Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 26/8/2000
Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον του Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων (ΚΕΜΟ), ότι επιχειρεί να αναδείξει μειονότητα Βλάχων στην Ελλάδα, εκτοξεύουν τριάντα βλαχογενείς δήμαρχοι και κοινοτάρχες με κοινό ψήφισμα το οποίο έχουν διαβιβάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς, τον υπουργό Εξωτερικών, τον πρόεδρο της Βουλής και τον εκπρόσωπο στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταγγέλλουν "την προσπάθεια ορισμένων αυτόκλητων φορέων, όπως το ΚΕΜΟ, να ετεροπροσδιορίζουν εθνικά τους βλαχόφωνους Έλληνες παρουσιάζοντάς τους στην ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη ως μία ακόμα μειονότητα της Ελλάδας". Όπως επισημαίνουν στο ψήφισμα, το ΚΕΜΟ παραπλανώντας την ελληνική κυβέρνηση και το Συμβούλιο της Ευρώπης επιχείρησε να οργανώσει στις 28 Ιουνίου εκδήλωση στην αίθουσα του αμφιθεάτρου του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία θα παρουσίαζε τους βλάχους ως μειονότητα. Το υπουργείο Εξωτερικών, όμως, αρνήθηκε να τους παραχωρήσει την αίθουσα και η εκδήλωση δεν έγινε. Παρόμοια ημερίδα είχε γίνει το 1998 στη Λάρισα και τότε είχε αποδοκιμαστεί έντονα από τους πολιτιστικούς φορείς των Βλάχων.
Το θέμα έρχεται στην επικαιρότητα λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θέτει θέμα "καταπίεσης των Βλάχων στην Ελλάδα", στις σελίδες του στο Ιντερνετ, γεγονός που αποδοκίμασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.
Οι βλαχογενείς δήμαρχοι και κοινοτάρχες προειδοποιούν ότι θα αντιδράσουν δυναμικά και σημειώνουν ότι από τα ιδρυτικά μέλη του ΚΕΜΟ ήταν ο Χρήστος Ροζάκης, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και στενός φίλος του Κώστα Σημίτη.
Καταδικάζουν κάθε είδους δραστηριότητες που οδηγούν στην κατασκευή ανύπαρκτων μειονοτήτων. Αρνούνται σε οποιονδήποτε το αυθαίρετο δικαίωμα να ετεροπροσδιορίζει τους βλαχόφωνους Έλληνες, έμμεσα ή άμεσα, συζητώντας σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, τη στιγμή που οι ίδιοι δεν αυτοπροσδιορίζονται ως μειονότητα, και καταδικάζουν σκοπιμότητες του ΚΕΜΟ, το οποίο παρουσιάζει το βλαχικό λατινογενές ιδίωμα ως μειονοτική γλώσσα, θέτοντας ευθέως θέμα ύπαρξης βλαχικής μειονότητας στην Ελλάδα.
Οι δήμαρχοι και κοινοτάρχες που υπογράφουν το ψήφισμα είναι οι:
|
|