Giurgia and the Greek vlachs - giurgia_news - by Mavrommati Vaso
Τα νέα της Τζούρτζιας - 2012
Απαγορεύεται οποιαδήποτε αναδημοσίευση κειμένου (ολική, μερική ή περιληπτική) και εικόνων χωρίς έγγραφη άδεια του κατόχου.

Τζουρτζιώτες μετανάστες (31 Δεκεμβρίου 2012)

Από την αγαπητή μας φιλόλογο Μαρία Ταμπακιώτη - Σίμου:

Σας στέλνω το πρωτοχρονιάτικο ανάγνωσμά σας, που το αφιερώνω σε όλους τους συμπατριώτες μετανάστες στην Αμερική, οι οποίοι αποτελούν μια ξεχωριστή περίπτωση ο καθένας τους και δεν είναι βέβαια δυνατό να καταγραφούν όλων οι χαρές και οι λύπες τους στην ξένη χώρα, όπου η ανάγκη τους επέβαλε να ζήσουν. Τους το αφιερώνω ως ένα μικρό πνευματικό μνημόσυνο μαζί με τη λίστα καταγραφής των ονομάτων τους, η οποία παραμένει ανοιχτή για τον κάθε συμπατριώτη που θέλει να βάλει το δικό του λιθαράκι στη μνήμη τους αποστέλλοντας ό,τι στοιχεία διαθέτει για δικούς του ανθρώπους. Να προσθέσω ότι αυτή η προσπάθεια έχει και επετειακό χαρακτήρα, καθώς το 2013 συμπληρώνονται 120 χρόνια από την ίδρυση της Φ.Α.Τ.Α. που στηρίχθηκε από αυτούς τους ανθρώπους και για την οποία πρέπει όλοι μας να είμαστε περήφανοι και να την στηρίζουμε ακολουθώντας το παράδειγμα εκείνων.

Διαβάστε το ανάγνωσμα και την έρευνα με τα ονόματα των τζουρτζιωτών μεταναστών στην Αμερική.

Θα διαβάσουμε το ανάγνωσμα της αγαπημένης μας συμπατριώτισας κ. Μαρίας αργά το βράδυ, γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα είναι πλούσιο συναισθημάτων και ότι θα μας συντροφεύσει με τον πιο γλυκό τρόπο στην αναμονή του νέου χρόνου. Την ευχαριστούμε πολύ και της ευχόμαστε Υγεία και Έμπνευση για το 2013!


Ετήσιος χορός της Αδελφότητας (31 Δεκεμβρίου 2012)
Η ΦΑΤΑ σας περιμένει στον ετήσιο χορό της που θα γίνει το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013 στο οικογενειακό κέντρο διασκέδασης "Νεράιδα". Στο τραγούδι θα είναι ο Λάκης Μουστάκας με την ορχήστρα του κ. Ζιάκου. Θα βραβευτούν, όπως κάθε χρόνο, όλα τα νέα παιδιά της Τζούρτζιας που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τιμή εισόδου (συμπεριλαμβάνεται φαγητό & ποτό) 15 ευρώ.

Καλή διασκέδαση!

Τις ευχές μας προς όλους σας για το 2013 με δυο λόγια του Harold V. Melchert (18 Δεκεμβρίου 2012)

Ζήστε τη κάθε μέρα της ζωής σας όπως θα σκαρφαλώνατε σε ένα βουνό. 
Μια περιστασιακή ματιά προς την κορυφή κρατάει τον στόχο στο μυαλό σας,
αλλά από κάθε σημείο φαίνονται πολλά όμορφα τοπία.
Σκαρφαλώστε αργά, σταθερά, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή
και η θέα από την κορυφή θα αποτελεί την αποκορύφωση του ταξιδιού.Δραστηριότητες της ΠΟΠΣΒ (18 Δεκεμβρίου 2012)
Σας υπενθυμίζουμε ότι στις 23 Ιανουαρίου η ΠΟΠΣΒ θα παρουσιάσει στην Αθήνα, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, την τετράτομη συγγραφή "Ελληνισμός και Λαοί Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2009-2010" του ρωμανιστού βαλκανολόγου Δρ Αχιλλέα Λαζάρου, τον οποίο και θα αναγορεύσει ως επίτιμο πρόεδρο της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας. Μία εκδήλωση που αξίζει να παρακολουθήσουμε.

Δείτε την πρόσκληση.

Τζουρτζιώτες μετανάστες (7 Δεκεμβρίου 2012)
Επανερχόμαστε και πάλι στην  Έρευνα σχετικά με τους τζουρτζιώτες μετανάστες της Μαρίας Ταμπακιώτη - Σίμου. Νέος συμπληρωμένος πίνακας με 141 ονόματα τζουρτζιωτών μεταναστών.


Απόσπασμα από τα πρακτικά του 9ου Συμπόσιου Λαογραφίας στα 3 Ποτάμια τον Μάη 2007 (6 Δεκεμβρίου 2012)
Διαβάστε στο vlahoi.net το κείμενο "Ο χορός στην παράδοση του Ασπροποτάμου" του Γιάννη Δήμα.


