Giurgia and the Greek vlachs - giurgia_news - by Mavrommati Vaso
Τα νέα της Τζούρτζιας - 2008


Αναβολή της παρουσίασης του ΚΕΕΛ (12 Δεκεμβρίου 2008) Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου "Ανάπτυξη Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης του Λαϊκού Πολιτισμού" από το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας αναβάλλεται για τον Ιανουάριο του 2009. Για την ακριβή ημερομηνία θα υπάρξει σύντομα ενημέρωση.


Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου "Ανάπτυξη Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης του Λαϊκού Πολιτισμού" από το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας (9 Δεκεμβρίου 2008)

Στις 16 Δεκεμβρίου 2008 θα πραγματοποιηθεί η παραπάνω παρουσίαση στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών στην Αθήνα όπου μεταξύ άλλων θα γίνει αναφορά και στην ψηφιοποίηση του αρχείου της ΦΑΤΑ, από τον κ. Ποτηρόπουλο στις 12.45.

Η ΦΑΤΑ καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους της στην Αθήνα να παρευρεθούν. Δείτε την πρόσκληση.


Επιστημονική ημερίδα στα Τρίκαλα στις 15 Νοεμβρίου 2008 (18 Νοεμβρίου 2008) Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του Βαγγέλη Σαμαρά.


Νέα κλοπή στα χωριά του Ασπροποτάμου (7 Νοεμβρίου 2008)

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του αγαπητού μας φίλου, δημοσιογράφου Βαγγέλη Σαμαρά, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πρωϊνός Λόγος στο φύλλο της 6 Νοεμβρίου 2008.


Επιστημονική ημερίδα στα Τρίκαλα στις 15 Νοεμβρίου 2008 (31 Οκτωβρίου 2008)

Το αρχείο της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Τζούρτζιας της Αθαμανίας και η ψηφιοποίησή του από το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών είναι το θέμα ημερίδας που διοργανώνεται στα Τρίκαλα στις 15 Νοεμβρίου 2008.

Μπράβο στον Πρόεδρο Αθανάσιο Μουστάκα του οποίου οι ενέργειες φέρνουν τη ΦΑΤΑ και την Τζούρτζια  όλο και πιο συχνά στο προσκήνιο.

 Αναλυτικά η πρόσκληση και το πρόγραμμα της εκδήλωσης.


Από τη ζωή των Βλάχων στα 1900, νέο βιβλίο του Αστέριου Ι. Κουκούδη

Μέσα από σπάνια φωτογραφικά τεκμήρια, που αποτυπώνουν ποικίλες εκφάνσεις της ζωής στις βλάχικες κοινότητες των αρχών του 20ού αιώνα, επιχειρείται η συνοπτική αλλά συστηματική παρουσίαση της ιστορικής πραγματικότητας και της πολιτισμικής ταυτότητας της λατινόφωνης Ρωμιοσύνης. Το βιβλίο αυτό πλουτίζει τη σχετική με εθνογραφικά θέματα βιβλιογραφία και συμβάλλει αποφασιστικά στην ερμηνεία και την κατανόηση της σύγχρονης ταυτότητας των Βλάχων της Ελλάδος.

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Εγνατία Ηπείρου. Εκδόσεις Καπόν


Γιώργος Ταμπακιώτης (23 Σεπτεμβρίου 2008)

Τον Αύγουστο 2008 έφυγε από τη ζωή ο Τζουρτζιώτης Γιώργος Ταμπακιώτης, η κόρη του Έφη έγραψε λίγα λόγια για τον πατέρα της τα οποία και δημοσιεύουμε εκφράζοντας τα θερμά μας συλληπητήρια σε εκείνην και στην οικογένειά της. 


Να ελέγξουν τις εικόνες: Πηγή Ενεργός Πολίτης της 15/9/2008 (17 Σεπτεμβρίου 2008)

Αντιγράφω από την εφημερίδα ΄"Ενεργός Πολίτης" των Τρικάλων:

Στα χέρια της αστυνομίας Θεσσαλονίκης έπεσε σπείρα αρχαιοκαπήλων, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 400 περίπου εικόνες Βυζαντινής εποχής. Μήπως θα έπρεπε να ενημερωθούν για την προέλευση αυτή των εικόνων και αν είναι δυνατόν να τις δούνε τόσο ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ασπροποτάμου κ. Βουρλίτσης και όποιος άλλος ειδικός, μην τυχόν είναι από αυτές που κλάπηκαν στα δικά μας χωριά;

Γιατί αν είναι και καταλήξουν σε κανένα μουσείο, άντε να τις πάρεις πίσω...

