Giurgia and the Greek vlachs - giurgia_news - by Mavrommati Vaso
Τα νέα της Τζούρτζιας - 2011

Ευχές για το 2012 (29 Δεκεμβρίου 2011)

Ευχόμαστε σε όλους σας, ό,τι καλύτερο για το 2012.
Να είστε υγιείς, να απολαμβάνετε κάθε μικρή χαρά,
και στα δύσκολα να σκέφτεστε ότι σύντομα θα περάσουν και θα ρθει η μέρα που θα ανεβείτε και πάλι στα Ψηλά Βουνά!!!


Νέα έκδοση από την ΠΟΠΣΒ (29 Δεκεμβρίου 2011)
Λάβαμε από τον Πρόεδρο της ΠΟΠΣΒ Μιχάλη Μαγειρία τη νέα έκδοση της Ομοσπονδίας με τίτλο "Έλληνες Βλάχοι - Η αδιάλειπτη συνέχεια". Πρόκειται για ένα καλαίσθητο τόμο σε επιμέλεια του Προέδρου της ΠΟΠΣΒ, που περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και κείμενα από τις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας τα τελευταία χρόνια. Έχουμε ψηφιοποιήσει ένα μικρό δείγμα του βιβλίου, κυρίως με εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε και η ΦΑΤΑ, και σας το παρουσιάζουμε. Να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας και να ευχηθούμε να συνεχίσει και το 2012 το ίδιο δυναμικά την πολυσήμαντη και πολυσχιδή  δραστηριότητά του.

Η πρόσκληση για τον ετήσιο χορό της Αδελφότητας (20 Δεκεμβρίου 2011)
Ο ετήσιος χορός της ΦΑΤΑ θα γίνει την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012 στο κέντρο Αναμνήσεις στην Αγία Κυριακή Τρικάλων. Καλή διασκέδαση!
Δείτε την πρόσκληση της ΦΑΤΑ που μας έστειλε ηλεκτρονικά ο Βασίλης Κουκούλας. Τον ευχαριστούμε!


Εκδηλώσεις της ΠΟΠΣ ΒΛΑΧΩΝ (10 Δεκεμβρίου 2011)
Η ΠΟΠΣ Βλάχων και ο Σύλλογος Βλάχων Νομού Σερρών "Γεωργάκης Ολύμπιος"  διοργανώνουν παρουσίαση των βιβλίων της Ομοσπονδίας α) "Οι Σύλλογοι της Πανελληνίας" και β) "Έλληνες Βλάχοι - Η αδιάλειπτη συνέχεια" το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011, στις 18.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Βλάχων Ν. Σερρών (Καραϊσκάκη 2, Σέρρες).
Την επιμέλεια των βιβλίων είχε ο Πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ Μιχάλης Μαγειρίας ο οποίος και θα κάνει την παρουσίαση.
Κατεβάστε την πρόσκληση της εκδήλωσης των Σερρών.

Επίσης, όπως έχουμε ήδη γράψει θα ακολουθήσουν διήμερες εκδηλώσεις της ΠΟΠΣΒ στη Θεσσαλονίκη.
Κατεβάστε την πρόσκληση της εκδήλωσης της Θεσσαλονίκης.


H Tζούρτζια από ψηλά (7 Δεκεμβρίου 2011)
Ο Νίκος Αλεξός, πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, παιδικός φίλος και συμμαθητής του Επίτιμου Προέδρου της ΦΑΤΑ Θανάση Μουστάκα,  φωτογράφισε την Τζούρτζια από ψηλά. Απολαύστε τις αεροφωτογραφίες που μας παραχώρησε.
Τον ευχαριστούμε και του αφιερώνουμε τους γνωστούς στίχους του Κρυστάλλη:

Παρακαλῶ σε, σταυραητέ, γιὰ χαμηλώσου ὀλίγο
καὶ δῶσ᾿ μου τὲς φτεροῦγες σου καὶ πάρε με μαζί σου,
πάρε με ἀπάνου στὰ βουνά, τὶ θὰ μὲ φάῃ ὁ κάμπος! 

Η Τζούρτζια στη Wikimapia - ανανεωμένο (3 Δεκεμβρίου 2011)
Χάρη στον Παντελή Ράπτη ονοματίστηκαν στο χάρτη κορυφές, υποαλπικά λιβάδια και βρύσες της Τζούρτζιας. Ας χαρτογραφήσουμε το όμορφο χωριό μας, ας σώσουμε τις ονομασίες και τις μικρές ιστορίες του τόπου μας!

Διήμερες εκδηλώσεις στη  Θεσσαλονίκη από την  ΠΟΠΣ ΒΛΑΧΩΝ (26 Νοεμβρίου 2011)
Το Σ/Κ 21-22 Ιανουαρίου 2012, η ΠΟΠΣΒ διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη. Το Σάββατο, θα δοθεί ημερίδα στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, με θέμα:
«Η κοινωνική, εκπαιδευτική  και φιλανθρωπική συμβολή των Βλάχων της Θεσσαλονίκης χθες και σήμερα» και την Κυριακή στην "Αίθουσα Τελετών" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα κοπεί η πίτα των Βλάχων.
Διαβάστε το σχετικό Δελτίο Τύπου της ΠΟΠΣΒ και δείτε και την αφίσα.


Ακαδημία Πλάτωνος (26 Νοεμβρίου 2011)
Επιστολή διαμαρτυρίας του Απ. Μαυρομμάτη για την κατάσταση που επικρατεί στο αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος.


Η Τζούρτζια στη Wikimapia (21 Νοεμβρίου 2011)
Ας χαρτογραφήσουμε την Τζούρτζια. Εγγραφείτε στη Wikimapia και προσθέστε τοποθεσίες και κορυφές!
   


Η ΦΑΤΑ σε εκπομπή του TRT (6 Νοεμβρίου 2011)
Η εορτή της Αγίας Μαρίνας το καλοκαίρι που μας πέρασε, συνοδεύτηκε από κλαρίνο και βιντεοσκοπήθηκε από το θεσσαλικό κανάλι TRT. Σήμερα Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στις 6.30μμ θα προβληθεί από την εκπομπή "Αναζητώντας τις ρίζες μας", του Θοδωρή Σδρούλια. Αφήστε τους πολιτικούς να διαξιφίζονται και απολαύστε σκηνές από το ομορφότερο μέρος της Τζούρτζιας. Ευχαριστούμε την Πρόεδρο της ΦΑΤΑ Αποστολία Κούτσια που μας ενημέρωσε και σας ευχόμαστε ένα ευχάριστο απόγευμα.


Στην Τζούρτζια στις 28 Οκτωβρίου 2011 (30 Οκτωβρίου 2011)
Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου βρεθήκαμε για μία μόνο ημέρα στην Τζούρτζια. Το Σάββατο 29 Οκτωβρίου συνδυάσαμε την επιστροφή μας με μία αγνωστη σε μας περιοχή του Νομού Τρικάλων, τα χωριά που βρίσκονται λίγα μόλις χλμ έξω από την Πύλη, Παλαιοκαρυά - Ροπωτό με τους παραδοσιακούς νερόμυλούς τους  σε πλήρη λειτουργία.

