Giurgia and the Greek vlachs - giurgia_news - by Mavrommati Vaso
Τα νέα της Τζούρτζιας - 2010

Αναμνήσεις καλοκαιριού - βίντεο από τον Βασίλη Κουκούλα (31 Δεκεμβρίου 2010)
Λίγες ώρες πριν αλλάξει ο χρόνος κλείνουμε τα νέα μας για το 2010 με ένα χορταστικό βίντεο του Βασίλη Κουκούλα. (Ενδεχομένως να σας ζητηθεί κωδικός windows live).
Anni mults!

Σύνδεσμος των εκ Τζούρτζιας της Αθαμανίας ο 'Αγιος Γεώργιος (30 Δεκεμβρίου 2010)
Όπως κάθε χρόνο έτσι και το 2011 ο "Εν Αθήναις Σύνδεσμος των εκ Τζούρτζιας της Αθαμανίας ο Άγιος Γεώργιος" θα τελέσει τη χοροεσπερίδα του στην οικογενειακή ταβέρνα ΕΛΑΦΟΚΥΝΗΓΟΣ. το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011 το βράδυ. Το κέντρο βρίσκεται στη διασταύρωση των λεωφόρων Κατεχάκη και Κηφισίας και η τιμή της πρόσκλησης είναι 25 ευρώ το άτομο (περιλαμβάνει πλούσιο μενού και όλα τα ποτά).
Επίσης, κυκλοφόρησε και φέτος το καλαίσθητο ημερολόγιο του Συνδέσμου με όμορφες φωτογραφίες τοπίων της Τζούρτζιας. Το ημερολόγιο μπορείτε να το προμηθευτείτε στην τιμή των 5 ευρώ από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Δημήτρη Αλεξίου (τηλ. 6944700929).

Ιδιόκτητα γραφεία του Συνδέσμου: Αναξαγόρα 1-3 & Σωκράτους (5ος όροφος), Αθήνα 10552
τηλ. 210-5235596


Ευχές και πρόσκληση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (28 Δεκεμβρίου 2010)
Ο Πρόεδρος και το ΔΣ της ΠΟΣΠΒ στέλνουν τις ευχές τους και μία πρόσκληση για τις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη στις 22-23 Ιανουαρίου 2011.


Επίτιμο μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων,ανακηρύχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάχης κ.κ. Βαθρολομαίος (25 Δεκεμβρίου 2010)
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας.


Τυπώνεται το νέο βιβλίο για την Τζούρτζια (24 Δεκεμβρίυ 2010)
 Το βιβλίο της ΦΑΤΑ με τίτλο "Το αρχείο της ΦΑΤΑ και η ψηφιοποίησή του από το ΚΕΕΛ της Ακαδημίας Αθηνών" τυπώνεται αυτές τις μέρες όπως μας ενημέρωσε ο Θανάσης Μουστάκας. Σύντομα θα διατίθεται από την Πρόεδρο της ΦΑΤΑ κ. Αποστολία Κούτσια (τηλ. 697.223.2351) και από τον Θανάση Μουστάκα (τηλ. 697.922.5343) στην τιμή των 20 ευρώ. Είναι ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από κανένα Τζουρτζιώτικο σπίτι και ακόμα είναι ένα όμορφο δώρο για τους φίλους μας που τόσα ακούν για το χωριό μας.
Δείτε το εμπρόσφυλλο και τα περιεχόμενα του βιβλίου.


 Ευχές (24 Δεκεμβρίου 2010)
Ευχές για τις γιορτινές μέρες να τις περάσετε με αγάπη και χαρά.
Το 2011 να είναι καλύτερο από το 2010 και να το υποδεχτούμε με αισιοδοξία και ελπίδα.
Πάντα ψηλά.
Συνοδεύω τις ευχές μου με κάλαντα άλλων εποχών που κι εμένα μου έστειλε ένας εκλεκτός Έλληνας, ο Δρ Χρήστος Κατσέτος.

Επιστολή του Παντελή Ράπτη προς τον Επίτιμο Πρόεδρο της ΦΑΤΑ (23 Δεκεμβρίου 2010)
Διαβάστε επιστολή που έστειλε ο Παντελής Ράπτης προς τον Επίτμο Πρόεδρο της ΦΑΤΑ Θανάση Μουστάκα, σχετικά με τα πεπραγμένα στην Αδελφότητα για όλα αυτά τα χρόνια που προήδρευε, και σχετική απάντηση του Θανάση Μουστάκα.

Ετήσιος χορός της ΦΑΤΑ, εκδηλώσεις της ΠΟΠΣΒ (23 Δεκεμβρίου 2010)
Δείτε την πρόσκληση για τον ετήσιο χορό της ΦΑΤΑ στα Τρίκαλα.
Επίσης, η ΠΟΠΣΒ θα  βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στις 22-23 Ιανουαρίου 2011 όπου θα μεταξύ άλλων οργανώνεται μια ημερίδα με θέμα "Θεσσαλονίκη και Βλάχοι". Στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα βραβευτεί και ο Τζουρτζιώτης  Αθανάσιος Μουστάκας πρώην αντιπρόεδρος της ΠΟΠΣΒ και επί χρόνια πρόεδρος της ΦΑΤΑ για τη συνεισφορά του στο βλαχόφωνο ελληνισμό. Περισσότερα εδώ.

Βίντεο από τον Βασίλη Κουκούλα (22 Δεκεμβρίου 2010)
Ο Βασίλης Κουκούλας μας έστειλε ένα βίντεο με θέμα τα όμορφα Τρίκαλα στολισμένα για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Τον ευχαριστούμε για τις όμορφες εικόνες που μας χάρισε.


Σεμινάριο ιστορίας 2011 (17 Δεκεμβρίου 2010)
Η Τζουρτζιώτισα Κατερίνα Τσιάμη - Γαβαλά  θα παρουσίασει στις 25/1/2011 στο πλαίσιο του σεμιναρίου που διοργανώνει στο δήμο Κηφισιάς ο κ. Βλάσης Αγτζίδης, διδάκτωρ ιστορίας, ένα ταξίδι της στον Πόντο και το Καρς (10/8-21/8/2010) με επίκεντρο ενδιαφέροντος & βασικό στόχο την επίσκεψη στο χωριό της γιαγιάς της, Σοφίας Κούτσια-Τσελίδου. (ΝΔ του Καρς).


Επιστολή του απερχόμενου Πρόεδρου της Δ.Κ. Ασπροποτάμου (15 Δεκεμβρίου 2010)
Ο κ. Βουρλίτσης μας απέστειλε επιστολή - διαμαρτυρία με αφορμή ανάρτηση στα Νέα της Τζούρτζιας σχετικά με τη διακοπή ύδρευσης του χωριού μας της 21 Νοεμβρίου 2010. Αντιπαρερχόμενοι των προσωπικών βολών που εκτόξευσε δημοσιεύουμε την επιστολή εδώ. Έχουμε δε να σημειώσουμε τα παρακάτω:
Δείτε εδώ επιστολή - απάντηση του Απόστολου Μαυρομμάτη.