Χ.Κ.


Η ψηφιοποίηση των ιστορικών βιβλίων της ΦΑΤΑ (9 Σεπτεμβρίου 2008) Ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση των ιστορικών βιβλίων της ΦΑΤΑ από το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας (Ακαδημία Αθηνών) και θα παρουσιαστεί το όλο εγχείρημα σε ημερίδα που διοργανώνει η ΦΑΤΑ το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008 στα Τρίκαλα. Περισσότερες λεπτομέρειες σύντομα.


Καλοκαίρι 2008 στην Τζούρτζια (1 Σεπτεμβρίου 2008)

Και φέτος είχαμε την ευκαιρία να εκδράμουμε στην Τζούρτζια για τις καλοκαιρινές διακοπές. Έχουμε ετοιμάσει αρκετό υλικό, δείτε ένα αφιέρωμα στα νερά του χωριού, 3 νέες διαδρομές: Ανθούσα - ΜατσούκιΑνθούσα - Στεφάνι (δασικός δρόμος) και Πολυθέα - Κρανιά (δασικός δρόμος).

Επίσης, φτιάξαμε Aρντέμι και σας το συστήνουμε ανεπιφύλακτα, δεν είναι καθόλου δύσκολο!!!!

Η Τζούρτζια γέμισε τα Σ/Κ του Αυγούστου, είναι πια φανερό ότι ο κόσμος δεν ανεβαίνει για παραθερισμό όπως παλιότερα, αυτοί που κρατάνε το χωριό μεσοβδόμαδα είναι οι ηλικιωμένοι και οι Αθηναίοι ενώ οι κάτοικοι Τρικάλων, Φαρσάλων κλπ λόγω εύκολης πρόσβασης προτιμούν να ανεβοκατεβαίνουν.

Διοργανώθηκε και φέτος το Αντάμωμα της ΦΑΤΑ, το Σάββατο 2 Αυγούστου, στην πλατεία επικρατούσε το αδιαχώρητο, δυστυχώς υπήρξαν πολλά παράπονα για την εξυπηρέτηση των μαγαζιών, πολύς κόσμος αγανάκτησε από τα κόκαλα, τις πέτσες, το τελευταίας ποιότητας τυρί, τις τιμές, την καθυστέρηση στο σερβίρισμα. Έχουμε την άποψη ότι στο θέμα αυτό πρέπει να επέμβει η ΦΑΤΑ, δεν είναι δυνατόν οι "μαγαζάτορες"  να εκμεταλλεύονται την εκδήλωσή της (δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με δικά της έξοδα πληρώνονται οι μουσικοί) και να προσφέρουν σκουπίδια στον κόσμο που έρχεται να καμαρώσει τους δικούς του να χορεύουν με τις παραδοσιακές φορεσιές, ούτε νοείται να κάνουν καρτέλ και να προσφέρουν εκείνη την ημέρα αποκλειστικά αρνί.

Το Σ/Κ 9-10 Αυγούστου διοργανώθηκε από την MKO Humanet-Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανθρωπιστικής Ανάπτυξης (βλ.Νίκος Ράπτης) το 1ο Green Festival στον Ασπροπόταμο. Πολλοί οι επίσημοι που συμμετείχαν στην ημερίδα που έγινε στο Διοικητήριο, μεταξύ των οποίων και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νικόλαος Λέγκας, για πιο αναλυτικά δείτε το αντίστοιχο site. Ξεχώρισε η πρόταση της Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO κας Καίτης Τζιτζικώστα να ανακηρυχθεί η περιοχή του Ασπροποτάμου παγκόσμιο μνημείο φυσικού κάλλους. Με τον όρο αυτό εννοείται μία διακριτή θέση ή τόπος (όπως δάσος, όρος, λίμνη, έρημος, μνημείο, κτίριο, σύμπλεγμα, πόλη) που προτάθηκε και έγινε αποδεκτό στο κατάλογο των μνημείων που διαχειρίζεται το διεθνές Πρόγραμμα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Την Κυριακή το μεσημέρι ακολούθησε river party στον Αλέκο με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία και το όλο εγχείρημα ολοκληρώθηκε το βράδυ με συναυλία του Λουδοβίκου των Ανωγείων στην αυλή του Πύργου Μαντάνια. Μπράβο στον Νίκο Ράπτη για την πρωτοβουλία του, ήταν μια καλή διοργάνωση και μακάρι να επαναληφθεί και του χρόνου ακόμα καλύτερη.