Τζουρτζιώτες στο μέτωπο της Αλβανίας (30 Οκτωβρίου 2011)
Ο καλός μας φίλος Χρήστος Λαϊάκης, μας έστειλε και αυτός μια φωτογραφία σχετική με τον πόλεμο του 40, τον ευχαριστούμε για άλλη μια φορά.
 Όπως αναφέρει ο ίδιος, πρόκειται για μια αναμνηστική φωτογραφία που έβγαλε ο πατέρας του μόλις ντύθηκε στρατιώτης στον στρατώνα Τρικάλων λίγο προτού φύγει για το μέτωπο το φθινόπωρο του 1940. Καθιστός δεξιά είναι ο πατέρας του Χρήστου, Στ.Λαϊάκης και αριστερά ο Γ.Μαλέσκος από την Πολυθέα. Όρθιος δεξιά είναι ο γιατρός Αχ. Καρανάσιος από το Γαρδίκι και αριστερά ένας ακόμα Γαρδικιώτης του οποίου το όνομα έχει σβηστεί γιατί ήταν γραμμένο με μολύβι. Όλοι γύρισαν το Πάσχα του 1941 σώοι, περπατώντας από το μέτωπο.Τζουρτζιώτες στο μέτωπο της Αλβανίας (26 Οκτωβρίου 2011)
Η αγαπητή μας φίλη κα Κατερίνα Γαβαλά, μας έστειλε μια φωτογραφία αδημοσίευτη Ελλήνων πολεμιστών στον ΕλληνοΪταλικό πόλεμο σε ώρα ανάπαυσης. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο δεύτερος από αριστερά είναι ο Τζουρτζιώτης παππούς της, Δημήτρης Κούτσιας. Ας θυμηθούμε λοιπόν, με έναυσμα αυτή τη φωτογραφία τους δύσκολους αγώνες και τα σκληρά χρόνια που έζησαν οι γονείς μας και ας οπλιστούμε με υπομονή και κουράγιο για αυτά που μας επιφυλάσσει το μέλλον.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων στο Κρούσοβο της πΓΔΜ (5 Οκτωβρίου 2011)
Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η 1η Συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων στη βλαχόφωνη κωμόπολη του Κρουσόβου της πΓΔΜ. Στη συνάντηση συμμετείχε η Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα της Τζούρτζιας, ο σύλλογος Βλάχων Θεσπρωτίας, ο σύλλογος Κλεισουρέων Πτολεμαϊδας και οι αδελφοί σύλλογοι των Κρουσοβιτών Βλάχων "Άγιος Νικόλαος" και "Μοσχόπολη". Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της ΠΟΣΠΒ και δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση, που μας έστειλαν ο Πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ Μιχάλης Μαγειρίας και o Θανάσης Πλατής, τους οποίους και ευχαριστούμε.

Η ομιλία του Προέδρου της ΠΟΠΣΒ στην εκδήλωση στο Ζάππειο και το σχετικό Δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας. (20 Σεπτεμβρίου 2011)
Διαβάστε την ομιλία του Μιχάλη Μαγειρία και το Δελτίο τύπου της ΠΟΠΣΒ.

.
Η ΠΟΠΣΒ στο Ζάππειο (18 Σεπτεμβρίου 2011)
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη μουσικοχορευτική εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων στην Αθήνα. Πάνω από 2.500 Βλάχοι μαζεύτηκαν στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου και απόλαυσαν χορευτικά συγκροτήματα από συλλόγους των βλαχοχωριών όλης της Ελλάδας. Πανδαισία χρωμάτων και ήχων, νέοι και νέες από 18 έως 80+ με λεβεντιά και χάρη φόρεσαν τα τσιπούνια, τα κεντημένα γιλέκα, τις στολισμένες ποδιές, τις πλεκτές κάλτσες, τα τσαρούχια και κρατώντας στα χέρια τους γκλίτσες, λάβαρα και ελληνικές σημαίες με τον προστάτη Άγιο των συλλόγων τους, χόρεψαν για περισσότερο από τρεις ώρες.
 Όπως εύστοχα ειπώθηκε από τους δυο ομιλητές, τον Πρόεδρο της ΠΟΠΣΒ Μιχάλη Μαγειρία και τον Αντιπρόεδρο του ΔΣ της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων κ. Ζώη, οι Βλάχοι ήρθαν στο σπίτι τους, στο Ζάππειο, σ' ένα από τα λαμπρότερα στολίδια της Αθήνας που χτίστηκαν με τα πουγκιά των Βλάχων ευεργετών.
Σημαντική στιγμή για όλους τους Τζουρτζιώτες που παρευρίσκονταν, ήταν η ιδιαίτερη αναφορά που έγινε στη ΦΑΤΑ, τον αρχαιότερο σύλλογο των Βλάχων, με έτος ιδρύσεως το 1893. Στην ομάδα του Ασπροποτάμου, που χόρεψε λίγο αργότερα, συμμετείχε το χορευτικό της ΦΑΤΑ, με άψογη εμφάνιση για μια ακόμα φορά. Συγχαρητήρια στην Πρόεδρο της ΦΑΤΑ Αποστολία Κούτσια και στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, στον χοροδιδάσκαλό μας Θανάση Παπαγεωργίου και πάνω από όλα στους χορευτές και στις χορεύτριες.
Να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον Πρόεδρο Μιχάλη Μαγειρία για την υπέροχη βραδιά που μας πρόσφερε και να ευχηθούμε σύντομα να ανταμώσουμε και πάλι.
Δείτε φωτογραφίες από την βραδιά και ένα βίντεο με την ομάδα των Ασπροποταμιτών.

Η αρκουδίτσα της Τζούρτζιας (29 Αυγούστου 2011)
Η αρκουδίτσα που κυκλοφορεί από την άνοιξη στα βουνά μας έκανε και πάλι την εμφάνισή της το προηγούμενο τριήμερο. Οι Τζουρτζιώτες είναι τα βράδια με το κινητό και την φωτογραφική στο χέρι προκειμένου να την αποθανατίσουν. Όπως μας ενημέρωσε η Αποστολία Κούτσια, την Παρασκευή είχε μπει στον κάδο σκουπιδιών δίπλα από σπίτι του Μπάκα στον πάνω μαχαλά και όταν έπεσαν πάνω της τα φώτα του αυτοκινήτου πετάχτηκε έξω τρομαγμένη και τους έριξε και μια πέτρα! Την Κυριακή το βράδυ είχε κατέβει στους κάδους κοντά στο νεκροταφείο και όταν την πλησίασαν ανέβηκε στον χαλιά δεξιά του δρόμου.
Προσοχή λοιπόν στους περιπάτους σας και προπαντός ψυχραιμία γιατί δεν πρέπει να κινδυνέψετε ούτε εσείς ούτε κι εκείνη!

ΥΓ: Ειδοποιήθηκε και ο Αρκτούρος.

Η Πολυθέα στο διαδίκτυο (25 Αυγούστου 2011)
Καλοσωρίζουμε στο διαδίκτυο και την όμορφη Πολυθέα. Καλή αρχή!


Διαδρομές και άλλα (24 Αυγούστου2011)
Δείτε Καλαρρύτες - Συρράκο από το παλιό μονοπάτι, τον γύρο της τεχνητής λίμνης Αώου, το Κουκουφλί.