Η Τζούρτζια την εποχή που οι φωτογραφίες ήταν σπάνιες, μικρές και ασπρόμαυρες (2 Δεκεμβρίου 2010)
Ευχαριστούμε τον Τζουρτζιώτη Γιάννη Γιώτα που μας παραχώρησε σπάνιες φωτογραφίες εις μνήμην του πατέρα του Σταύρου Γιώτα του Πέτρου, ερασιτέχνη φωτογράφου, που έφυγε από τη ζωή τον Μάρτη του 1978.

Aspropotamos Society (28 Νοεμβρίου 2010)
Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζουμε ένα κομμάτι της ιστορίας του Ασπροποτάμου, ιδιαίτερα σημαντικό αλλά και άγνωστο στους νεώτερους. Αναφερόμαστε στον σύλλογο Aspropotamos Society τον  οποίο ίδρυσαν Ασπροποταμίτες μετανάστες στην Αμερική τον προηγούμενο αιώνα σε μια προσπάθειά τους να κρατήσουν ζωντανή τη φλόγα της πατρίδας τους. Ο εξαίρετος  συμπατριώτης μας Χρήστος Λαιάκης, έχοντας ζήσει και ο ίδιος στα φοιτητικά του χρόνια στην Αμερική, διαθέτει ένα πλούσιο αρχείο το οποίο και επεξεργάστηκε για να δημιουργήσει το κείμενο αυτό.

Παρουσίαση βιβλίου (25 Νοεμβρίου 2010)
Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου "Εισαγωγή στις σπουδές του λαϊκού πολιτισμού Λαογραφίες, Λαϊκοί πολιτισμοί, Ταυτότητες", του Καθηγητή Ευάγγελου Αυδίκου, εκδόσεις Κριτική. Ο κ. Ευάγγελος Αυδίκος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βλάχος από το Συρράκο και ένθερμος φίλος της ΦΑΤΑ και της Τζούρτζιας . Το βιβλίο προλόγησαν ο δημοσιογράφος Γιώργος Σταματόπουλος και οι καθηγήτριες Μαριάνθη Καπλάνογλου και Άννα Λυδάκη. Ακολούθησε ηπειρώτικο κλαρίνο!

Επιστολή ενημέρωσης προς το Συμβούλιο της Ευρώπης ΠΟΠΣΒ (25 Νοεμβρίου 2010)
Διαβάστε την εδώ.


Σύντομα θα επισκευαστεί ο αγωγός ύδρευσης της Τζούρτζιας (25 Νοεμβρίου 2010)
Σχετικά με το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στον αγωγό ύδρευσης της Τζούρτζιας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Χελιδώνης είναι στην ευχάριστη θέση να μας ενημερώσει ότι η νέα δημοτική αρχή ανέλαβε τα έξοδα και σύντομα ο αγωγός θα επισκευαστεί, ίσως και μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Επίσης, το καλοκαίρι θα κατασκευαστεί νέα γέφυρα στη θέση Μπουντόκου η οποία κρίνεται απαραίτητη για την επικοινωνία με τους βοσκότοπους του χωριού και θα επισκευαστεί και η στέγη του Διοικητηρίου. Ο Χρήστος Χελιδώνης επισκέφθηκε την Τζούρτζια μαζί με τον υδραυλικό του χωριού Παύλο Μαυρομμάτη και επιθεώρησαν το σημείο της ζημιάς υπό καταρρακτώδη βροχή από όπου και οι σχετικές φωτογραφίες. Ευχαριστούμε θερμά τον Χρήστο Χελιδώνη και τον Δήμαρχο Δημήτρη Σακελλαρίου για την άμεση ανταπόκρισή τους.


Ευχαριστήριο της Ντίνας Δήμα (25 Νοεμβρίου 2010)


Ευχαριστήριο του  Χρήστου Χελιδώνη (25 Νοεμβρίου 2010)
Αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω όλους τους πατριώτες για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου και με επέλεξαν για Δημοτικό Σύμβουλο στο νέο Δήμο Καλαμπάκας. Θα προσπαθήσω να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σας.

Χρήστος Χελιδώνης

Μαρία Ταμπακιώτη (25 Νοεμβρίου 2010)
Από την αγαπητή Τζουρτζιώτισα Μαρία Ταμπακιώτη λάβαμε δυο DVD που μας έφεραν για άλλη μια φορά κοντά στα Τρίκαλα και στην Τζούρτζια.
Το ένα DVD είναι από την εκπομπή "Πατριδογνωσία" της δημοσιογράφου Στέλλας Χασάπη που προβλήθηκε στο τοπικό κανάλι των Τρικάλων TV-10 τον Μάιο 2010 με θέμα τον Ασπροπόταμο. Μεταξύ άλλων μίλησε και η κυρία Μαρία για την ιστορία των βλαχοχωριών του Ασπροποτάμου, για τους Βλάχους, τη βλάχικη γλώσσα και την Αδελφότητα και πραγματικά ακούγοντάς την νιώσαμε ότι ευχαρίστως θα ξανακαθόμασταν στα θρανία αν την είχαμε Δασκάλα.
Το δεύτερο DVD είναι μία παραγωγή του TV-10 με αποκλειστικό θέμα την Τζούρτζια, διάρκειας 16 λεπτών σε κείμενα Μαρίας Ταμπακιώτη, αφήγηση Στέλλας Χασάπη και φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της ΦΑΤΑ. Αυτό το DVD  προβλήθηκε τον Μάιο του 2010 κατά την παρουσίαση του βιβλίου της ΦΑΤΑ  "Ο Ασπροπόταμος στο χώρο και το χρόνο" στο κτίριο του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για μια εξαιρετική συρραφή φωτογραφιών παλιών και σύγχρονων, κειμένων, αποσπασμάτων τηλεοπτικών εκπομπών που παρουσιάζει την ομορφιά του χωριού μας σύντομα και περιεκτικά. Εύγε!
Ευχαριστούμε την κα Μαρία και περιμένουμε σύντομα να έχουμε νέα της, γιατί οι αφηγήσεις της μας προσφέρουν ένα ευχάριστο διάλειμμα στη στενάχωρη καθημερινότητα που όλοι ζούμε.