Δραστηριότητες της ΠΟΠΣΒ (3 Δεκεμβρίου 2012)
Η ΠΟΠΣΒ διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, το Σ/Κ 19-20 Ιανουαρίου 2013 με εκλεκτούς προσκεκλημένους ομιλητές τους κκ Μιχάλη Τρίτο, καθηγητή εκκλησιαστικής ιστορίας, κοσμήτορα του ΑΠΘ και Στέργιο Λαϊτσο, ιστορικό, υποψήφιο Δρ Παν. Βιέννης.
Στα πλάισια της εκδήλωσης θα τιμηθούν οι κ. Νικόλαος Μέρτζος και Αντώνης Μπουσμπούκης για την προσφορά τους στον βλαχόφωνο ελληνισμό.
Δείτε την το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και τα φυλλάδια.
Επίσης, στις 23 Ιανουαρίου η ΠΟΠΣΒ θα παρουσιάσει στην Αθήνα, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, την τετράτομη συγγραφή "Ελληνισμός και Λαοί Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2009-2010" του ρωμανιστού βαλκανολόγου Δρ Αχιλλέα Λαζάρου, τον οποίο και θα αναγορεύσει ως επίτιμο πρόεδρο της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας.
Δείτε την πρόσκληση.


Επιστολές του π. Προέδρου της ΦΑΤΑ κ. Άγγελου Μανώλη στην εφημερίδα "Πρωινός Λόγος" (3 Δεκεμβρίου 2012)
Επανερχόμαστε στο θέμα που έχει ανοίξει ο κ. Άγγελος Μανώλης σχετικά με τα τεκταινόμενα στη ΦΑΤΑ και με αφορμή υλικό που μας απέστειλε ο ίδιος.
Καταρχάς να τον ευχαριστήσουμε για τις φωτογραφίες του χορευτικού της Αδελφότητας από την εποχή της προεδρίας του, τις οποίες και ανεβάσαμε ήδη στην ομώνυμη σελίδα.
Όσον αφορά στη νέα (τρίτη στη σειρά) επιστολή του προς τον τρικαλινό τύπο για το ίδιο θέμα, που αυτή τη φορά αναφέρεται και στο tamos.gr, μας θυμίζει τη γνωστή έκφραση "φταίει ο γάιδαρος και δέρνει το σαμάρι". Θέση μας είναι ότι τους ανθρώπους που συμμετέχουν στα κοινά πρέπει να τους αξιολογούμε από τα έργα τους, δίνοντας πρωτίστως σημασία στην ουσία.
Τέλος, σχετικά με την άποψη που εξέφρασε "στέλεχος του χωριού" (sic!)  στην οποία αναφέρει επί λέξη ότι "το μαγαζί αυτό - η ΦΑΤΑ - είναι έτοιμο να κλείσει", εμείς δεν την ασπαζόμαστε, αντίθετα θεωρούμε ότι η ΦΑΤΑ - προς το παρόν - είναι σε στιβαρά χέρια κι ας είναι γυναικεία.

Τζουρτζιώτες μετανάστες (28 Νοεμβρίου 2012)
Επανερχόμαστε και πάλι στην  Έρευνα σχετικά με τους τζουρτζιώτες μετανάστες της Μαρίας Ταμπακιώτη - Σίμου. Ήδη έχουν προστεθεί αρκετά νέα ονόματα τζουρτζιωτών στον πίνακα. Μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα Μαρία στο τηλέφωνο 24310-23400 για να προσθέσετε κι εσείς ονόματα ή να μας επισημάνετε οποιαδήποτε ανακρίβεια.

Ο Γιάννης Δήμας στο 2ο επιστημονικό σεμινάριο Λαογραφίας του Συλλ. Βλάχων Βόλου (10 Νοεμβρίου 2012)
Διαβάστε στο vlahoi.net και δείτε σχετικό video.


Η Τζούρτζια το διήμερο 3-4 Νοεμβρίου (5 Νοεμβρίου 2012)
Τυχερά τα χωριά που έχουν κατοίκους. Αυτό νιώσαμε ανεβαίνοντας στην Τζούρτζια το Σ/Κ 3-4 Νοεμβρίου, ένα Σ/Κ αμέσως μετά την 28η Οκτωβρίου αλλά και τις καταστροφικές βροχοποτώσεις. Ενώ περιμέναμε τη συνήθη εικόνα ερήμωσης που επικρατεί με το τέλος του καλοκαιριού, βρήκαμε πολλούς συγχωριανούς που είχαν ανοίξει τα σπίτια τους, τα παιδιά που έχουν διοριστεί από τον Δήμο Καλαμπάκας και είναι επιφορτισμένα με τη φροντίδα των ορεινών χωριών, αλλά και το μαγαζί του Σωκράτη ανοιχτό. Το βράδυ μάλιστα, χάρη στην προνοητικότητα της Βάσως Αλεξίου απολαύσαμε και "προβολή" παλιών στιγμιότυπων από εκδηλώσεις στο χωριό, οπότε η βραδιά κύλησε ευχάριστα με εικόνες, κουβέντες, τα ψητά του Σωκράτη και την ζέστη από την ξυλόσομπα που έκαιγε. Καθ' οδόν συναντήσαμε τις απίστευτες ζημιές στον Άγιο Νικόλαο και στην Κρανιά.Ευτυχώς στην Τζούρτζια το πρόβλημα εντοπίζεται λίγο πριν τον Άγιο Γιώργη όπου είχαμε μια μικρής έκτασης κατολίσθηση αλλά και τη ζημιά στο δίκτυο ύδρευσης. Με την άμεση βοήθεια του Πελτέκη, του Παύλου Μαυρομμάτη αλλά και της ΔΕΥΑΚ έγιναν ήδη οι πρώτες διευθετήσεις του ποταμού και ίσως και μέσα στη βδομάδα επιδιορθωθεί και η βλάβη στον αγωγό. Εφτά μέρες μετά και η ορμητικότητα του ποταμού δεν είχε καταλαγιάσει, το γκρι θολό χρώμα του έδειχνε ότι ακόμα στράγγιζε την λεκάνη απορροής.Και τώρα στα ωραία, τα χρώματα του φθινοπώρου με δυο ποιήματα και έναν στίχο.