Στην Τζούρτζια για δεκαπέντε ημέρες (15 Αυγούστου 2011)
Επιστροφή από το καλοκαιρινό δεκαπενθήμερο στο χωριό με πολλές φωτογραφίες και νέες Διαδρομές. Προς το παρόν θα αναφερθούμε στα σημαντικότερα νέα της Τζούρτζιας:

Εκτός από τους χορούς η εκδήλωση είχε και μία σκηνή με το παραδοσιακό «ξύρισμα του γαμπρού».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η ΦΑΤΑ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Βλάχων τίμησαν τον πρώην Πρόεδρο της ΦΑΤΑ Θανάση Μουστάκα για την προσφορά του στην Αδελφότητα και στην ΠΟΠΣΒ. Ο Θανάσης Μουστάκας, όλα αυτά τα χρόνια που υπηρέτησε τους δύο φορείς, άφησε ένα σημαντικό έργο, με κορωνίδα τους δύο εξαιρετικούς τόμους που εξέδωσε η ΦΑΤΑ "Ο Ασπροπόταμος στο χώρο και το χρόνο" και "Το αρχείο της ΦΑΤΑ και η ψηφιοποίησή του από το ΚΕΕΛ της Ακαδημίας Αθηνών". Εξίσου σημαντικό είναι ότι ο Θανάσης, όπως κάθε σωστός επικεφαλής μιας ομάδας, πέρα από το έργο που άφησε ως παρακαταθήκη για τα επόμενα ΔΣ, έδωσε τη σκυτάλη σε ικανά και εργατικά άτομα που επάξια συνεχίζουν την ιστορία της ΦΑΤΑ.
Δείτε σχετικό βίντεο του Νίκου Σαλέπη.
Συγχαρητήρια στην ακούραστη Πρόεδρο της ΦΑΤΑ Αποστολία Κούτσια και στο ΔΣ της για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις που μας πρόσφεραν.Λεύκωμα της ΠΟΠΣΒ 
(14 Αυγούστου 2011)
Από την ΠΟΠΣΒ κυκλοφόρησε ένα λεύκωμα με τίτλο «Οι Σύλλογοι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων» σε επιμέλεια του Προέδρου της Μιχάλη Μαγειρία. Στο λεύκωμα  παρουσιάζονται οι σύλλογοι – μέλη της Ομοσπονδίας, η ιστορία τους, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, οι δραστηριότητές τους, το έτος ίδρυσής τους (το οποίο μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους για την ΦΑΤΑ, τον μόνο σύλλογο ήδη από τον 19ο αιώνα). Τα κείμενα  συνοδεύονται από φωτογραφίες που ζωντανεύουν παλιότερες εποχές και διηγούνται ιστορίες για ανθρώπους και τόπους. Ο πρόλογος του Προέδρου, περιεκτικός, κλείνει όμορφα με τη φράση : «Εύχομαι η ανάγνωσή του να είναι ταυτόχρονα κι ένα κυρατζίδικο ταξίδι συνοδευόμενο από τα αντίστοιχα βλάχικα τραγούδια μας.». Διαβάστε τον


Τέταρτη θητεία για τον Θανάση Μουστάκα στην προεδρία του Συνδέσμου Παντοπωλών & Super Market Τρικάλων (27 Ιουλίου 2011)
Συγχαρητήρια Πρόεδρε!


Μουσικοχορευτική εκδήλωση της ΠΟΣΒ στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα (24 Ιουλίου 2011)
Δείτε την πρόσκληση (εμπροσθόφυλλο, οπισθόφυλλο) και την αφίσα της Ομοσπονδίας.

Βερλίγκα Ασπροποτάμου (21 Ιουλίου 2011)
Δείτε φωτογραφίες από ορειβατική εξόρμηση στην Βερλίγκα Ασπροποτάμου, πάνω από το Χαλίκι από τον εξαιρετικό ιστότοπο oreibasia.gr.
Ο εορτασμός της Αγίας Μαρίνας - ανανεωμένο (20 Ιουλίου 2011)
Γιορτάστηκε και φέτος η Αγία Μαρίνα στο ξωκλήσι της ΦΑΤΑ. Τελέστηκε θεία λειτουργία, τα καζάνια γέμισαν, το κλαρίνο συνόδευσε, το TRT με τον γνωστό παραγωγό εκπομπών κ. Σδρούλια ήταν εκεί. Παράπονα ακούστηκαν για την κατάσταση του δρόμου που ήταν και φέτος γεμάτος πέτρες, δείτε σχετικό δημοσίευμα. Επίσης, φωτογραφίες μας έστειλαν οι  Αθανάσιος Πλατής και Βασίλης Κουκούλας. Τους ευχαριστούμε.


Μουσικοχορευτική εκδήλωση της ΠΟΠΣΒ στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα (12 Ιουλίου 2011)
Μετά τον Roger Waters ... στην Αθήνα έρχεται και η ΠΟΠΣΒ!
Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου θα απολαύσουμε στο Ζάππειο Μέγαρο μουσικοχορευτική εκδήλωση με τη συμμετοχή των χορευτικών συγκροτημάτων των συλλόγων των βλαχοχωριών - μελών της Ομοσπονδίας. Θα είμαστε όλοι εκεί.
Διαβάστε την πρόσκληση.


Ανακοίνωση της σύστασης της "Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας" (12 Ιουλίου 2011)
Στο περιθώριο του 27ου ανταμώματος της ΠΟΠΣΒ, που έγινε στο Μέτσοβο στις 1-3 Ιουλίου 2011, η ΠΟΠΣΒ με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της, ανακοίνωσε τη σύσταση της «Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας», ενός μόνιμου τριτοβάθμιου θεσμικού φορέα με έδρα την Ελλάδα και σκοπό αφενός την ανάδειξη του χαρακτήρα της χώρα μας ως διαχρονικού μητροπολιτικού κέντρου και σημείου αναφοράς του απανταχού βλαχόφωνου στοιχείου, αφετέρου ως μια ηχηρή απάντηση σε όλους όσοι εξακολουθούν να μην αποδέχονται τη διαπιστωμένη και καθολικά αποδεδειγμένη ιστορική πραγματικότητα.
Ευχόμαστε η Βλαχική Αμφικτιονία να γίνει ένας σημαντικός θεσμός που θα αντιπροσωπεύει εντός και εκτός Ελλάδας όλους τους βλαχόφωνους Έλληνες. Ένα μεγάλο μπράβο στον Πρόεδρο και στο ΔΣ της ΠΟΣΠΒ για την εξωστρέφεια και την δραστηριότητα που επιδεικνύουν.
Διαβάστε το Δελτίο τύπου της ΠΟΠΣΒ και την Ομιλία του Προέδρου της Μιχάλη Μαγειρία.


Φωτογραφία  από την εναρκτήρια ομιλία του Προέδρου της ΠΟΠΣΒ  Μιχάλη Μαγειρία με θέμα την ίδρυση της «Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας (Μέτσοβο 2 Ιουλίου 2011)


Στη φωτογραφία διακρίνεται και ο Τζουρτζιώτης Αθανάσιος Μουστάκας, επίτιμος Πρόεδρος της ΦΑΤΑ. Η γιορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Τζούρτζια (5 Ιουλίου 2011)
Γιορτάστηκε και φέτος η γιορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο χωριό μας. Μάλιστα κάποιοι προτίμησαν να ανέβουν παραδοσιακά με τα πόδια στο εξωκκλήσι. Δείτε φωτογραφίες από εκείνη την ημέρα που μας έστειλε η Γεωργία Παπαγεωργίου. Την ευχαριστούμε πολύ.


 Με τη συμμετοχή 2000 χορευτών ξεκινούν οι εκδηλώσεις του 27ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Βλάχων (29 Ιουνίου 2011)
Διαβάστε το Δελτίο τύπου της ΠΟΠΣΒ.