Χωρίς νερό η Τζούρτζια (21 Νοεμβρίου 2010)
Από το Σάββατο 13 Νοεμβρίου η Τζούρτζια είναι χωρίς νερό. Συγκεκριμένα μετά από τριήμερη βροχόπτωση φούσκωσαν τα νερά του ποταμού και παρέσειραν τον αγωγό ύδρευσης που στηρίζονταν σε πρόχειρη ξύλινη γέφυρα στη θέση Μπουντόκου. Το κόστος επισκευής υπολογίζεται σε 6.000 - 7.000 ευρώ, η Δ.Κ. Ασπροποτάμου αρχικά δήλωσε ότι λεφτά δεν υπάρχουν (είχαν και το λεύκωμα-ημερολόγιο του Χαλικίου να υποστηρίξουν), αύριο περιμένουμε την οριστική απάντηση. Ενδιαφέρον έδειξε για το θέμα ο πρόσφατα εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος από την περιοχή του Ασπροποτάμου Χρήστος Χελιδώνης και ο ίδιος ο νέος Δήμαρχος Καλαμπάκας Δημήτρης Σακελλαρίου ο οποίος δήλωσε ότι σε περίπτωση αδυναμίας της Δ.Κ. Ασπροποτάμου θα προσπαθήσει να δώσει λύση μέσω του Δήμου Καλαμπάκας.
Οπότε μέχρι να βρεθούν τα λεφτά και να επιδιορθωθεί ο αγωγός, ανεβαίνοντας για το χωριό μην ξεχνάτε και το γκιούμι με το νερό...


Ευχαριστήριο του Γρηγόρη Τόσκα του Νικολάου (20 Νοεμβρίου 2010)
Διαβάστε το εδώ

Νέος Δήμαρχος Καλαμπάκας ο Δημήτρης Σακελλαρίου (17 Νοεμβρίου 2010)
Καλή επιτυχία στο έργο του νέου Δημοτικού Συμβουλίου της Καλαμπάκας και στον Δήμαρχο Δημήτρη Σακελλαρίου. Για τα ορεινά χωριά που για πρώτη φορά στην ιστορία τους ενώνονται στον ίδιο Δήμο με μια μεγάλη πόλη είναι ένα στοίχημα, μακάρι να κερδηθεί και να στεφθεί με επιτυχία το σχέδιο Καλλικράτης.
Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα εδώ.

Ο Βασίλης Κουκούλας μας έστειλε αναλυτικά τις ψήφους των Τζουρτζιωτών για Περιφερειάρχη. Τον ευχαριστούμε.


Ευχαριστήριο του Δημητρίου Χύμα του Βασιλείου (13 Νοεμβρίου 2010)
 
Αγαπητοί συγχωριανοί
Αισθάνομαι την υποχρέωση να σας ευχαριστήσω που με τιμήσατε με την ψήφο σας και με εκλέξατε Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αγίας Παρασκευής του Δήμου Καλαμπάκας με τον συνδυασμό του άξιου Βύρωνα Μπουτίνα.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι από τη θέση του Προέδρου της Τζούρτζιας θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων και για την υποστήριξη και ανάπτυξη του χωριού μας μέσα στο νέο Καλλικρατικό Δήμο.
Και όπως πάντα θα είμαι παρών και κοντά σας, να σας ακούω και να σας συνδράμω. Για μένα δεν μετράνε μόνο οι 163 Τζουρτζιώτες που με ψήφισαν, μετράτε ΟΛΟΙ ανεξαρτήτως του τι και πού ψηφίζετε.
Με εκτίμηση
Δημήτρης (Τάκης) Χύμας


 Σωτήρης Σγούρος (4 Νοεμβρίου 2010)
Πέρασε ένας χρόνος από το θάνατο του Σωτήρη Σγούρου, δείτε ένα video που ετοίμασε ο Βασίλης Κουκούλας. Τον ευχαριστούμε.

22 ώρες στην Τζούρτζια (31 Οκτωβρίου 2010)
Δείτε φωτογραφίες και ένα video.

Σε αναστολή εργασιών φέρεται να έχει προχωρήσει η εταιρία Σιδηρομπετόν της οικογένειας Ζώγα (30 Οκτωβρίου 2010)
Δυσάρεστα τα νέα για την εταιρία και για τους 120 εργαζόμενους. Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ

Υποψηφιότητες - συνέχεια (29 Οκτωβρίου 2010)
Από την αγαπητή Ντίνα Δήμα - Παπαγεωργίου λάβαμε και την παρακάτω κάρτα:Υποψηφιότητες - συνέχεια (23 Οκτωβρίου 2010)
Επίσης, ο Τζουρτζιώτης Τόσκας Γρηγόρης του Νικολάου κατεβαίνει ως υποψήφιος Τοπικός Σύμβουλος (Πάρεδρος) της Αγίας Παρασκευής με τον συνδυασμό του Δημήτρη Σακελλαρίου. Διαβάστε τη διακήρυξή του. Καλή του επιτυχία!Από την αγαπητή Ντίνα Δήμα - Παπαγεωργίου λάβαμε και την παρακάτω κάρτα:

Όλοι τους ξέχασαν (17 Οκτωβρίου 2010)
Με αυτόν τον τίτλο ο αγαπητός μας φίλος Χρήστος Λαϊάκης έγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο για τους συμπατριώτες μας που μετανάστευσαν στην Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα. Το κείμενο συνοδεύεται από ντοκουμένα με τα μητρώα Τζουρτζιωτών επιβατών που ταξίδεψαν με τα πλοία της εποχής. Τον ευχαριστούμε για το εξαιρετικό κείμενο και γνωρίζοντας ότι έχει σπουδάσει και έχει ζήσει για κάποιο διάστημα και ο ίδιος Αμερική τον παρακαλούμε να μας παρουσιάσει σε επόμενο κείμενο και άλλες πτυχές από τη ζωή των συμπατριωτών μας εκεί.


Υποψηφιότητες - συνέχεια (14 Οκτωβρίου 2010)
Ενημερωθείτε για τον υποψήφιο Δήμαρχο για τον Δήμο Καλαμπάκας κ. Βύρων Μπουτίνα.Ενημερωθείτε για τον υποψήφιο Δήμαρχο για τον Δήμο Καλαμπάκας κ. Δημήτρη Σακελλαρίου.
Υποψηφιότητες - συνέχεια (14 Οκτωβρίου 2010)
Επίσης,  η Τζουρτζιώτισα Ντίνα Δήμα - Παπαγεωργίου, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στον συνδυασμό του Κ. Αγοραστού,  υποψήφιου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας της Ν.Δ. Δείτε ένα βίντεο με τη δραστηριότητα που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια. Καλή της επιτυχία!