Η Τζούρτζια το διήμερο 27-28 Οκτωβρίου (30 Οκτωβρίου 2012)
Δείτε φωτογραφίες του Σωτήρη Γιαννίτση και της παρέας του από την Τζούρτζια το διήμερο 27-28 Οκτωβρίου. Το Σάββατο 27 ανέβηκαν μέχρι τη βρύση του Γκρέκου, την Κυριακή 28 αποθανάτισαν την ισχυρή νεροποντή που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στα ορεινά των Τρικάλων.
Ευχαρστούμε θερμά τον Σωτήρη για την αποστολη των φωτογραφιών.


Η ΠΟΠΣΒ στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη (30 Οκτωβρίου 2012)
Δείτε απόσπασμα από την παρέλαση της ΠΟΠΣΒ στη Θεσσαλονίκη.


Επιστολή του πρώην Προέδρου της ΦΑΤΑ κ. Άγγελου Μανώλη στην εφημερίδα "Πρωινός Λόγος" (30 Οκτωβρίου 2012)
Λάβαμε από τη ΦΑΤΑ επιστολή που έστειλε ο κ. Άγγελος Μανώλης στην εφημερίδα "Πρωινός Λόγος" και την σχετική απάντηση της ΦΑΤΑ και τις δημοσιεύουμε.
Το βασικό θέμα της επιστολής είναι ο τίτλος του Επίτιμου Προέδρου της ΦΑΤΑ που δόθηκε στον Θανάση Μουστάκα.

Η δική μας θέση είναι ότι ο Θανάσης Μουστάκας είχε κερδίσει με το σπαθί του τον τίτλο αυτό στη συνείδηση μεγάλης μερίδας του κόσμου, προτού του απονεμηθεί και επίσημα από τη ΦΑΤΑ. Και αυτό οφείλεται στο χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του. Το έργο του ως Προέδρου της ΦΑΤΑ, εάν είναι μικρό ή μεγάλο, σημαντικό ή όχι, θα το κρίνει η Ιστορία. Αυτό που είναι όμως γενικά αποδεκτό είναι ότι ο Θανάσης ήταν ο πιο εξωστρεφής και αεικίνητος Πρόεδρος της ΦΑΤΑ. Έκανε τη ΦΑΤΑ προσωπική του υπόθεση, ήρθε σε επαφή με πλήθος κόσμου σε όλη την Ελλάδα, με εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς, συνεργάστηκε με την ΠΟΠΣΒ,  με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με την Ακαδημία Αθηνών, εν ολίγης έφερε τη ΦΑΤΑ και την Τζούρτζια στο προσκήνιο όσο κανείς άλλος στο παρελθόν. Εάν αυτό κάποιοι το θεωρούν αυτοπροβολή, εμείς το θεωρούμε σημαντική συνεισφορά.

Και κλείνουμε με δυο κουβέντες για την νυν Πρόεδρο Αποστολία Κούτσια και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ. Σε εποχές που ο εθελοντισμός θεωρείται πολυτέλεια και η αλληλεγγύη αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο, σε εποχές που ο καθένας μας έχει ως πρώτη προτεραιότητα να επιβιώσει εν μέσω της σκληρής οικονομικής κρίσης, το ότι υπάρχουν 7 άνθρωποι που θυσιάζουν τον προσωπικό τους χρόνο και την ψυχική τους ηρεμία για να κρατήσουν αναμμένη τη φλόγα της ΦΑΤΑ είναι εξαιρετικά σημαντικό και τους τιμά ιδιαίτερα.


3η συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας στο Τορόντο του Καναδά (25 Οκτωβρίου 2012)
Διαβάστε σχετικά.


Συνέντευξη του Προέδρου της ΠΟΣΠΒ Μιχάλη Μαγειρία στον Πρωινό Λόγο Ηπείρου (4 Οκτωβρίου 2012)
Δείτε τη εδώ.

Για τον Δημήτρη Γιανννίση (25 Σεπτεμβρίου 2012)
Έφυγε πρόσφατα από κοντά μας ο Τζουρτζιώτης δασάρχης και πρώην Αντινομάρχης Τρικάλων Δημήτρης Γιαννίτσης, ο οποίος είχε επίσης διατελέσει πρόεδρος της Κοινότητας Τζούρτζιας αλλά και πρόεδρος της ΦΑΤΑ. Γράφει για τον πρόωρο χαμό του ο Θανάσης Μουστάκας.
Τα συλλυπητήριά μας προς τους οικείους του.