 Ο χειμώνας στον Ασπροπόταμο  (14 Ιουνίου 2011)
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Χελιδώνης μας έστειλε φωτογραφίες που τράβηξε κατά τη διάρκεια του χειμώνα από τις επικίνδυνες αποστολές στον Ασπροπόταμο. Δείτε χιονοπτώσειςκατολισθήσεις - καθιζήσεις, τις πρόσφατες ζημιές της Τζούρτζιας αλλά και το νέο γεφύρι στο Μπουντόκου. Τον ευχαριστούμε!
Ο χειμώνας στον Ασπροπόταμο ήταν ανέκαθεν σκληρός, φέτος με τον Καλλικράτη να στέλνει την έδρα στην Καλαμπάκα και τα ταμεία του κράτους άδεια η αγωνία όλων μας ήταν μήπως και τα χωριά μας γύριζαν σε εποχές που σφάλιζαν πόρτες και παράθυρα το φθινόπωρο. Ευτυχώς και ο Δήμος και η Περιφέρεια ανταποκρίθηκαν κατά το δυνατό, μέσα στα στενά πλαίσια της οικονομικής δυσπραγίας. Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, το οδικό δίκτυο έχει υποστεί σημαντικές ζημιές σε όλη την περιοχή, η επιδιόρθωση κοστίζει και το χρήμα είναι δυσεύρετο. Ελπίζουμε στους αξιόλογους ανθρώπους, στη συνετή διαχείριση, στην αξιοποίηση κάθε προγράμματος στο οποίο μπορεί να ενταχθεί η περιοχή μας.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε δυο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κεντρικός δρόμος της Τζούρτζιας και στα οποία πρέπει να παρέμβουν άμεσα ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Μιχαλάκης και ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Δημ. Σακελλαρίου. Ας μην ξεχνάμε ότι η Τζούρτζια έχει θρηνήσει δυο θύματα στο πρόσφατο παρελθόν στον ίδιο δρόμο λίγο έξω από το χωριό. Συγκεκριμένα, μετά την πλατεία και στο ύψος του σπιτιού του Κώστα Λεπενιώτη, ο δρόμος έχει πάθει καθίζηση και το φάρδος του έχει περιοριστεί επικίνδυνα, με άμεσο κίνδυνο να κατακρημνιστεί διερχόμενο αυτοκίνητο στον γκρεμό, λόγω της μικρής ορατότητας στο σημείο αυτό αλλά και του ελλειπούς φωτισμού. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και όσο περνάει ο καιρός θα χειροτερεύει. Πρέπει το συντομότερο δυνατό να επιμεληθούν του θέματος μηχανικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και να τοποθετηθεί σήμανση για τον κίνδυνο που διατρέχουν οχήματα και πεζοί. Επίσης, στον ίδο δρόμο, μετά τη στροφή και στο σημείο που είχε σημειωθεί ευρεία κατολίσθηση πέρσι,  ο δρόμος καθαρίστηκε αλλά σε ύψος 10-15 μέτρων στην πλαγιά αιωρούνται ακόμα και σήμερα βράχοι πολλών τόνων που στηρίζονται στο κενό και ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποκολληθούν και να προκαλέσουν θανατηφόρο ατύχημα. Τέλος, να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά, ότι οι νερόμυλοι που κατασκευάστηκαν στην πρώην Δ.Κ. Ασπροποτάμου, επί θητείας του πετυχημένου Προέδρου Στέργιου Ράπτη, παραμένουν ημιτελείς και ασυντήρητοι προτού καν παραδοθούν σε κοινή χρήση. Ειδικά η στέγη του νερόμυλου της Τζούρτζιας (όπως άλλωστε και η στέγη του Διοικητηρίου στα Τρία ποτάμια) έχει υποστεί σημαντικές ζημιές και δεν έχει επισκευαστεί μέχρι στιγμής.

Αποκατάσταση του γεφυριού στη θέση Μπουντόκου (12 Ιουνίου 2011)
Όπως θα θυμάστε, τον Νοέμβρη του 2010 είχε παρασυρθεί το γεφύρι στη θέση Μπουντόκου πάνω στο οποίο στηρίζονταν ο αγωγός ύδρευσης του χωριού. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Χελιδώνης είχε ενδιαφερθεί τότε και μαζί με τον υδραυλικό Παύλο Μαυρομμάτη είχαν δώσει μια προσωρινή λύση έτσι ώστε να μη μείνει το χωριό χωρίς νερό όλο τον χειμώνα. Τελικά το γεφύρι ξαναφτιάχτηκε πρόσφατα με ξυλεία που πρόσφεραν αφιλοκερδώς οι κκ Γιώργος Μαλαβάκης, επιχειρηματίας εργοστασίου ξυλείας από την Κρανιά, και Δημήτρης Χελιδώνης αδελφός του Δημοτικού Συμβούλου Χρήστου Χελιδώνη (τους οποίους και ευχαριστούμε πολύ). Τις εργασίες ανελαβαν οι Παύλος Μαυρομμάτης, Τάκης Αυγέρης και Γιώργος Κονταξής και το νέο γεφύρι, από ότι μας είπαν, είναι όχι μόνο πολύ ανθεκτικό αλλά και ιδιαίτερα όμορφο. 


Θεομηνία στην Τζούρτζια (10 Ιουνίου 2011 - ανανεωμένο)
Παρατεταμένη, ισχυρή νεροποντή και χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού με δυνατές αστραπές έπνιξαν την Τζούρτζια επί δυόμιση ώρες το απόγευμα της Πέμπτης 9 Ιουνίου. Όπως μας πληροφόρησαν οι φίλοι και συμπατριώτες μας Τόλης Κούτσιας, Θανάσης Μουστάκας, Παύλος Μαυρομμάτης, Θανάσης Τεντολούρης και Βασίλης Αλεξίου η δυνατή βροχή παρέσυρε τόνους από χώμα, πέτρες, ξύλα, μπάζα και λοιπά αντικείμενα που κατέληξαν όλα στην πλατεία του χωριού. Λόγω της σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων το ρέμα της Λούνης ξεχείλισε και στο πέρασμά του πλημμύρισε γκαλντερίμια και αυλές.  Στους Αγίους Αποστόλους το ποτάμι είχε φουσκώσει τόσο πολύ που αποκλείστηκαν οι κτηνοτρόφοι Δημ. Κούτσιας και Βασίλης Χύμας που κατέβαζαν εκείνη την ώρα το γάλα από τα μαντριά. Κανείς δεν θυμόταν να έχει ξαναζήσει τέτοια χαλαζόπτωση. Ιδιαίτερη αξία έχει η μαρτυρία του Θανάση Τεντολούρη, που όπως όλοι γνωρίζουμε, έχει ζήσει χειμώνες και χειμώνες στην Τζούρτζια. 
Την κατάσταση πήραν στα χέρια τους οι Παύλος Μαυρομμάτης και Γιώργος Κονταξής οι οποίοι έτρεξαν στη Λούνη και κατάφεραν να γυρίσουν το ρέμα αλλιώς θα κινδύνευαν σπίτια. Έσωσαν και ένα αυτοκίνητο που βρίσκονταν παρκαρισμένο στο χώρο της βρύσης και κινδύνευε άμεσα. Όπως χαρακτηστικά τόνισε ο Τόλης Κούτσιας έδρασαν σαν εκπαιδευμένοι μονάδας καταδρομών.
Το άλλο πρωί στο χωριό έφτασαν μηχανήματα από τον Δήμο Καλαμπάκας και από την Περιφέρεια και άρχισαν τον καθαρισμό από τα μπάζα. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Χελιδώνης ανέβηκε στην Τζούρτζια και επέβλεψε προσωπικά την όλη προσπάθεια. Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης επισκέφθηκε το χωριό μας όπου και διαπίστωσε τις ζημιές και δήλωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη θωράκιση του από παρόμοια φαινόμενα.
Ο Τζουρτζιώτικος Ασπροπόταμος άγριος, βουερός και ορμητικός μας θύμισε παλιές χειμωνιάτικες δόξες του.