Στην εκπομπή Πατριδογνωσία του καναλιού TV 10 η Τζουρτζιώτισα φιλόλογος Μαρία Ταμπακιώτη - Σίμου (7 Οκτωβρίου 2010)
Λάβαμε από την αγαπητή κα Μαρία Ταμπακιώτη - Σίμου ένα DVD με την εκπομπή "Πατριδογνωσία" του καναλιού TV 10 που μεταδόθηκε στις αρχές του καλοκαιριού. Στην εκπομπή αυτή η κα Ταμπακιώτη μίλησε για τα βλάχικα με πολύ σαφήνεια και τη γνωστή γλυκύτητα και γλαφυρότητα που διαθέτει. Ανέφερε στοιχεία για την προέλευση της βλάχικης γλώσσας, τη γραμματική της, τη σχέση της με τη λατινική και την αρχαία ελληνική, διάβασε τραγούδια, παροιμίες και ιστοριούλες στα βλάχικα, αναφέρθηκε στη ζωή των βλάχων και στα βλαχοχώρια.
Μας μεταλαμπάδευσε γνώσεις με τον τρόπο που μόνο ένας Δάσκαλος που έχει αγαπήσει τη δουλειά του και έχει προσφέρει μπορεί.
Η κα Ταμπακιώτη  έχει συνεισφέρει στην καταγραφή - διάσωση της βλάχικης γλώσσας με πολλούς τρόπους. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Τη συμμετοχή της στη μετράφραση του βιβλίου του Gustav Weigand, Oι Αρωμούνοι (Βλάχοι), Τόμος Β' : Λαογραφία - Γλώσσα.
Την εισήγησή της στο 9ο Συμπόσιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων με θέμα «Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην Τζούρτζια».
Την εισήγησή της σε ημερίδα του 25ου Πανελλήνιου Ανταμώματος των Βλάχων με θέμα «Η πολιτιστική και κοινωνική δραστηριοποίηση στην βλαχόφωνη περιοχή του Ασπροποτάμου κατά τον 19ο αιώνα».
Τη συγγραφή των διαλόγων για τον Βλάχικο γάμο που παρουσίασε η ΦΑΤΑ στην Καλαμπάκα στα πλαίσια του 25ο Ανταμώματος των Βλάχων.
Τη συμμετοχή της σε βιβλίο που πρόκειται να εκδόσει σύντομα η ΦΑΤΑ με θέμα την ιστορία της Αδελφότητας.
Την ευχαριστούμε και της ευχόμαστε να συνεχίσει την εξαίρετη δουλειά που προσφέρει τόσα στην Τζούρτζια, στον Ασπροπόταμο και στους Βλάχους.

Φωτογραφίες από την Τζούρτζια το Σάββατο 2 Οκτωβρίου (5 Οκτωβρίου 2010)
Ο Αθανάσιος Πλατής μας έστειλε τις παρακάτω φωτογραφίες από το χωριό, τον ευχαριστούμε πολύ.
Η βρύση της πλατείας μας ανακατασκευάστηκε, είναι όμορφη, θα την προστατέψουμε ή θα επιτρέψουμε να τη διακοσμήσουν με τα καφάσια, τις ντάνες με τις πλαστικές καρέκλες και όλα τα συναφή αντικείμενα που χρόνια ανεχόμαστε;
   
Επίσης, συνεχίζονται τα έργα στα Κανίκια για ισοπέδωση του γηπέδου.

Η ώρα για τα χειμαδιά έφτασε! Δείτε εδώ.


Υποψηφιότητες (27 Σεπτεμβρίου 2010)
Λάβαμε το παρακάτω email από τον υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο, οικονομολόγο Γιώργο Μαυρομμάτη το οποίο και δημοσιεύουμε. 

Με μόνο γνώμονα την αγάπη μου για το χωριό μας (και όχι το Βιοπορισμό μου από αυτό) σας ενημερώνω ότι έλαβα την απόφαση να βάλω ένα τέλος στην απραξία των συγχωριανών μας ως προς τα δημόσια πράγματα, με την Συμμετοχή μου  ως «Υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου » στον Νέο Διευρυμένο Δήμο Καλαμπάκας. Φαίνεται από την μέχρι σήμερα πορεία μου (και με την συμμετοχή μου  ως «Υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου ») ότι κατάφερα ένα σημαντικό πλήγμα στην μέχρι σήμερα «παγιωμένη τοπική πολιτική ανυπαρξία».  Όλα αυτά τα χρόνια με βάση τα αποτελέσματα εξέλιξης και ανάπτυξης της περιοχής μας αποδεικνύεται με τον πιο πειστικό τρόπο ότι  όλες αυτές οι συζητήσεις που γινόντουσαν ήταν άσκοπες, ανούσιες και κενού περιεχομένου και εντελώς άστοχες με μοναδικό στόχο τον προσωπικό αριβισμό των μέχρι τώρα εκπροσώπων μας στην τοπική αυτοδιοίκηση. Επιδιώκω να κριθώ από τις πράξεις και το νέο πνεύμα ανάπτυξης που στοχεύω να φέρω στην περιοχή.  
  Στο tamos είναι ευπρόσδεκτες για παρουσίαση και άλλες υποψηφιότητες συμπατριωτών μας στους οποίους ευχόμαστε προκαταβολικά καλή επιτυχία!


Κείμενο του Απόστολου Μαυρομμάτη (Τάμου) που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Πρωινός Λόγος (19 Σεπτεμβρίου 2010)
Βρακοφόροι των Χανίων, μέλη της ΠΕΠΕΣΚΕ, στον τότε Υπουργό Συντονισμού Κων/νο Μητσοτάκη


Αντάμωμα πρωτοξάδελφων (19 Σεπτεμβρίου 2010)
Οι μεγάλες οικογένειες είναι χαρά και για τη νιώσουν φέτος πιο έντονα σκέφτηκαν να μαζευτούν όλοι μαζί κάτω από τον πλάτανο της πλατείας. Έτσι στις 14 Αυγούστου  έγινε το Α' αντάμωμα του Λαϊκέικου, αδέλφια και πρώτα ξαδέλφια βρέθηκαν, έφαγαν και φωτογραφήθηκαν. Δείτε τους όλους εδώ σε φωτογραφίες του Απόστολου Κούτσια (Λαιάκης εκ μητρός!).


Καλό φθινόπωρο (6 Σεπτεμβρίου 2010)
Επίσης, η Πρόεδρος της ΦΑΤΑ κα Αποστολία Κούτσια μας ενημέρωσε ότι ένα νέο βιβλίο με τίτλο "Η ψηφιοποίηση του αρχείου της ΦΑΤΑ από το ΚΕΕΛ" θα βρίσκεται σύντομα στα χέρια μας. Θα περιλαμβάνει δείγματα από την ψηφιοποίηση του αρχείου, μία μελέτη του κ. Παν. Καμηλάκη για το εμπόριο που ανέπτυξαν οι ορεσίβιοι στα αστικά κέντρα, μια μελέτη της κα Αικ. Πολυμέρου - Καμηλάκη για του συλλόγους των ορεινών πατρίδων, μια εκτενέσταση αναφορά στη ΦΑΤΑ από την Τζουρτζιώτισα κα Μαρία Σίμου - Ταμπακιώτη και τέλος έναν πολύ αναλυτικό κατάλογο με τα εκκλησιαστικά της Τζούρτζιας από τον Ματσουκιώτη φιλόλογο - θεολόγο - συγγραφέα κ. Δημ.Καλούσιο.
Περιμένουμε με ανυπομονησία την έκδοση του βιβλίου.

