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς.
Η πρόσβαση στη διαδικτυακή πύλη για το σύνολο του ψηφιοποιημένου υλικού και τις υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης είναι ελεύθερη κατόπιν μιας απλής εγγραφής του χρήστη.

Ετήσιος χορός τoυ Συνδέσμου των Εν Αθήναις Τζουρτζιωτών (29 Ιανουαρίου 2014)

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις Τζουρτζιωτών "Ο 'Αγιος Γεώργιος" θα πραγματοποιήσει την Κυριακή το μεσημέρι 23 Φεβρουαρίου 2014 τον ετήσιο χορό του στο μουσικό μεζεδοπωλείο "Πιατάκι" στον Άγιο Δημήτριο συνοδεία λαϊκής και δημοτικής μουσικής του τόπου μας. Κατεβάστε την πρόσκληση.
Καλή διασκέδαση!