27o Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων Μέτσοβο - Ανήλιο (1 Ιουνίου 2011)
Το 27ο Αντάμωμα των Βλάχων θα γίνει φέτος στο Μέτσοβο και στο Ανήλιο το τριήμερο 1-3 Ιουλίου. Συγκεκριμένα:

Π
αρασκευή 1 Ιουλίου 2011 Ανήλιο, ώρα 19:00
Παρουσίαση Λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων από την πλούσια πολιτιστική παράδοση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού. 

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011, Μέτσοβο, ώρα 19:00
Παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της Ομοσπονδίας μας, με βάση την κοινή καταγωγής τους.

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011 , Μέτσοβο, Προφήτης Ηλίας , ώρα 10:30
Ο «Τρανός Χορός», «Κόρλου Μάρι» με την συμμετοχή όλων των Συλλόγων που συμμετέχουν στο Αντάμωμα.

Δείτε την αφίσα, το πρόγραμμα και την πρόσκληση.


Βιβλιοπαρουσίαση (21 Μαίου 2011)
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου "Το αρχείο της ΦΑΤΑ και η ψηφιοποίησή του από το ΚΕΕΛ της Ακαδημίας Αθηνών" στα Τρίκαλα την Παρασκευή 27 Μαίου 2011. Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Μητροπολίτης Αυλώνος Χριστόδουλος, ο Βουλευτής Τρικάλων κ. Ν. Λέγκας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μιχαλάκης, ο Δήμαρχος Τρικάλων κ. Λάππας, ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Σακελλαρίου, ο Αντιδήμαρχος Καλαμπάκας κ. Αλμπάνης, ο πρώην Δήμαρχος Τρικάλων κ. Παπαστεργίου, ο πρώην Αντιδήμαρχος Τρικάλων κ. Κούτσιας, ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ κ. Μαγειρίας, η κα Τσαλιέρα και ο κ. Κωνσταντινίδης επίσης από την ΠΟΠΣΒ, ο πάτερ Γεώργιος Μπαράκος, ο πάτερ Αντώνιος Μπίλας, ο πάτερ Αθανάσιος Κουμπής, οι μοναχοί της Μονής Πέτρας (του γέροντα Διονύσιου) Αγάπιος και Ειρηναίος, η κα Κάκλα Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Τρικάλων, η κα Χήτα Πρόεδρος Ηπειρωτών Νομού Τρικάλων, ο κ. Καλτσούδας του πολιτιστικού συλλόγου Μηλιάς, ο κ. Πολύσης του πολιτιστικού συλλόγου Κρανιάς, ο κ. Μπουντούρης του πολιτιστικού συλλόγου Γαρδικίου.
Διαβάστε τις ομιλίες του Προέδρου της ΠΟΠΣΒ κ. Μιχάλη Μαγειρία, της Προέδρου της ΦΑΤΑ κ. Αποστολίας Κούτσια και του Επίτιμου Προέδρου της ΦΑΤΑ κ. Αθ. Μουστάκα.

Σας περιμένουμε και στην Αθήνα.

Βιβλιοπαρουσίαση (21 Μαίου 2011)
Η ΦΑΤΑ παρουσιάζει το βιβλίο "Το αρχείο της ΦΑΤΑ και η ψηφιοποίησή του από το ΚΕΕΛ της Ακαδημίας Αθηνών" την Παρασκευή 27 Μαίου 2011, στις 7.00μμ στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων. Δείτε την πρόσκληση με το πρόγραμμα.

Εκδρομή της ΦΑΤΑ (12 Μαίου 2011)
Ο Βαγγέλης Σαμαράς μας ενημέρωσε ότι η ΦΑΤΑ διοργανώνει ημερήσια εκδρομή την Κυριακή 22 Μαϊου 2011 στα Λουτρά Πόζαρ. Η αναχώρηση θα γίνει απο την πλατεία Βουβής στα Τρίκαλα στις 7:00 π.μ. Τιμή εισιτηρίου 20 €.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Πρόεδρο της Αδελφότητας κ. Αποστολία Κούτσια στο τηλέφωνο 6972232351.
Καλή διασκέδαση!

Ορειβάτες στον Καταραχιά (4 Μαίου 2011)
Στις 2/4/2011 μια ομάδα 15 ατόμων (ορειβατική ομάδα της ΕΥΔΑΠ) ανέβηκαν στον Καταραχιά με εκκίνηση από την πλατεία της Τζούρτζιας. Η διαδρομή διήρκησε 13,5 ώρες και οι ορειβάτες διάνυσαν 23 χλμ και ανέβηκαν 1680 μέτρα. Διαβάστε περισσότερα.


 Καλωσορίζουμε το επίσημο site της ΦΑΤΑ (4 Μαϊου 20110)
Καλωσορίζουμε και τη ΦΑΤΑ στον κόσμο του διαδικτύου, μ' ένα καλαίσθητο ιστότοπο, με πολλές φωτογραφίες και καλογραμμένα κείμενα . Καλή συνέχεια!


 Πάσχα στην Τζούρτζια (27 Απριλίου 2011)
Αρκετοί Τζουρτζιώτες γιόρτασαν και φέτος το Πάσχα στο χωριό μας. Τη Μ. Παρασκευή στολίστηκε ο επιτάφιος από τις κυρίες Ντίνα και Βάσω Ταμπακιώτη, Ευαγγελία Μαυρομμάτη, Μαρία Λεπενιώτη, Ειρήνη και Δάφνη Καλαμπόκα, Στέλλα Σταμπόλη και Αγγελική Μπάκα. Τα λουλούδια τα έφερε η Ντίνα Ταμπακιώτη από τον Βόλο με τη συνεισφορά και Αθηναίων Τζουρτζιωτών. Το βράδυ στην περιφορά ήταν σχεδόν εκατό άτομα.
Δείτε φωτογραφίες που μας έστειλαν ο Απόστολος Δημ. Αλεξίου και ο Βασίλης Αθ. Μαυρομμάτης, τους οποίους και ευχαριστούμε.

Ο λήσταρχος Γκάρτζος (27 Απριλίου 2011)
Μία ακόμα διόρθωση στο κείμενο του Γιώργου Μαυροομμάτη, ο Πέτρος Χαρδαλιάς  διορθώνει το επίθετο του ληστή " Χαρμολιά" σε Χαρδαλιά. Τον ευχαριστούμε!


Απόφαση (11 Απριλίου 2011)
Ο Θανάσης Καλατζής από τη Μεσοχώρα και ο "Αχελώου Ρους" μας έστειλε την απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Τρικάλων στην οποία καταδικάζεται η "Μηχανική ΑΕ" για περιβαλλοντική καταστροφή και επιβάρυνση του Αχελώου και της περιοχής Λογγά στο χωριό Αετός.
Τον ευχαριστούμε για την ενημέρωση και ευχόμαστε για άλλη μια φορά το καλύτερο για την Μεσοχώρα.


Καλωσορίζουμε το πρώτο Blog για την Τζούρτζια (9 Απριλίου 2011)
Δείτε το πρώτο Blog για την την Τζούρτζια δια χειρός Απόστολου Κούτσια. Καλοτάξιδο!
Στις πρώτες καταχωρήσεις βλέπουμε φωτογραφίες του '80 και ... προσπαθούμε να μαντέψουμε πρόσωπα. Όσο κι αν μας φαίνεται ότι η δεκαετία του '80 ήταν χτες, είναι ήδη 30 χρόνια πίσω!


Η ομιλία του Προέδρου της ΠΟΠΣΒ, κ. Μιχάλη Μαγειρία στην Έκθεση φωτογραφίας στα Τρίκαλα (5 Απριλίου 2011)
Ο Πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ κ. Μιχάλης Μαγειρίας μας έστειλε την ομιλία του από τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας που διοργάνωσε η ΠΟΠΣΒ στα Τρίκαλα. Αξίζει να τη διαβάσετε, μέσα σε δυο σελίδες καλύπτει πολλά για το χθες, το σήμερα και το αύριο του βλαχόφωνου ελληνισμού. Τον ευχαριστούμε για την ενημέρωση και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε την τύχη να δούμε την έκθεση και στην Αθήνα.

Λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (4 Απριλίου 2011)
Η Πρόεδρος της ΦΑΤΑ Αποστολία Κούτσια μας ενημέρωσε ότι την Παρασκευή 1η Απριλίου 2011 το απόγευμα αρκετοί Τζουρτζιώτες ανέβηκαν στο χωριό για να παρακολουθήσουν τους Χαιρετισμούς στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Μετά το τέλος της λειτουργίας συνέχισαν για κουβεντούλα στη Σαλατούρα του Σωκράτη Γιαννίτση που ήταν ανοιχτός. Για το Πάσχα, λειτουργία θα τελεστεί τόσο την Μ. Παρασκευή με περιφορά του Επιταφίου όσο και το Μ. Σάββατο. Όσοι πιστοί προσέλθετε!


Ασπροποταμίτες Βλάχοι του 19ου και 20ου αιώνα. Οι αγωνιστές του πολέμου και της ειρήνης. (3 Απριλίου 2011)
Διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον κείμενο της Τζουρτζιώτισας φιλολόγου κ. Μαρίας Ταμπακιώτη που παρουσίασε στα πλαίσια της Έκθεσης φωτογραφίας που διοργάνωσε η ΠΟΠΣΒ στα Τρίκαλα. Επίσης, δείτε τις φωτογραφίες που συνόδευσαν την παρουσίαση του κειμένου, προέρχονται από το Λεύκωμα της Κρανιάς που επιμελήθηκε ο Κρανιώτης Δημήτρης Καραγκούνης. Ευχαριστούμε την κα Μαρία Ταμπακιώτη για το πλούσιο υλικό που μας έστειλε και αναμένουμε πάντα με ενδιαφέρον το επόμενο πόνημά της. 

Οι Γερμανοί στον Ασπροπόταμο και στην  Τζούρτζια (22 Μαρτίου 2011)
Ο καλός μας φίλος Χρήστος Στ. Λαϊάκης, άριστος γνώστης της ιστορίας και της γεωγραφίας του τόπου μας, έγραψε ένα εξαιρετικό κείμενο για τις στιγμές που έζησαν οι Τζουρτζιώτες το φθινόπωρο του 1943 όταν οι Γερμανοί  ανέβηκαν στον Ασπροπόταμο. Διαβάζοντας το κείμενο γραμμή-γραμμή βλέπεις τις σκηνές να ξετυλίγονται κινηματογραφικά, τις γυναίκες με τα παιδιά να τρέχουν προς τον Άγιο Γιώργη, να ψήνουν το λιγοστό ζυμάρι πάνω στις πλάκες σκεπασμένο με φύλλα αγριοκολοκύθας, τους άντρες να προσπαθούν να περισώσουν τα ελάχιστα, τους κατακτητές τρομερούς να πλησιάζουν από το Ομ. Τον ευχαριστούμε θερμά, είναι τιμή μας που δημοσιεύουμε ένα κείμενο - παρακαταθήκη που διασώζει στιγμές του χωριού μας, συνήθειες μιας άλλης εποχής, τοπωνύμια που χρόνο με το χρόνο ξεχνιούνται.

Έκθεση φωτογραφίας στα Τρίκαλα (16 Μαρτίου 2011)
Έκθεση φωτογραφίας με θέμα "Από τη ζωή των Βλάχων στα 1900" παρουσιάζει η ΠΟΣΒ με τη ΦΑΤΑ και συλλόγους του Νομού Τρικάλων στο Κέντρο Ιστορίας & Πολιτισμού Κλιάφα από 22 έως και 30 Μαρτίου 2011.
Δείτε την αφίσα και την πρόσκληση.

Ο λήσταρχος Γκάρτζος (16 Μαρτίου 2011)
Από σήμερα 16 Μαρτίου δημοσιεύεται σε συνέχειες στην εφημερίδα Πρωινός Λόγος των Τρικάλων η μελέτη του Απόστολου Μαυρομμάτη για τον Γκάρτζο. Επίσης, στο τέλος του κειμένου δείτε δυο επισημάνσεις για το θέμα των Χρήστου Λαϊάκη και Αθ. Μουστάκα. 

Ώρα για τα χειμαδιά (9 Μαρτίου 2011)
Δείτε ένα σχετικό βίντεο του Σάκη Πλατή.

Νέα από τον Δήμο Καλαμπάκας (2 Μαρτίου 2011)
Ο Γρηγόρης Λεπενιώτης μας ενημέρωσε ότι στο καινούργιο ΝΠΔΔ που έγινε στον Δήμο Καλαμπάκας με το όνομα ΟΠΕΤΑ (Οργανισμός Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Τουρισμού και Αθλητισμού),  πρώην Πολιτιστικός Οργανισμός, το νέο ΔΣ είναι 15μελές. Ανάμεσα στα μέλη είναι και η Πρόεδρος της ΦΑΤΑ Αποστολία Κούτσια, μοναδικός εκπρόσωπος απο τον Ασπροπόταμο και όλο τον ορεινό όγκο του Δήμου και μεταξύ τριών μόνο πολιτιστικών συλλόγων, της Βασιλικής απο τον κάμπο και του Αγιοφύλλου απο τα Χάσια.
Η θητεία του οργάνου ειναι 2ετής. Της ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα.
Επίσης, ο Γ.Μαυρομμάτης υποψήφιος σύμβουλος στις εκλογές συμμετέχει στο νέο 11μελές Δ.Σ της ΚΕΔΚ (Κοινωφελής Επιχειρ Δήμου Καλαμπάκας) ως μέλος. Καλή επιτυχία.

Ευχαριστούμε τον Γρηγόρη Λεπενιώτη για την ενημέρωση.

Επιστολή της ΠΟΠΣΒ προς το Συμβούλιο της Ευρώπης της 19ης Φεβρουαρίου 2011 (1 Μαρτίου 2011)
Διαβάστε την

Ο λήσταρχος Γκάρτζος (28 Φεβρουαρίου 2011)
Διαβάστε το κείμενο για το λήσταρχο Γκάρτζο, εμπλουτισμένο.

Δελτίο τύπου από τη ΦΑΤΑ (27 Φεβρουαρίου 2011)
Διαβάστε το Δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Πρωϊνός Λόγος" την  Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011 για το απογευματινό των γυναικών που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011.

Νέα από τις δραστηριότητες της ΦΑΤΑ (19 Φεβρουαρίου 2011)
Συνάντηση γνωριμίας και συνεργασίας με τον Δήμαρχο Καλαμπάκας κ. Δημ. Σακελλαρίου είχε το ΔΣ της ΦΑΤΑ. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη συνάντηση για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δρόμος για την Αγία Μαρίνα. Μπράβο στη ΦΑΤΑ που το επισήμανε.
Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του αγαπητού μας φίλου Βαγγέλη Σαμαρά όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πρωινός Λόγος της 18-2-2011. Τον ευχαριστούμε για την ενημέρωση. 
Επίσης, λάβαμε από τον έτερο Βαγγέλη Σαμαρά, τον Υπεύθυνο Εκδηλώσεων & χορευτικών τμημάτων της ΦΑΤΑ την πρόσκληση για το απογευματινό της Αδελφότητας που θα γίνει στις 20-2-2011 στο Φρούριο Τρικάλων. Η πρόσκληση ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, όχι μόνο καλαίσθητη αλλά και πρωτοποριακή. Διαβάστε την και θα δείτε.
Δεύτερο μπράβο στη ΦΑΤΑ. Συνεχίστε δυνατά!