Τέλος, παρακαλούνται όσων εκ των συμπατριωτών μας των Αθηνών τα παιδιά τους πέρασαν φέτος σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., να το δηλώσουν έγκαιρα στην Πρόεδρο της ΦΑΤΑ Αποστολία Κούτσια στο τηλ. 6972232351 για να βραβευτούν από τη ΦΑΤΑ κατά τη διάρκεια της χειμερινής χοροεσπερίδας.


Εκλογές στη ΦΑΤΑ (16 Αυγούστου 2010)
Την Κυριακή 15 Αυγούστου έγιναν οι εκλογές της ΦΑΤΑ. Ψήφισαν 180 μέλη. Έλαβαν:
Αποστολία Κούτσια 155
Βαγγελίτσα Τσιρογιάννη 101
Βαγγέλης Σωτ. Μουστάκας 92
Ευαγγ. Κων/νου Μουστάκας 75
Γρηγόρης Λεπενιώτης 64
Αθανάσιος Πλατής 64
Ευάγγελος Σαμαράς 60

Περιμένουμε την ανακοίνωση για το νέο ΔΣ, τα συγχαρητήριά μας στην Πρώτη των Πρώτων και τις ευχές μας σε όλους για μια επιτυχημένη τριετία.


Τίτλοι τέλους για την Προεδρία Αθ. Μουστάκα στη ΦΑΤΑ. (12 Αυγούστου 2010)
Ο Αθ. Μουστάκας μετά από 9 χρόνια Πρόεδρος, 4 χρόνια Γραμματέας και 3 χρόνια Μέλος του ΔΣ της ΦΑΤΑ εξέφρασε την επιθυμία να παραδώσει τη σκυτάλη και να αποχωρήσει από το ΔΣ της Αδελφότητας.Ο Θανάσης παρέλαβε έναν ισχυρό σύλλογο με πλούσια και ιστορική πολιτιστική δράση και με το έργο του προχώρησε πολλά βήματα πιο μπροστά.
Σημαντικότερο επίτευγμά του θεωρώ ότι έβγαλε την Τζούρτζια από την αφάνεια και την έφερε ανάμεσα στα ξακουστά βλαχοχώρια διοργανώνοντας το 9ο Συμπόσιο της ΠΟΠΣΒ, εκδίδοντας σε τόμο τα πρακτικά του Συμποσίου με τίτλο «Ο Ασπρόποταμος στο χώρο και το χρόνο» και συνδιοργανώνοντας το 25ο πανελλήνιο αντάμωμα. Επίσης, σημαντικό έργο - παρακαταθήκη ήταν και η ψηφιοποίηση των αρχείων της ΦΑΤΑ σε συνεργασία με το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Εκτός από τον Θανάση Μουστάκα, από το ΔΣ της ΦΑΤΑ αποχωρεί και ο Παντελής Ράπτης, έτερος άξιος Τζουρτζιώτης που δούλεψε ακούραστα στα μετόπισθεν για 13 χρόνια. Μέσα από τις σελίδες του Tamos θ
έλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τους δυο εκλεκτούς Τζουρτζιώτες για την συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, τη συνεχή ενημέρωση που μου παρείχαν για τα τεκταινόμενα στη ΦΑΤΑ και να τους ευχηθώ να είναι πάντα γεροί, δημιουργικοί και να συνεχίσουν να προσφέρουν στον τόπο μας από άλλα μετερίζια.
Πειρσσότερα για την 118η Γενική Συνέλευση της ΦΑΤΑ μπορείτε να διαβάσετε στο κείμενο της πολύ αγαπητής Τζουρτζιώτισας φιλολόγου Μαρίας Ταμπακιώτη Σίμου.

Το στολίδι του Ασπροποτάμου (9 Αυγούστου 2010)
Έτσι ονομάζαμε το Διοικητήριο στη θέση Τρία Ποτάμια το πρώτο καλοκαίρι που το αντικρύσαμε. Ένα κτίριο που έδινε ελπίδα και όραμα για διοργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων και λοιπών πολιτιστικών εκδηλώσεων, για λειτουργία περιβαλλοντικού κέντρου, για εγκατάσταση των οργάνων της Κοινότητας στον Ασπροπόταμο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια το βλέπαμε ανεκμετάλλευτο, κλειστό με μόνη χρησιμότητα τη λειτουργία ιατρείου για μερικές εβδομάδες το καλοκαίρι. Φέτος το είδαμε ρημαγμένο με πεσμένο μέρος της σκεπής. Και δυστυχώς παρόμοια τύχη έχουν και άλλα έργα της Κοινότητας για παράδειγμα οι παιδικές χαρές, οι χώροι αναψυχής ακόμα και οι νερόμυλοι που καλά-καλά δεν ολοκληρώθηκαν και οι οποίοι δείχνουν κιόλας σημάδια εγκατάλειψης.

Πρέπει οπωσδήποτε η επόμενη δημοτική αρχή να μεριμνήσει για τη συντήρηση τόσο του κτιρίου του Διοικητηρίου όσο και  των λοιπών εγκαταστάσεων. Ειδικά για τους νερόμυλους, ελλείψει κονδυλίων και οικονομικής στενότητας, ας παρθεί μια γενναία απόφαση ώστε να παραχωρηθούν για εκμετάλλευση στην ιδιωτική πρωτβουλία (π.χ. λειτουργία μαντανιού για πλύσιμο χοντρών ρούχων, αναψυκτήριο, χώρο εστίασης, έδρα για ορεινά αθλήματα κλπ.) έτσι ώστε να αξιοποιηθούν και να συντηρούνται.


Η πεσμένη στέγη του Διοικητηρίου πίσω από τα κλαδιά.

    
Ο νερόμυλος της Τζούρτζιας και λεπτομέρεια με σημάδια 'διάλυσης της στέγης΄. 

Παρεμπιπτόντως, η Νομαρχία έχει δώσει ένα έργο για επένδυση των τοιχείων αντιστήριξης με λιθοδομή στον κεντρικό δρόμο από την παράκαμψη για Τζούρτζια προς τη γέφυρα Αλεξίου. Καλή και όμορφη είναι η επένδυση με πέτρα, τα σκουπίδια όμως που παράτησε ο εργολάβος σε όλο το μήκος του έργου ποιος θα τα μαζέψει;;;Το πρώτο παραποτάμιο μπαράκι στον Ασπροπόταμο (9 Αυγούστου 2010)
Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε φέτος τους Ασπροποταμίτες. Το πρώτο παραποτάμιο μπαράκι είναι γεγονός. Ο χώρος αναψυχής στην παραλία Αλέκου της Τζούρτζιας δόθηκε για χρήση καντίνας, καφέδες-αναψυκτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπυρίτσες και ποτάκια μέχρι αργά το βράδυ, παρτάκια με αναμμένη φωτιά και με τη συνοδεία όμορφης μουσικής δίπλα στο ποτάμι, ό,τι καλύτερο! 