Τζουρτζιώτες μετανάστες (21 Σεπτεμβρίου 2012)
Έρευνα σχετικά με τους τζουρτζιώτες μετανάστες, της Μαρίας Ταμπακιώτη - Σίμου. Αν έχετε στην οικογένειά σας ανθρώπους που μετανάστευσαν στην Αμερική (ή και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα) τον προηγούμεναι αιώνα ή αν θυμόσαστε ονόματα - γεγονότα κλπ στείλτε μας να τα συμπεριλάβει η κ Μαρία στην έρευνά της


Δελτίο τύπου της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας (21 Σεπτεμβρίου 2012)
Διαβάστε Επιστολή ενημέρωσης προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας.

13ο Συμπόσιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βλάχων (12 Σεπτεμβρίου 2012)
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της ΠΟΠΣΒ σχετικά με το 13ο Συμπόσιο της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε το Σ/Κ 8-9 Σεπτεμβρίου 2012 στην Ηράκλεια Σερρών. Από την Τζούρτζια παρεβρέθηκαν το ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας Θανάσης Μουστάκας, η Πρόεδρος της ΦΑΤΑ και ταμίας της ΠΟΠΣΒ Αποστολία Κούτσια καιο Αντιπρόεδρος της ΦΑΤΑ Βαγγέλης Μουστάκας.


Τζουρτζιώτικος γάμος (6 Σεπτεμβρίου 2012)
Με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουμε ένα κείμενο για τον τζουρτζιώτικο γάμο που έγραψε η καλή μας φιλόλογος Μαρία Ταμπακιώτη - Σίμου και το οποίο είναι το επιστέγασμα της προσπάθειας αναβίωσης ενός παραδοσιακού γάμου από τη ΦΑΤΑ τον Αύγουστο του 2012. Η κα Μαρία με το γνώριμο ύφος της μας ταξιδεύει αρκετά χρόνια πίσω και μας δίνει πλήθος πληροφοριών για τα έθιμα του γάμου, τις συνήθειες αλλά και τις νοοτροπίες μιας εποχής περασμένης. Συσχετίζει αρχαίους μύθους, καταγράφει τραγούδια, εξηγεί τα πλεονεκτήματα της πετυχημένης "προξενιάς" αλλά και τις δυσκολίες συγκέντρωσης της "προίκας", περιγράφει τους "κολάκους" με τα περίτεχνα κεντίδια. Ιδιαίτερα πετυχημένος είναι ο χαρακτηρισμός της πλατείας μας ως τη "δική μας μικρή Επίδαυρο", αλλά και το έθιμο με τις κληματόβεργες πάνω στα φορτωμένα υφαντά και τη σημασία του.
Την ευχαριστούμε και περιμένουμε σύντομα να έχουμε νέα της, γιατί δεν είναι μόνο οι πληροφορίες που διασώζει πολύτιμες, είναι και η γραφή της θαυμάσια με λυρικότητα αλλά χωρίς ωραιοποίηση με χιούμορ αλλά και σαφήνεια.


Καλοκαίρι στην Τζούρτζια (23 Αυγούστου 2012)
Ανταμώσαμε και φέτος το καλοκαίρι οι απανταχού Τζουρτζιώτες στην πλατεία του χωριού μας. Ο καιρός με τις γνωστές εναλλαγές, τα ζεστά πρωινά, τις απογευματινές μπόρες, αλλά τα γλυκά βράδια δεν μας άφησε παραπονεμένους, ζήσαμε μέσα σε λίγες ημέρες και καλοκαίρι και φθινόπωρο. Ευχάριστη έκπληξη ήταν η λειτουργία ενός πολύ όμορφου χώρου, της "Αμάλθειας", εκεί που λειτουργούσε παλιά η "Σαλατούρα" του Σωκράτη. Νέοι άνθρωποι από την περιοχή του Ασπροποτάμου ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια, προσφέροντας καφέδες, γλυκά, παγωτά, κρέπες, ποτά, με εξαιρετική μουσική, σεβασμό στον πελάτη και βέβαια επιβραβεύτηκαν από τον κόσμο. Είχαμε επίσης και μετακόμιση... ο Σωκράτης ανέβηκε όροφο και στεγάζεται πια στο μαγαζί κάτω από την πλατεία, με τη βοήθεια της συζύγου του Αργυρώς και των δυο νεαρών Αριστείδηδων γέμιζε κάθε βράδυ για γευστικό κεμπάπ.

