Οικοτουρισμός - το μέλλον της Τζούρτζιας
Το μέλλον τόσο της Τζούρτζιας όσο και της ευρύτερης περιοχής του Ασπροποτάμου είναι ο «πράσινος τουρισμός» ο οποίος μπορεί να γίνει το όχημα αφενός για την ανάπτυξη της περιοχής αφετέρου για την προστασία της πλούσιας φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Με τη συγκράτηση μόνιμων κατοίκων - θα μπορέσουμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα χωριά μας 12 μήνες το χρόνο και όχι τον ενάμιση μήνα του καλοκαιριού. Θα σταματήσουμε επιτέλους να λέμε «καλό χειμώνα» το Δεκαπενταύγουστο.
Η ανάπτυξη του οικοτουρισμού προϋποθέτει έργα όπως:
-
Επιλογή, διαμόρφωση και σήμανση ειδικών πεζοπορικών μονοπατιών μέσα στα δάση μας.
-
Δημιουργία σταθμών ανάπαυσης σε σημαντικές θέσεις θέας.
-
Σήμανση με τοποθέτηση πινακίδων με ενημερωτικά κείμενα για την πανίδα και τη χλωρίδα, για την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
-
Κατασκευή ορεινών καταφυγίων για φιλοξενία ορειβατικών ομάδων, συλλόγων αλλά και μεμονωμένων ορειβατών.
-
Στήριξη των τοπικών προϊόντων με τη δημιουργία μικρών μονάδων για παραγωγή και τυποποίηση τυροκομικών προϊόντων, ή τη συλλογή βοτάνων.
-
Ανάδειξη της ιστορικής και θρησκευτικής παράδοσης του τόπου, των εκκλησιαστικών μνημείων που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλα τα χωριά και αποτελούν μέρος της πλούσιας παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής.
-
Ανάδειξη των καλοχτισμένων σπιτιών μας που μαρτυρούν το μεράκι των προγόνων μας για προκοπή αλλά και την τέχνη των μαστόρων.
-
Δημιουργία λαογραφικού μουσείου και μουσείου των βλαχόφωνων Ελλήνων.
Τα πρώτα βήματα ήδη έγιναν. Το Διοικητήριο της Δ.Κ. Ασπροποτάμου (με το κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης - εκπαίδευσης) είναι το στολίδι της περιοχής, είναι το πρώτο μνημείο της δικής μας γενιάς δίπλα στα πετρόκτιστα σπίτια, στις εκκλησιές και στα γεφύρια των παππούδων μας.
Aς ακολουθήσουμε το δρόμο που χάραξαν με υποδειγματικό τρόπο άλλα ορεινά χωριά όπως το βλαχοχώρι Νυμφαίο Φλωρίνης.
Στόχος μας και όραμά μας πρέπει να είναι η προσέλκυση των πραγματικών φίλων της φύσης, των ταξιδευτών και όχι των τουριστών της ταβέρνας και των σκουπιδιών. Ανθρώπων που θα έρχονται να απολαύσουν την ηρεμία, την πεζοπορία, την παρατήρηση πουλιών – άγριων ζώων, το καγιάκ, την ιππασία, την ορειβασία, την αναρρίχηση, το ποδήλατο βουνού. Μαθητών που φεύγοντας θα παίρνουν μαζί τους την αγάπη για τη φύση και την προστασία της.
Ας
προσπαθήσουμε όλοι μαζί έτσι ώστε τα παιδιά
μας να βρουν τα χωριά μας, τα δάση μας, τα
ποτάμια μας ίδια και καλύτερα από ότι τα
βρήκαμε εμείς.
Μαυρομμάτη Α.Β.
Σεπτέμβρης 2002