Μπράβο στους ιδιοκτήτες (αφοί Κούτσια), τους ευχόμαστε καλή αρχή.

 

Και όσο για τους λοιπούς επαγγελματίες της περιοχής που ακούσαμε ότι … ταράχτηκαν, να θυμίσουμε ότι ο ανταγωνισμός μπορεί να είναι ωφέλιμος και για τους ίδιους, οι εναλλακτικές προτάσεις σημαίνουν περισσότερο κόσμο και περισσότερες ημέρες διαμονής, η πανέμορφη περιοχή του Ασπροποτάμου δυστυχώς πάσχει από έλλειψη ποιοτικών μαγαζιών και για μια σημαντική μερίδα επισκεπτών γίνεται γρήγορα μονότονη. 

Επίσης, ας βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και ταυτόχρονα ας χαμηλώσουν τις τιμές, το καλοκαίρι της οικονομικής κρίσης ο κόσμος μετράει την καθημερινή έξοδο, φέτος γνωρίζουν πιένες οι αυλές των σπιτιών.Κείμενο του Απόστολου Μαυρομμάτη (Τάμου) που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Πρωινός Λόγος της Κυριακής 1 Αυγούστου 2010 (9 Αυγούστου 2010)
Σκληρή κριτική για την τελική διαμόρφωση του Καλλικράτη στο Νομό Τρικάλων. Διαβάστε την 

Αγνώριστη η Αγία Μαρίνα (9 Αυγούστου 2010)Πανέμορφο το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας μετά την εκ βάθρων ανακαίνισή του. Νέα στέγη από πλάκα και εμφανή ξύλινα δοκάρια στο εσωτερικό, νέο τέμπλο ξυλόγλυπτο, νέα καντήλια με αυγά όπως στα μοναστήρια του Αγίου Όρους, νέο δάπεδο επίσης από πέτρα. Ο Μητροπολίτης Αυλώνος Χριστόδουλος δώρισε το τέμπλο και την επένδυση του δαπέδου και οι Θανάσης Γ. Ζιώγας και Κων/νος Γ. Σιαμπαρίνας τη στέγη.

 
Λεπτομέρεια από τη στέγη και το τέμπλο, πανέμορφα τα καντήλια με τα αυγά.
Διαβάστε εδώ και σχετικό ρεπορτάζ του Βαγγέλη Σαμαρά, όπως δημοσιεύθηκε στον Πρωινό Λόγο.


Βίντεο από τηλεοπτική εκπομπή στην πλατεία της Τζούρτζιας της δεκαετίας του 80 (9 Αυγούστου 2010)
Ο καλός μας φίλος και άξιος Γαρδικιώτης Γρηγόρης Χατζηλυμπέρης ανέβασε στο Youtube μια σειρά από βίντεο με χορούς από τις πλατείες των χωριών μας που βρήκε στο προσωπικό αρχείο του Νίκου Μπαζιάνα. Δείτε σε ένα από αυτά  την Τζούρτζια.


Δελτίο της ΠΟΠΣΒ (9 Αυγούστου 2010)
Διαβάστε νέο δελτίο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων σχετικά με το θέμα «Συμβούλιο των Αρμάνων ή Μακεδοναρμάνων».

Δελτίο της ΠΟΠΣΒ
(13 Ιουλίου 2010)
Διαβάστε δελτίο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων σχετικά με την ανοιχτή πρόσ(κ)ληση που έχει απευθύνει το «Συμβούλιο των Αρμάνων ή Μακεδοναρμάνων» για τη διοργάνωση παράστασης ενώπιον της «Κοινουβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης» στο Στρασβούργο στις 23 Ιουνίου 2010, ύστερα από την απόρριψη του σχετικού αιτήματός του να αναγνωριστεί από το Συμβούλιο ως «ΜΚΟ εκπρόσωπος των απανταχού Βλάχων» με το «καθεστώς του μόνιμου Παρατηρητή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης».


Δείτε δυο γενεαλογικά δέντρα Τζουρτζιωτών
(2 Ιουλίου 2010)
Ο Απόστολος Κούτσιας (Μπέκιος) μας έστειλε  δυο πλούσια γενεαλογικά δέντρα στα οποία πιθανόν να βρείτε και ένα δικό σας κλαδί. Γνωρίζω κι άλλους Τζουρτζιώτες που έχουν ασχοληθεί με τις ρίζες της οικογένειάς τους, έχει πολύ ενδιαφέορν να βλέπεις πώς συνδένται οι οικογένειες μεταξύ τους από γενιά σε γενιά και πώς προκύπτουν διπλές και τριπλές συγγένειες με τους ίδιους ανθρώπους. Γενεαλογικό δέντρο Κούτσια, Λαϊάκη.


Ολοκληρώθηκε το τοιχείο αντιστήριξης της Αγίας Παρασκευής
(16 Ιουνίου 2010)
Φωτογραφία του Θανάση Μαυρομμάτη.   Φωτογραφία του Χρήστου Αθαν. Μαυρομμάτη.
                                         
Επίσης, δείτε μια πολύ ενδιαφέρουσα φωτογραφία της 26ης Ιουλίου 1955 που μας έστειλε ο Χρήστος Λαιάκης από το πλούσιο αρχείο του. Τον ευχαριστούμε.

Η
Τζούρτζια το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος β' μέρος (29 Μαίου 2010)
O καλός μας φίλος Χρήστος Λαιάκης μας έστειλε φωτογραφίες από το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος, κοιτώντας τες δεν μπορούσα παρά να σιγοτραγουδήσω ... τι χάρες που χουν τα βουνά μονάχα εγώ γνωρίζω....

Η ΦΑΤΑ στο Ράδιο Πρωινός
(29 Μαίου 2010)
Σάββατο πρωί 10-12πμ εκπομπή για τη ΦΑΤΑ στο Ράδιο Πρωινός


Aπολαύστε βίντεο με δημοτικά τραγούδια από το κανάλι του GogaMishiu στο Youtube
(25 Μαίου 2010)
Πρόκειται για μια εξαιρετικά πλούσια συλλογή με δημοτική μουσική, εδώ μπορείτε να βρείτε απευθείας συνδέσμους σε αρκετά βλαχόφωνα τραγούδια.


H Τζούρτζια το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος
(24 Μαίου 2010)
Δείτε φωτογραφίες εδώ.