Η Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα ΦΑΤΑ με την ακούραστη πρόεδρό της Αποστολία Κούτσια έδωσε δυναμικά το παρόν τις "κρίσιμες εβδομάδες" που το χωριό έσφυζε από ζωή: Πέρα από τον καθιερωμένο εορτασμό της Αγίας Μαρίνας, το Σάββατο 28 Ιουλίου έγινε καθάρισμα της παιδικής χαράς, το Σάββατο 4 Αυγούστου αναβίωση του τζουρτζιώτικου γάμου, το Σάββατο 10 Αυγούστου λαϊκή βραδιά, την Τετάρτη 14 Αυγούστου απογευματινό γυναικών και τέλος το Σάββατο 18 Αυγούστου λειτουργία και φαγητό στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας.
Δείτε αποσπάσματα βίντεο από τον τζουρτζιώτικο γάμο: Γαλαξιδιώτισα,  Βαρκούλα, Ο χορός του κουμπάρου, Ο χορός του γαμπρούΤο γλέντι του γάμου.
Την Κυριακή 19 Αυγούστου έγινε όμως και πραγματικός γάμος στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Η Ειρήνη Αυγέρη παντρεύτηκε τον Αχιλλέα Τελιώνη από την Κρανιά, να ζήσουν και με το καλό να κάνουν και σύντομα βαφτίσια.
Για όσους θέλουν θέα στο φαράγγι του Άσπρου, είχαμε και άλλη μετακόμιση. Ο Γιώργος Ματσός (που τα ψήνει αλλιώς!) έφυγε από τα ορεινά της πλατείας της Κρανιάς και εγκαταστάθηκε στο μαγαζί πάνω από το Διοικητήριο, στα 3 Ποτάμια. Εξαιρετική η τηγανητή πατάτα με τη φλούδα που συνοδεύει το τσιπουράκι, υποσχέθηκε δε, ότι θα μείνει ανοιχτός και τον χειμώνα. Καλές δουλειές.

 
Νέα της ΠΟΠΣΒ (21 Αυγούστου 2012)
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας σχετικά με τη 2η συνάντηση Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας στο Κρούσεβο.
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου και την Πρόσκληση της ΠΟΠΣΒ σχετικά με το 13ο Συμπόσιο της Ομοσπονδίας που θα πραγματοποιηθεί το Σ/Κ 8-9 Σεπτεμβρίου 2012 στην Ηράκλεια Σερρών.

Ο εορτασμός της Αγίας Μαρίνας (18 Ιουλίου 2012)
Γιορτάστηκε η Αγία Μαρίνα στην Τζούρτζια, από τον Βαγγέλη Γκιάτα.

Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων (13 Ιουλίου 2012)
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 28ο Αντάμωμα στην Καλαμπάκα και στην Καστανιά. Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της ΠΟΠΣΒ.
Επίσης, διαβάστε Δελτίο Τύπου της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας.
Ο Βαγγέλης Σαμαράς μας έστειλε κείμενό του και φωτογραφίες από το δρώμενο που παρουσίασε η ΦΑΤΑ καθώς και φωτογραφίες από τη λειτουργία που τελέστηκε στους Αγίους Αποστόλους. Τον ευχαριστούμε!
Διαβάστε το κείμενο του δρώμενου "Τα κονάκια των Τζουρτζιωτών" (επιμέλεια κειμένου Μαρία Ταμπακιώτη-Σίμου) που παρουσιάστηκε στην Καλαμπάκα την Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012, αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια.


Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων (6 Ιουνίου 2012)
Δείτε την αφίσα και την πρόσκληση (εξώφυλλο, εσώφυλλο) του Ανταμώματος.


Η Τζουρτζιώτισα Ντίνα Δήμα επανεκλέχτηκε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων (6 Ιουνίου 2012)
Διαβάστε σχετικό δημοσίευμα.

Viara bun (1 Ιουνίου 2012)
Καλό καλοκαίρι, να 'μαστε όλοι καλά, γεροί και ψύχραιμοι και να ανταμώσουμε και φέτος στο όμορφο χωριό μας.

Με χαρά έλαβα ένα μήνυμα από τον Χρήστο Μοβίδη, ο οποίος αναγνώρισε τον παππού του Χρήστο Χύμα του Γιάμπολου στις φωτογραφίες της εκδρομής στην Κακαρδίτσα του 1936, που μας είχε στείλει ο καλός μας φίλος Χρήστος Λαϊάκης. Κατόπιν υποδείξεώς του διόρθωσα το ? Χύμας με το όνομα του παππού του Χρήστου Χύμα του Γιάμπολου.


Δημοσίευμα για τον Τζουρτζιώτη Γιάννη Δήμα (13 Μαίου 2012)
Διαβάστε σχετικό δημοσίευμα για τον Γιάννη Δήμα από το kalabacity.gr. Ευχαριστούμε τον Βασίλη Λεπενιώτη που μας έστειλε τον σχετικό σύνδεσμο. 


Το αντάμωμα των Βλάχων στην Καλαμπάκα (19 Απριλίου 2012)
To φετινό αντάμωμα των Βλάχων, υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, θα γίνει στον Δήμο Καλαμπάκας. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 28 Ιουνίου θα οργανωθεί ημερίδα, την Παρασκευή 29 Ιουνίου το βράδυ θα παρουσιαστούν δρώμενα, το Σάββατο 30 Ιουνίου τη σκυτάλη θα πάρουν τα χορευτικά των συλλόγων και τέλος οι εκδηλώσεις θα κλείσουν την Κυριακή 1 Ιουλίου με τον τρανό χορό στα δάση της Καστανιάς. Αναμένουμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί, να ακούσουμε το κλαρίνο να σκίζει τον αέρα, να δούμε τους χορευτές με τις πολύχρωμες στολές, τις σημαίες και τα λάβαρα και να νιώσουμε την περηφάνια νας μας κατακλύζει.