Ευχαριστήριο από την οικογένεια Απόστολου Κούτσια (14 Φεβρουαρίου 2011)
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας συμπαραστάθηκαν στις δύσκολες αυτές ώρες της απώλειας της συζύγου και μητέρας μας Βασιλικής.
Οικογένεια Αποστόλου Κούτσια

Νέο εκκλησιαστικο συμβούλιο (14 Φεβρουαρίου 2011)
Με απόφαση του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης & Σταγών κκ Αλεξίου ορίσθησαν νέα εκκλησιαστικά συμβούλια σε όλους τους ιερούς ναούς της Μητρόπολης. Στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής της Τζούρτζιας το εκκλησιαστικό συμβούλιο αποτελείται από τον αιδεσιμότατο ιερέα πατέρα Γεώργιο και μέλη τους κκ Χρήστο Αυγέρη, Παύλο Μαυρομμάτη, Αθανάσιο Μουστάκα και Παντελή Ράπτη.

Κική Κούτσια (10 Φεβρουαρίου 2011)
Χτες το απόγευμα έφυγε αιφνίδια από κοντά μας η Κική Κούτσια, σύζυγος του Απόστολου Κούτσια (Μπέκιου). Στη μεγάλη θλίψη της οικογένειας συμμετέχουμε όλοι οι συγχωριανοί που γνωρίζαμε την αξιαγάπητη κοπέλα, δυστυχώς σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν λόγια συμπαράστασης, μόνο μια ευχή για τα δυο κορίτσια και τον σύζυγο να ζήσουν στο εξής νιώθοντας την αγάπη της να τους προστατεύει από ψηλά.
Η κηδεία θα γίνει από την εκκλησία του Αγ. Αντωνίου απέναντι από το Β' Νεκροταφείο Αθηνών (Περισσός) την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου στις 11.30 πμ.

Δύο κείμενα του Απόστολου Μαυρομμάτη για τον Χρήστο Λαϊάκη και τον Αθ. Μουστάκα. (29 Ιανουαρίου 2011)
1936 - Τζιουρτζιώτες στην Κακαρδίτσα (26 Ιανουαρίου 2011)
Δείτε δύο φωτογραφίες του 1936 από μία εκδρομή Τζουρτζιωτών στην Κακαρδίτσα και διαβάστε κι ένα πολύ ζωντανό κείμενο που τις συνοδεύει. Από τον καλό μας φίλο Χρήστο Λαϊάκη τον οποίο και ευχαριστούμε για άλλη μια φορά.

Δελτίο τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (25 Ιανουαρίου 2011)
Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 22-23 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη διήμερο εκδηλώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων.
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων τιμήθηκαν σημαίνοντα πρόσωπα της βλαχόφωνης κοινωνίας για το έργο τους και ανάμεσά τους και ο Τζουρτζιώτης
πρώην Αντιπρόεδρος της ΠΟΠΣΒ και πρώην Πρόεδρος της ΦΑΤΑ Θανάσης Μουστάκας. Και εις ανώτερα!

Επιστολή του Δημ. Βουρλίτση για την εκπομπή "Αληθινά σενάρια" (25 Ιανουαρίου 2011)
Ο κ. Δημ. Βουρλίτσης απέστειλε επιστολή στην οποία εξηγεί τους λόγους της απουσίας της Τζούρτζιας από την εκπομπή. Διαβάστε την εδώ.

Το νέο βιβλίο για την Τζούρτζια (21 Ιανουαρίου 2011)
Το βιβλίο της ΦΑΤΑ με τίτλο "Το αρχείο της ΦΑΤΑ και η ψηφιοποίησή του από το ΚΕΕΛ της Ακαδημίας Αθηνών" είναι από χτες στα χέρια μου και ομολογώ ότι δεν μπόρεσα να το αφήσω παρά μόνο όταν έφτασα στην τελευταία σελίδα. Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες:
Στην πρώτη ενότητα γίνεται αναφορά στην ψηφιοποίηση του αρχείου της Αδελφότητας από το ΚΕΕΛ, μια πράξη ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές μια και με τον τρόπο αυτό διαφυλλάσεται ένα κομμάτι της ιστορίας του χωριού μας. Δίνονται αναλυτικές πληροφορίες και ψηφιοποιημένα δείγματα από την Δ/ντρία του ΚΕΕΛ Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη και από τους ερευνητές του Κέντρου Ευάγγελο Καραμανέ και Παρασκευά Ποτηρόπουλο.
Στη δεύτερη ενότητα ο ερευνητής του Κέντρου Παναγιώτης Καμηλάκης αναφέρεται στον επαγγελματικό νομαδισμό των Ασπροποταμιτών, ένα θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους εμάς που οι παππούδες μας πήραν το δρόμο της ξενιτιάς στις αρχές του 20ου αιώνα. Στο τέλος του κεφαλαίου επισυνάπτεται και ο κατάλογος των τζουρτζιώτικων καταστημάτων στην Αθήνα που το 2006 είχαμε συντάξει στην πλατεία του χωριού με τη βοήθεια του αείμνηστου Γιώργου Ζώγα. Τον Γιώργο Ζώγα τον θυμήθηκα πολλές φορές χτες  και κάπως έτσι συνειδητοποίησα ότι η μεγάλη αξία αυτού του βιβλίου είναι ότι κατά κάποιον τρόπο συντελεί στο να γίνουν αθάνατοι όλοι όσοι μνημονεύονται στις σελίδες του, και είναι πολλοί, είναι όλοι οι Τζουρτζιώτες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προσέφεραν στον τόπο τους.
Ακολουθεί το πιο γλυκό κομμάτι του βιβλίου από την πένα της καλής μας φιλολόγου Μαρίας Ταμπακιώτη - Σίμου που γράφει για τη ΦΑΤΑ, για τη ζωή του ιδρυτή της Χρήστου Δήμα, για το καταστατικό, το έργο και τους διατελέσαντες προέδρους της Αδελφότητας αλλά και για τον Ηρόδοτο, για τις αρχές του Διαφωτισμού, για το Ρήγα Φεραίο, για τον Αδαμάντιο Κοραή, για τη Fraternite της Γαλλικής Επανάστασης. Όλα τόσο αρμονικά δεμένα, ο λόγος της να ρέει αβίαστα από ψυχής, πηγαίος και γάργαρος. Στο τέλος της ενότητας παρατίθεται ολόκληρο το Καταστατικό της ΦΑΤΑ.
Τέλος, τη σκυτάλη παίρνει ο Ματσουκιώτης φιλόλογος - θεολόγος Δημήτρης Καλούσιος που γράφει για τα εκκλησιαστικά της Τζούρτζιας. Ο κ. Καλούσιος γύρισε όλες τις εκκλησιές μας αλλά και μοναστήρια των Τρικάλων και συγκέντρωσε πολύτιμο υλικό για την Τζούρτζια. Σε αυτές τις σελίδες παρελαύνουν ονόματα των παππούδων, των πατεράδων, των θείων μας που από το υστέρημά τους στόλισαν τις εκκλησίες μας οι οποίες και περιγράφονται με πολλές λεπτομέρειες. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν οι ενθυμήσεις στα διάφορα εκκλησιαστικά βιβλία που με τόση υπομονή συνέλεξε ο κ. Καλούσιος και που για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας ανοίγοντας μας ένα παράθυρο στο παρελθόν με την ορθογραφία τους και τις αντιλήψεις τους.
Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους συντελεστές του βιβλίου και ιδιαίτερα στον Θανάση Μουστάκα τον άνθρωπο που σφράγισε με την παρουσία του και με το πάθος του την Αδελφότητα και συντέλεσε τα μέγιστα στην ανάδειξη της Τζούρτζιας. Φυλλομετρώντας ξανά και ξανά το βιβλίο νιώθω με σιγουριά ότι ένα τόπος που αγαπήθηκε τόσο πολύ από τόσους πολλούς δεν μπορεί παρά να είναι πολύ ιδιαίτερος.
Υπενθυμίζω ότι το βιβλίο διατίθεται από την Πρόεδρο της ΦΑΤΑ κ. Αποστολία Κούτσια (τηλ. 24310-56330, 697.223.2351) και από τον Θανάση Μουστάκα (τηλ. 697.922.5343) στην τιμή των 20 ευρώ. 


