Giurgia and the Greek vlachs - Fountains - by Mavrommati Vaso

ΟΧΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΙΣ ΚΟΡΥΦΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ

    Τον τελευταίο χρόνο πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας ενάντια στην τοποθέτηση αιολικών πάρκων σε πολύτιμες περιβαλλοντικά περιοχές όπως στους ορεινούς όγκους, σε περιοχές Natura, σε νησιά και ακατοίκητες νησίδες. Από τα Άγραφα, τα Ακαρνανικά, το Βέρμιο, την Κάρυστο, την Μάνη, την Σαμοθράκη, την Τήνο, την Κρήτη ακούγονται δυνατές φωνές, ας ενώσουμε κι εμείς μαζί τους την δική μας.

    Εάν κάποιος περιηγηθεί στον γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ θα διαπιστώσει ότι όλη σχεδόν η νότια Πίνδος προορίζεται να μετατραπεί σε ένα τεράστιο εργοστάσιο αιολικής ενέργειας. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διάφορες φάσεις αξιολόγησης, αδειοδότησης, υλοποίησης κλπ  πάνω  από 20.000 ανεμογεννήτριες, τα μεγέθη τρομάζουν και οργίζουν.



     Τι συνεπάγεται η τοποθέτηση ενός αιολικού πάρκου σε μια βουνοκορφή; Οι ανεμογεννήτριες είναι κατασκευές γιγάντιων διαστάσεων, ύψους άνω των 100 μέτρων, με πτερύγια σχεδόν 40 μέτρων και βάρους άνω των 100 τόνων. 

    •    Για να μεταφερθούν, απαιτούν την διάνοιξη πυκνού οδικού δικτύου με μεγάλο πλάτος και πολλά χιλιόμετρα σε δύσβατα βουνά.
    •    Για να τοποθετηθούν, χρειάζονται έργα θεμελίωσης με εκσκαφές τεράστιων γηπέδων και χρήση τόνων σίδερου και τσιμέντου.
    •    Για να συνδεθούν στο δίκτυο απαιτούνται πυλώνες, καλώδια υψηλής τάσης και υποσταθμοί.
    •    Για να αποταμιεύσουν την τυχαία ενέργεια που παράγουν χρειάζονται επιπλέον έργα, για παράδειγμα αντλησιοταμίευση (υδατοδεξαμενές για αποθήκευση νερού).

    Όλα αυτά τα συνωδά έργα συνεπάγονται την κατακρεούργηση των πλούσιων δασών μας, την μόλυνση των ποταμών, το ξύρισμα των κορυφών,  την διατάραξη του υδροφόρου ορίζοντα, την δημιουργία τόνων μπάζων, μιλάμε για άμεση καταστροφή του οικοσυστήματος.Μετά δε, από τα 20-25 χρόνια λειτουργία τους, είναι άχρηστες,  κανείς όμως δεν εγγυάται ότι θα αποσυναρμολογηθούν, θα παραμείνουν να σκουριάζουν και να μολύνουν μετατρέποντας τον τόπο μας σε χωματερή. Και βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί ο τόπος να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση. Τα αιολικά είναι δρόμος χωρίς επιστροφή. Δεν είναι ‘πάρκα’ είναι  ‘εργοστάσια’  που προκαλούν μια μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική βλάβη  και δεν συνάδουν με την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής,  η οποία βασίζεται στην κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, τον ήπιο τουρισμό.

    Υποστηρίζουμε την σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα αλλά οι ΑΠΕ (είναι άλλη μεγάλη συζήτηση το αν είναι βιώσιμες χωρίς επιδοτήσεις), πρέπει να χωροθετούνται εκεί όπου υπάρχουν ανθρώπινες δραστηριότητες πχ σε περιοχές που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για βιομηχανική ή γεωργική χρήση, σε περιοχές στις οποίες έχουν προηγηθεί εξορυκτικές δραστηριότητες, σε περιαστικές ζώνες και όχι να καταλαμβάνουν άθικτες -  παρθένες περιοχές και να τις υποβαθμίζουν. Και πάντα με πιστή τήρηση πραγματικών και όχι πλασματικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
   
    Ο Ασπροπόταμος είναι μια ορεινή περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μετατραπεί σε νταμάρι. Δεν αξίζει στον τόπο μας, τον τόσο όμορφο και αμόλυντο τέτοια καταστροφή. Ο Ασπροπόταμος που ξέραμε δεν θα υπάρχει.
       
    Στην παρακάτω φωτογραφία διακρίνεται το αιολικό πάρκο που προτείνεται για την Σκλήβα, κάτω δεξιά η Τζούρτζια. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε την τύχη όλης της περιοχής του Ασπροποτάμου.


 Bάσω Μαυρομμάτη

22/2/2020