Επιτάφιος στην Τζούρτζια (19 Απριλίου 2012)
Διαβάστε σχετικό άρθρο του Βαγγέλη Σαμαρά που δημοσιεύτηκε στον Πρωινό Λόγο. Τον ευχαριστούμε!


Επιδιορθώθηκε η βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης (7 Απριλίου 2012)
Συνεργεία του Δήμου Καλαμπάκας ανέβηκαν σήμερα στο χωριό και επιδιόρθωσαν τη βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης, συγκεκριμένα λίγο πάνω από το Μπουντόκου είχε πέσει ένας βράχος στον αγωγό προξενώντας ζημιά. Επίσης, σκουπίστηκε η πλατεία του χωριού.
Η ανοιξιάτικη Τζούρτζια μας περιμένει να γιορτάσουμε τα Πάσχα κάτω από τον ίσκιο της Κουρούνας. Καλή Ανάσταση!


Βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης της Τζούρτζιας (5 Απριλίου 2012)
Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών του χειμώνα παρουσιάστηκε βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης του χωριού με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η παροχή  του νερού. Ενημερωθήκαμε από τον Παύλο Μαυρομμάτη ότι την επισκευή θα αναλάβει η ΔΕΥΑ (Δημοτική Επιχείριση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμπάκας). Επικοινωνήσαμε με τον Δήμο και πήραμε την διαβεβαίωση ότι σήμερα - αύριο θα ανέβουν στην Τζούρτζια για να δουν επιτόπου την κατάσταση. Επίσης, σε επικοινωνία μας με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Αγίας Παρακευής ενημερωθήκαμε ότι προβληματίζονται να οργανώσουν λειτουργία τη Μ. Παρασκευή και περιφορά του Επιταφίου στο χωριό αν τα σπίτια παραμένουν χωρίς νερό. Να επισημάνουμε στον Δήμαρχο κ. Σακελλαρίου το επείγον του θέματος λόγω των ημερών του Πάσχα. Κάθε χρόνο αρκετοί Τζουρτζιώτες επιθυμούν να ανέβουν στο χωριό και να γιορτάσουν στη γενέτειρά τους. Πρέπει να επισκευαστεί η βλάβη το συντομότερο δυνατό ή έστω να δοθεί μια προσωρινή λύση για τις ημέρες αυτές.


Οι Τζουρτζιώτες ανηφόρισαν στο χωριό τους για τους χαιρετισμούς (26 Μαρτίου 2012)
Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ του Βαγγέλη Σαμαρά, τον οποίο και ευχαριστούμε που μας έστειλε.


Ευχαριστίριες επιστολές (14 Μαρτίου 2012)
H Πρόεδρος της ΦΑΤΑ  και Ταμίας της ΠΟΠΣΒ Αποστολία Κούτσια και ο Αντιπρόεδρος της ΦΑΤΑ και μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΠΟΠΣΒ  Ευάγγελος Μουστάκας ευχαριστούν με επιστολές τους.

Η ΦΑΤΑ στην εκπομπή του TRT ¨Αναζητώντας τις ρίζες μας" του Θοδωρή Σδρούλια (12 Μαρτίου 2012)
Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ του Βαγγέλη Σαμαρά που δημοσιεύτηκε στον Πρωινό Λόγο.  Τον ευχαριστούμε που μας το έστειλε.

Νέο ΔΣ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλογων Βλάχων (11 Μαρτίου 2012)
Εκλογές είχε σήμερα η ΠΟΠΣΒ. Η ΦΑΤΑ με την Πρόεδρό της Αποστολία Κούτσια ήρθε δεύτερη σε ψήφους και θα συμμετέχει και στο νέο ΔΣ. Επίσης, δεύτερος σε ψήφους ήρθε και ο Βαγγέλης Μουστάκας που είχε θέσει υποψηφιότητα για την Εξελεγκτική Επιτροπή.

Συγκεκριμένα η κατάταξη ψήφων έχει ως εξής (εκλέγονται οι 11 πρώτοι):
Μιχάλης Μαγειρίας (Μηλιά Μετσόβου): 142
Αποστολία Κούτσια (Τζούρτζια): 104
Γιάννης Μπατζιοτάσιος (Κοκκινοπλός): 92
Φώτης Τράσιας (Ιεροπηγή): 83
Αγγελική Τσακνάκη (Αετομηλίτσα): 81
Γεώργιος Βαζούρας (Κουτσούφλιανη): 74
Μαρία Τσαλιέρα (Αβδέλα): 74
Δημήτρης Γκάμας (Μηλιά): 68
Διονύσης Σαμαράς (Καρίτσα): 50
Κων/νος Μπέης (Καρίτσα): 47
Ανδρομάχη Μπομπότη (Περιβόλι): 29
Αστέριος Σαμαρίνας (Θεσσαλονίκη): 23
Δημήτρης Τσάπος (Μηλιά Μετσόβου): 8
Δημήτρης Μπούσιας: 4