Παρουσίαση του βιβλίου "Ο Ασπροπόταμος στο χώρο και το χρόνο"
(16 Μαίου 2010)
Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου "Ο Ασπροπόταμος στο χώρο και το χρόνο" στην αίθουσα "Αντώνης Τρίτσης" στο κτίριο του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων.

Ήμασταν πολλοί! Τζουρζιώτες, Γαρδικιώτες, Μουτσαρίτες, Κρανιώτες, Χαλικιώτες, Λιπινιτσιώτες όλος ο Ασπροπόταμος αλλά και πολλοί φίλοι που γνώρισαν τον τόπο μας και τον αγάπησαν ή όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Καθηγητής του Παν. Θεσσαλίας Ευάγγελος Αυδίκος από το Συρράκο, τον ερωτεύτηκαν. Ανάμεσά τους ξεχώρισα τον ακούραστο περιηγητή Άγγελο Σινάνη από το Λίκνο της Ελάτης και τον δημοσιογράφο Ηλία Προβόπουλο που μας κρατά συντροφιά καθημερινά με τα ποιητικά του κείμενα για τις μικρές πατρίδες στο Facebook.

Η βραδιά ξεκίνησε με τον Προέδρο της ΦΑΤΑ Θανάση Μουστάκα που καλωσόρισε τους ομιλητές, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου των εκ Τζούρτζιας Αθαμανίας "ο Αγιος Γεώργιος" Δημήτρη Αλεξίου, τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Γαρδικιωτών Αθήνας Σωτήρη Κάκια και τον καθηγητή Ευάγγελο Αυδίκο που ανέλαβε το συντονισμό. Στη συνέχεια πήραν το λόγο και μίλησαν για το βιβλίο ο Διευθυντής της εφημερίδας "Βραδυνή" Γεώργιος Παπασωτηρίου, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" Γεώργιος Σταματόπουλος, ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Δημήτρης Παπαχρήστου (η φωνή του Πολυτεχνείου) και εκ μέρους του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών ο κ. Πάρης Ποτηρόπουλος.

Αμέσως μετά η αίθουσα πλημμύρισε από γλυκούς ήχους και με μεγάλη χαρά απολαύσαμε τον Γρηγόρη Χατζηλυμπέρη από το Γαρδίκι στο κλαρίνο, τον Δημήτρη Τσιάκαλο από τον Αετό (Ντοβρόι) στο ντέφι, τον Αχιλλέα Χαχάμη από τα Μεγάλα Καλύβια στο λαούτο, τους Τζουρτζιώτες Γιάννη Δήμα και Σωκράτη Γιαννίτση στο τραγούδι και σύντομα όλους τους παρευρισκόμενους να τους συνοδεύουν στη Γαλαξιδιώτισα, στο Ρινάκι, στο Παιδιά απ' τον Ασπροπόταμο, στο Πότε θα ρθει η Άνοιξη... Η εκδήλωση είχε μετατραπεί σε παραδοσιακό γλέντι κάτω από τον πλάτανο. Δείτε απoσπάσματα: Μέρος 1ο   Μέρος 2ο   Μέρος 3ο

Η συγκίνηση και ικανοποίηση όλων μας ήταν μεγάλη, έχω την εντύπωση ότι όλοι μας είχαμε ανάγκη εξαιτίας της δύσκολης επικαιρότητας και της αβεβαιότητας για το αύριο να χαιρετίσουμε, να αγκαλιάσουμε πατριώτες, να νιώσουμε ότι υπάρχει κάτι που μας ενώνει και μας κρατάει δυνατούς σ' αυτούς τους χαλεπούς καιρούς. Κλείνοντας να αναφέρω ότι ακολούθησε πλούσιος μπουφές, προσφορά του Γιώργου Γιαννίτση και της εταιρίας του Logistics και να δώσω τα συγχαρητήρια μου στον Θανάση Μουστάκα για την εξαίρετη βραδιά που μας χάρισε.

Ανταμούσι μπούνα!

ΥΓ. Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ του Βαγγέλη Σαμαρά στον Πρωινό Λόγο.


Συνένωση Δήμων, σχέδιο Καλλικράτης (16 Μαίου 2010)
Σύμφωνα με τους οριστικούς χάρτες του Καλλικράτη ο Ασπρόποταμος συνενώνεται στο Δήμο Καλαμπάκας. Μήπως πρέπει να πούμε ΟΧΙ έστω για να καταγραφεί ή θα το δεχτούμε αδιάφορα και αδιαμαρτύρητα; Πού αλήθεια ανήκουμε; Δεν θα έπρεπε να ενσωματωθούμε όλα τα χωριά κατά τον ρου του Ασπροποτάμου σε έναν ορεινό Δήμο πχ Δήμο Πινδέων;

Ψηφίστε εδώΚείμενο του Απόστολου Μαυρομμάτη (Τάμου) που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Πρωινός Λόγος της Πέμπτης 6 Μαίου 2010 (12 Μαίου 2010)

Με αφορμή τα πρόσφατα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας ο Απόστολος Μαυρομμάτης αναφέρεται στο κείμενο του στα κρατικά μονοπώλια, την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση παρελθόντων ετών. Διαβάστε το. 


Το Αντάμωμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (11 Μαίου 2010)

Το φετινό Αντάμωμα των Βλάχων θα γίνει το Σ/Κ 3-4 Ιουλίου στο Μέτσοβο. Διαβάστε ρεπορτάζ του Βαγγέλη Σαμαρά στην εφημερίδα Πρωινός Λόγος.


Βρέθηκε σκοτωμένη αρκούδα στην Τζούρτζια (3 Μαίου 2010)

Περισσότερα στο trikalaola


Σχέδιο Καλλικράτης
(29 Απριλίου 2010)
Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης που κυκλοφόρησε χτες συνιστώνται δυο δήμοι στον ορεινό όγκο του Νομού Τρικάλων:
1. Δήμος Καστανιάς με έδρα τη Καστανιά αποτελούμενος από τους δήμους α. Καστανιάς β.Κλεινοβού γ. Μαλακασίου και την κοινότητα Ασπροπόταμου.
2. Δήμος Πινδέων με έδρα τη Πύλη αποτελούμενος από τους δήμους α. Αιθήκων β. Γόμφων γ. Πιαλείων δ. Πύλης ε. Πινδέων και τις κοινότητες α. Μυροφύλλου β. Νεράιδας.
Κοινή πεποίθηση όλων μας ήταν ότι θα γινόταν η συνένωση του Δήμου Αιθήκων με τη Διευρυμένη Κοινότητα Ασπροποτάμου που θα επανένωνε τα χωριά του ρου του Άσπρου τα οποία στόχευαν σε κοινή ανάπτυξη, αντιμετώπιζαν κοινά προβλήματα και ανέκαθεν συνδέονταν με ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς. Δυστυχώς με αυτό το σχέδιο, αν τελικά υλοποιηθεί, διασπάται ο ορεινός όγκος, οι "ειδήμονες" αποδεικνύουν ότι δεν έχουν στοιχειώδεις γνώσεις ούτε γεωγραφίας ούτε ιστορίας. Τα νερά του Άσπρου μπερδεύονται με τα νερά του Πηνειού, η Κακαρδίτσα παραμένει διχοτομημένη, τ' αρματολίκι του Ασπροποτάμου σιγεί. Κρίμα!