Η αγιογράφηση της Αγίας Μαρίνας (21 Ιανουαρίου 2011)
Η Πρόεδρος της ΦΑΤΑ κα Αποστολία Κούτσια μας ενημέρωσε ότι έχει ληφθεί η απόφαση της αγιογράφησης της Αγίας Μαρίνας, έχουν γίνει ήδη τα σχέδια για τριάντα αγιογραφίες και καλώς εχόντων των πραγμάτων οι εργασίες θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι. Όσοι συμπατριώτες θέλουν να συνεισφέρουν οικονομικά μπορούν να επικοινωνούν μαζί της στο τηλ. 24310-56330. Η ολόσωμη αγιογραφία κοστίζει 450 ευρώ και η στηθαία 240 ευρώ.


Επιστολή του Προέδρου του Συνδέσμου των εκ Τζούρτζιας για την εκπομπή "Αληθινά σενάρια" (20 Ιανουαρίου 2011)
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των εκ Τζούρτζιας της Αθαμανίας Δημ. Αλεξίου απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με την εκπομπή της ΕΤ3 "Αληθινά Σενάρια".

Στιγμιότυπα από το χορό της ΦΑΤΑ (15 Ιανουαρίου 2011)
Ο Γρηγόρης Λεπενιώτης μας έστειλε  ένα σύνδεσμο από το trikalaola.gr με βίντεο από το χορό της ΦΑΤΑ. Τον ευχαριστούμε.

Αναβάθμιση για τη Ντίνα Δήμα (13 Ιανουαρίου 2011)
Περισσότερα από τον Βασίλη Κουκούλα.

Γεώργιος Ζώγας  (12 Ιανουαρίου 2011)
Έφυγε σήμερα από κοντά μας ο Γεώργιος Ζώγας, ένας λεβέντης παππούς με μια μνήμη φωτογραφική - ζωντανό αρχείο για το χωριό μας και τους ανθρώπους του, θα τον θυμόμαστε πάντα να σέρνει πρώτος το χορό και να τραγουδά τη Γαλαξιδιώτισσα.
Ο Γεώργιος Ζώγας διετέλεσε επί πολλά χρονιά Κοινοτάρχης της Τζούρτζιας και μέλος του εκκλησιαστικού συμβουλίου της Αγίας Παρασκευής.
Τα θερμά μας συλληπητήρια προς την οικογένειά του, να τον θυμούνται και να έχουν τα χρόνια του και τη λεβεντιά του κι από μένα ένα μικρό κλαδί ίταμου (τίσι), του δέντρου που φυτρώνει μόνο σε μια ψηλή πλαγιά της Τζούρτζιας, σπάνιο σαν κι εκείνον.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο Πέμπτη 13 Ιανουαρίου από τον Άγιο Νικόλαο Τρικάλων στη 1.00μμ.


 Κριτική του Βασίλη Γιαννίτση για την εκπομπή "Αληθινά σενάρια" (12 Ιανουαρίου 2011)
Ο Τζουρτζιώτης Βασίλης Γιαννίτσης σε κείμενό του ασκεί κριτική για την απουσία της Τζούρτζιας από την εκπομπή της ΕΤ3 "Αληθινά Σενάρια".
Την εκπομπή μπορείτε να τη δείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο που μας έστειλε ο Θοδωρής Λιμήτσιος τον οποίο και ευχαριστούμε.


Βιβλίο με τίτλο "Νταλιάνα" (11 Ιανουαρίου 2011)
Η αγαπητή κα Κατερίνα Γαβαλά μας ενημέρωσε για ένα νέο βιβλίο με τίτλο Νταλιάνα της κας Τσιάνα-Πανταζίδου.
Νταλιάνα! Μια γυναίκα δυνατή, λεβέντισσα, όπως πολλές γυναίκες της υπαίθρου και όχι μόνο, τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα. Η ιστορία εξελίσσεται σε ένα χώρο με ιδιαίτερα δύσκολο τρόπο ζωής τουλάχιστον τα πρώτα πενήντα χρόνια του προηγούμενου αιώνα. Ήταν ο τρόπος ζωής κάποιων βλαχόφωνων οικογενειών, οι οποίες λόγω επαγγέλματος και καιρικών συνθηκών αναγκάζονταν να μετακινούνται κάθε χρόνο από τα ορεινά, αφιλόξενα το χειμώνα για κείνους και τα κοπάδια τους χωριά, στα πεδινά. Στην "περιπέτεια" αυτή οι γυναίκες σύντροφοι και συνοδοιπόροι επωμίζονταν ένα μεγάλο τμήμα των εργασιών και βίωναν τις αναπόφευκτες δυσκολίες.


Ο ετήσιος χορός της ΦΑΤΑ στα Τρίκαλα (9 Ιανουαρίου 2011)
Με ιδιαίτερη επιτυχία έγινε και φέτος ο ετήσιος χορός της ΦΑΤΑ στα Τρίκαλα. Πλήθος συγχωριανών μας πέρασαν μια ευχάριστη βραδιά, απόλαυσαν το παιδικό και εφηβικό τμήμα του χορευτικού της Αδελφότητας και αντάμωσαν με φίλους και συγγενείς.
Με την παρουσία τους τίμησαν την Αδελφότητα ο νέος Δήμαρχος Καλαμπάκας Δ. Σακελλαρίου και ο Πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ Μιχάλης Μαγειρίας.

Επίσης παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη, της ΝΔ Νίκος Λέγκας, η περιφερειακή σύμβουλος Ελένη Αργυροπούλου – Καλλιάρα, ο πρώην νομάρχης Τρικάλων Ηλίας Βλαχογιάννης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Παρασκευής (Τζούρτζιας) Δημήτρης Χύμας, η Τζουρτζιώτισσα πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων Ντίνα Δήμα, ο γραμματέας του Δ.Σ. Καλαμπάκας Ευθύμιος Καραφύλλας, οι αντιδήμαρχοι Καλαμπάκας Δημήτρης Γκανούλης και Γιώργος Ρουστάνης, οι δημοτικοί σύμβουλου Δημήτρης Κόττης και Χρήστος Χελιδώνης καθώς και οι πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων Πολυθέας Θεοδότα Καλογεροπούλου, Καστανιάς Σωτήρης Δημητρούλης, Αρβαντοβλάχων Νέας Ζωής Ευθύμιος Κόκκας, Ηπειρωτών Τρικάλων Νίκη Χύτα.

Συγχαρητήρια στην Πρόεδρο Αποστολία Κούτσια και στο Δ.Σ. της ΦΑΤΑ. Η προσέλευση τόσων φορέων στο χορό μας αποδεικνύει περίτρανα τη σημαίνουσα θέση που έχει η Τζούρτζια στον Ασπροπόταμο και στο νομό Τρικάλων!

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του Βαγγέλη Σαμαρά.