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΠΣΒ:
Μιχάλης Μαγειρίας: Πρόεδρος
Φώτης Τράσιας: Α' Αντιπρόεδρος
Γιάννης Μπατζιοτάσιος: Β' Αντιπρόεδρος
Αποστολία Κούτσια: Ταμίας
Αγγελική Τσακνάκη: Γραμματέας
Μαρία Τσαλιέρα: Ειδική Γραμματέας
Δημήτρης Γκάμας: Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων
Γεώργιος Βαζούρας: Υπεύθυνος Εκδηλώσεων
Διονύσης Σαμαράς, Κων/νος Μπέης, Ανδρομάχη Μπομπότη: Μέλη

Η νέα Εξελεγκτική Επιτροπή (εκλέγονται οι 3 πρώτοι):
Γεώργιος Τζατζάφης: 122
Ευάγγελος Μουστάκας (Τζούρτζια): 115
Σωτήρης Δημητρούλης (Καστανιά Ασπροποτάμου): 93
Γεώργιος Συννεφάκης (Λιβάδι Ολύμπου): 36
Σοφία Αυγέρη (Περιβόλι): 36

Συγχαρητήρια στους εκλεγέντες, τους ευχόμαστε μία δημιουργική και αποτελεσματική θητεία.


Απογευματινό της ΦΑΤΑ (22 Φεβρουαρίου 2012)
Διαβάστε το ρεπορτάζ του Βαγγέλη Σαμαρά που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Πρωινός Λόγος". Τον ευχαριστούμε.


Δελτίο τύπου από την ΠΟΠΣΒ (14 Φεβρουαρίου 2012)
Δελτίο τύπου της ΠΟΠΣΒ σχετικά με το ψευδεπίγραφο "Συμβούλιο των Μακεδονοαρμάνων"


Απόσπασμα από το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας, καλοκαίρι 2011 (12 Φεβρουαρίου 2012)
Δείτε απόσπασμα από το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας που μαγνητοσκόπησε το TRT και ο Θοδωρής Σδρούλιας.

Χιόνια στον Ασπροπόταμο (10 Φεβρουαρίου 2012)
Όταν βάλει κάτι στο μυαλό του ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΦΑΤΑ δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνει. Εδώ και μέρες έψαχνε να μας στείλει φωτογραφίες από τα χιόνια στον Ασπροπόταμο. Και ιδού!
Επικοινώνησε με τον Δημοτικό Σύμβουλο της Καλαμπάκας Χρήστο Χελιδώνη, ο οποίος συμμετείχε στις προσπάθειες εκχιονισμού του κάτασπρου Ασπροποτάμου και εκείνος ανταποκρίθηκε. Τον ευχαριστούμε για το υλικό που μας έστειλε.
Δείτε φωτογραφίες και ένα βίντεο.


DVD με τη γιορτή της ΦΑΤΑ το καλοκαίρι του 2011 (8 Φεβρουαρίου 2012)
Λάβαμε από την Πρόεδρο της ΦΑΤΑ Αποστολία Κούτσια  ένα dvd με τη γιορτή της Αγίας Μαρίνας το καλοκαίρι του 2011. Να την ευχαριστήσουμε για τις ωραίες στιγμές που μας χάρισε, φέρνοντας μέσα στο βαρύ χειμώνα εικόνες καλοκαιρινές και ανέμελες.
Στο dvd έχει μαγνητοσκοπηθεί η γιορτή της Αγίας Μαρίνας από τον ομάδα του γνωστού στους Τζουρτζιώτες παραγωγού, Θοδωρή Σδρούλια, και προβλήθηκε πριν από λίγους μήνες στο κανάλι TRT.
Ξεκινά με τον Σωκράτη Γιαννίτση να τραγουδά α καπέλα, συνεχίζει με τα άλογα να ανεβαίνουν τα καλντερίμια του χωριού, ακολουθούν συνεντεύξεις με τους ανθρώπους της ΦΑΤΑ, νυν και πρώην (γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε, μία φορά αν εμπλακείς με την Αδελφότητα, παραμένεις για πάντα δέσμιος), πολύ κλαρίνο με τον Μίμη Καλαμπόκα και σε ρόλο πρώτου τραγουδιστή τον Γιώργο Γιαννίτση, σκηνές από τη γιορτή με τα καζάνια στη φωτιά, τη λειτουργία, τον κόσμο κάτω από τα δέντρα, το χορευτικό της ΦΑΤΑ, τη βρύση του  Γκρέκου, τα μαντριά, το Δοκίμι, όλα δηλαδή, όσα συνθέτουν τον μύθο της Τζούρτζιας, ο οποίος μας συντροφεύει τους μήνες που είμαστε μακριά της.
Ιδιαίτερες στιγμές είναι η αφήγηση του Βασίλη Χύμα (Κινέζου) στα βλάχικα για μια ιστορία ζωοκλοπής από τα παλιά, ή λίγο παρακάτω ο χορός του Βασίλη Μαλέμη (Μέντη)  στο ποιμενικό.
Μία ακόμα πολύ καλή προσπάθεια των ανθρώπων της ΦΑΤΑ που με τέτοιες πρωτοβουλίες κρατούν ζωντανή την παράδοση και την καταγράφουν.