Παρουσίαση του βιβλίου "Ο Ασπροπόταμος στο χώρο και το χρόνο"
(26 Απριλίου 2010)
Η πρόσκληση για την εκδήλωση της ΦΑΤΑ στις 14 Μαίου 2010 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων "Αντώνης Τρίτσης".


Στερνό αντίο (23 Απριλίου 2010)
Χτες απεβίωσε η  Βασιλική Αργύρη, τα θερμά μας συλληπητήρια στην κόρη της Κική σύζυγο του Τόλη Κούτσια και σε όλη την οικογένεια. Η κηδεία θα γίνει από το Β' Νεκροταφείο το Σάββατο 24 Απριλίου στις 12.00πμ.


Εκδήλωση της ΦΑΤΑ στις 14 Μαίου 2010 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων "Αντώνης Τρίτσης" (8 Απριλίου 2010)
Περισσότερα στο ρεπορτάζ του Βαγγέλη Σαμαρά στο φύλλο της 8ης Απριλίου 2010 του Πρωϊνού Λόγου. Τον ευχαριστούμε για την ενημέρωση.


Το νέο Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (31 Μαρτίου 2010)
Την Κυριακή 21 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της Ομοσπονδίας. Στον Πρόεδρο του ΔΣ Μιχάλη Μαγειρία και στα υπόλοιπα μέλη ευχόμαστε κάθε επιτυχία και ευελπιστούμε να δούμε μια εκδήλωση της Ομοσπονδίας και στην Αθήνα. Δείτε το σχετικό δελτίο τύπου.

Χιονισμένη Τζούρτζια και πάλι (29 Μαρτίου 2010)
Δείτε φωτογραφίες του χιονισμένου χωριού μας από τον Χρήστο Αθαν. Μαυρομμάτη τον οποίο και ευχαριστούμε.


Ορεινός δήμος Πίνδου (4 Μαρτίου 2010)
Διαβάστε ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο του οδοντίατρου Αλέκου Χονδρού που μοιράστηκε μαζί μας ο Θανάσης Καλαντζής από τη Μεσοχώρα.
Πρόκειται για μία πρόταση δημιουργίας μιας Αμφικτιονίας ορεινών κοινοτήτων της Πίνδου


Η πίτα της ΦΑΤΑ (25 Φεβρουαρίου 2010)
Διαβάστε το ρεπορτάζ του Βαγγέλη Σαμαρά στον Πρωινό Λόγο της Τρίτης 23 Φεβρουαρίου.


Η Τζούρτζια την Καθαρή Δευτέρα (18 Φεβρουαρίου 2010)
Ο δικηγόρος Βασίλης Α. Μαυρομμάτης μας έστειλε φωτογραφίες της Τζούρτζιας από την Καθαρή Δευτέρα, όλα άσπρα, άντε να ρθει η άνοιξη, να ρθει το καλοκαίρι....
 Τον ευχαριστούμε.


Βράβευση του Προέδρου της ΦΑΤΑ (15 Φεβορυαρίου 2010)

Ο Πρόεδρος της ΦΑΤΑ Αθ. Μουστάκας βραβεύτηκε από την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Τρικάλων για το έργο του ως Πρόεδρος του Σωματείου Παντοπωλών & S/M του N. Τρικάλων.Στη φωτογραφία ο Θανάσης Μουστάκας δίπλα στον επί χρόνια Πρόεδρο Παντοπωλών Βασίλη Μπαταγιάννη.

   Στέλιος Πλατής (9 Φεβρουαρίου 2010)

    Για την απώλεια του αγαπητού μου ξαδέλφου Στέλιου υποβάλλω τα πιο θερμά συλλυπητήριά μου. Ο Στέλιος Πλατής διετέλεσε σημαντικός παράγοντας στην πόλη των Φαρσάλων διατηρώντας ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα καταστήματα τροφίμων της πόλης. Υπήρξε βασικό στέλεχος των εμπορικών οργανώσεων στα Φάρσαλα και έχαιρε της εκτίμησης των συναδέλφων του.

    Στο κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα η δράση του ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη. Στην ιδιαιτέρα του πατρίδα Τζούρτζια της Δ. Κοινότητας Ασπροποτάμου με προσωπικές του ενέργειες στα πλαίσια της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Τζούρτζιας πρωτοστάτησε στην αποκατάσταση  της πέτρινης στέγης του καθεδρικού Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής, στην αγιογράφησή του και σε πολλές άλλες σημαντικές βελτιώσεις. Μεγάλη ήταν η βοήθειά του και στο γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, στον ορεινό όγκο της Νότιας Πίνδου σε υψόμετρο 1200μ, όπου με ενέργειές του συνέβαλε μεταξύ άλλων και στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του εξωκλησιού.

    Γνώρισα προσωπικά τον άνθρωπο Στέλιο Πλατή, συνεργάστηκα μαζί του, έχω ιδία γνώση και άποψη για την κοινωνική και πολιτιστική του δράση. Χαρακτήρας χαρισματικός, δραστήριος και αποτελεσματικός. Η οικογένειά του, οι συγγενείς, οι φίλοι του, οι συνάδελφοί του και οι συμπατριώτες του θα τον θυμούνται για πάντα. Η απώλειά του, πλήρης ημερών, αφήνει ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό στις κοινωνίες των Φαρσάλων και της ιδιαιτέρας του πατρίδας Τζούρτζιας.

Αιωνία του η μνήμη
Απόστολος Χρ. Μαυρομμάτης (Τάμος)


Η Τζούρτζια τέλος Ιανουαρίου 2010 (7 Φεβρουαρίου 2010)
Δείτε την Τζούρτζια χιονισμένη και χειμωνιάτικη σε φωτογραφίες του Πέτρου Χαρδαλιά τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά που μας τις έστειλε.

Ρεπορτάζ του Βαγγέλη Σαμαρά για τον χορό της ΦΑΤΑ (7 Ιανουαρίου 2010)
Διαβάστε το ρεπορτάζ του Βαγγέλη Σαμαρά για τον ετήσιο χορό της ΦΑΤΑ που δημοσιεύτηκε στον Πρωινό Λόγο και δείτε και μερικές επιπλέον φωτογραφίες του Τόλη Κούτσια (Μπέκιου). Τους ευχαριστούμε και τους δυο για το υλικό που μας έστειλαν.