Διήμερο εκδηλώσεων της ΠΟΠΣΒ στη Θεσσαλονίκη (25 Ιανουαρίου 2012)
Με επιτυχία διοργανώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων της Ομοσπονδίας των Βλάχων στη Θεσσαλονίκη το Σ/Κ 21-22 Ιανουαρίου 2012. Το Σάββατο, δόθηκε ημερίδα στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, με θέμα: «Η κοινωνική, εκπαιδευτική  και φιλανθρωπική συμβολή των Βλάχων της Θεσσαλονίκης χθες και σήμερα» και την Κυριακή στην "Αίθουσα Τελετών" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κόπηκε η πίτα των Βλάχων.
Από τα Τρίκαλα παραβρέθηκαν η πρόεδρος της ΦΑΤΑ Αποστολία Κούτσια, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΠΟΠΣΒ και επίτιμος πρόεδρος της ΦΑΤΑ Θανάσης Μουστάκας και ο πρόεδρος του συλλόγου Γαρδικιωτών Μπουντούρης.
Δείτε το Δελτίο τύπου της ΠΟΠΣΒ ή μπείτε στον ενημερωμένο ιστότοπο της Ομοσπονδίας για να διαβάσετε περισσότερα. Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της ΠΟΠΣΒ Μιχάλη Μαγειρία για το Δελτίο τύπου και τις φωτογραφίες που μας έστειλε.

Ο ετήσιος χορός της Αδελφότητας (9 Ιανουαρίου 2012)
Πρώτα νέα για το 2012, ο ετήσιος χορός της ΦΑΤΑ που έγινε την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012 στα Τρίκαλα. Ευχαριστούμε τον Βασίλη Κουκούλα για τοα φωτογραφικό υλικό που μας έστειλε.

Τζουρτζιώτες μετανάστες (31 Δεκεμβρίου 2012)

Από την αγαπητή μας φιλόλογο Μαρία Ταμπακιώτη - Σίμου:

Σας στέλνω το πρωτοχρονιάτικο ανάγνωσμά σας, που το αφιερώνω σε όλους τους συμπατριώτες μετανάστες στην Αμερική, οι οποίοι αποτελούν μια ξεχωριστή περίπτωση ο καθένας τους και δεν είναι βέβαια δυνατό να καταγραφούν όλων οι χαρές και οι λύπες τους στην ξένη χώρα, όπου η ανάγκη τους επέβαλε να ζήσουν. Τους το αφιερώνω ως ένα μικρό πνευματικό μνημόσυνο μαζί με τη λίστα καταγραφής των ονομάτων τους, η οποία παραμένει ανοιχτή για τον κάθε συμπατριώτη που θέλει να βάλει το δικό του λιθαράκι στη μνήμη τους αποστέλλοντας ό,τι στοιχεία διαθέτει για δικούς του ανθρώπους. Να προσθέσω ότι αυτή η προσπάθεια έχει και επετειακό χαρακτήρα, καθώς το 2013 συμπληρώνονται 120 χρόνια από την ίδρυση της Φ.Α.Τ.Α. που στηρίχθηκε από αυτούς τους ανθρώπους και για την οποία πρέπει όλοι μας να είμαστε περήφανοι και να την στηρίζουμε ακολουθώντας το παράδειγμα εκείνων.

Διαβάστε το ανάγνωσμα και την έρευνα με τα ονόματα των τζουρτζιωτών μεταναστών στην Αμερική.

Θα διαβάσουμε το ανάγνωσμα της αγαπημένης μας συμπατριώτισας κ. Μαρίας αργά το βράδυ, γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα είναι πλούσιο συναισθημάτων και ότι θα μας συντροφεύσει με τον πιο γλυκό τρόπο στην αναμονή του νέου χρόνου. Την ευχαριστούμε πολύ και της ευχόμαστε Υγεία και Έμπνευση για το 2013!


Ετήσιος χορός της Αδελφότητας (31 Δεκεμβρίου 2012)
Η ΦΑΤΑ σας περιμένει στον ετήσιο χορό της που θα γίνει το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013 στο οικογενειακό κέντρο διασκέδασης "Νεράιδα". Στο τραγούδι θα είναι ο Λάκης Μουστάκας με την ορχήστρα του κ. Ζιάκου. Θα βραβευτούν, όπως κάθε χρόνο, όλα τα νέα παιδιά της Τζούρτζιας που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τιμή εισόδου (συμπεριλαμβάνεται φαγητό & ποτό) 15 ευρώ.

Καλή διασκέδαση!

Τις ευχές μας προς όλους σας για το 2013 με δυο λόγια του Harold V. Melchert (18 Δεκεμβρίου 2012)

Ζήστε τη κάθε μέρα της ζωής σας όπως θα σκαρφαλώνατε σε ένα βουνό. 
Μια περιστασιακή ματιά προς την κορυφή κρατάει τον στόχο στο μυαλό σας,
αλλά από κάθε σημείο φαίνονται πολλά όμορφα τοπία.
Σκαρφαλώστε αργά, σταθερά, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή
και η θέα από την κορυφή θα αποτελεί την αποκορύφωση του ταξιδιού.