25ο Αντάμωμα Βλάχων

Διαβάστε το πρόγραμμα, το ρεπορτάζ του Βαγγέλη Σαμαρά στον Πρωϊνό Λόγο, τον οποίο και ευχαριστούμε για άλλη μια φορά και τέλος φωτογραφίες από το tamos.gr.


Η Τζούρτζια το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Πλήθος Τζουρτζιωτών επισκέφθηκαν το χωριό και αυτό το τριήμερο, και τα τρία μαγαζιά της πλατείας γέμισαν με κόσμο, ιδιαίτερα τα βράδια επικρατούσε το αδιαχώρητο, μια και λόγω του τσουχτερού κρύου όλοι έψαχναν τραπέζι μέσα.

Στην Αγία Παρασκευή τελέστηκε λειτουργία και την Κυριακή και τη Δευτέρα  από τον Μητροπολίτη Αυλώνος Χριστόδουλο. Οι άδειες προθήκες από τις κλεμμένες εικόνες αιχμαλώτιζαν το βλέμμα αλλά η γλύκα του οικείου χώρου, η αύρα των παππούδων μας που προσκυνούσαν εκεί στο ίδιο μέρος πριν από μας, υπήρχε και θα υπάρχει, κανείς δεν μπορεί να την κλέψει.

Ο παπά-Κουμπής είναι παρελθόν για το χωριό, από φέτος θα βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Γαρδίκι, στην Τζούρτζια θα έρθει σύντομα νέος παπάς (και πολύ καλός από ότι ακούγεται) ο οποίος και θα εγκατασταθεί για πρώτη φορά στο σπίτι που έχει χτιστεί για αυτό το σκοπό.

Η Κοινότητα επισκεύασε το τοιχίο του πλάτανου στην πλατεία και το σημαντικότερο, ξεκίνησαν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τα έργα της επένδυσης της πρόσοψης της πλατείας (καμάρες και φούρνος) από ντόπια πελεκητή πέτρα, μακάρι να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούλιο.

Η βόλτα προς το γειτονικό Γαρδίκι είναι πια παιχνιδάκι, ο δρόμος ασφαλτοστρωμένος, με μπάρες και διαγραμμίσεις έχει ήδη παραδοθεί και έτσι όπως είναι χαραγμένος στο φρύδι του γκρεμού και με το πλήθος των βουνοκορφών γύρω του είναι εξαιρετικός.

Από τη ΦΑΤΑ μου έδωσαν ένα DVD με αντίγραφο της εκπομπής του TRT ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ (ο Θοδωρής Σδρούλιας παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια, ήθη και έθιμα) η οποία προβλήθηκε πριν από λίγο καιρό και είχε ως θέμα της ΦΑΤΑ και την Τζούρτζια. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Πρόεδρο κ. Αθανάσιο Μουστάκα, ο οποίος είναι άφθαστος στις Δημόσιες Σχέσεις, αλλά και σε όλους τους Τζουρτζιώτες που παραβρέθηκαν στην εκπομπή και με την παρουσία τους μετέφεραν μια εξαιρετική εικόνα του ζωντανού χωριού μας και της πλούσιας ιστορίας του.

Στην εκπομπή χόρεψαν με λεβεντιά και χάρη οι άντρες και οι γυναίκες του χορευτικού της ΦΑΤΑ υπό τους ήχους των κλαρίνων του Αναστασίου και του Κολτσίδα. Στο τραγούδι ήταν ο Τζουρτζιώτης Θοδωρής Μουστάκας. Για την ιστορία του χωριού μίλησαν μεταξύ άλλων η Τζουρτζιώτισα φιλόλογος Μαρία Ταμπακιώτη-Σίμου, ο π. Πρόεδρος της ΦΑΤΑ και διδάσκων στον Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γιάννης Δήμας, ο σεβάσμιος Γιώργος Ζώγας ο οποίος και λίγο αργότερα έσυρε πρώτος το χορό πλάι στον έτερο λεβέντη τον Βασίλη Χύμα (Κινέζος) ο οποίος και ακολούθησε στις χορευτικές φιγούρες και ενθουσίασε τον παρουσιαστή με το μπρίο του. Πλούσια εδέσματα είχαν ετοιμαστεί από Τζουρτζιώτισες τα οποία και παρουσίασαν η Βαγγελίτσα Τσιρογιάννη και η Αποστολία Κούτσια. Τέλος, χόρεψαν και τα παιδιά της ΦΑΤΑ με τον χοροδιδάσκαλό τους τον Θανάση Παπαγεωργίου. Μια εκπομπή χορταστική σε διάρκεια και περιεχόμενο που πραγματικά αξίζει να βρείτε αντίγραφο και να την απολαύσετε.

Τέλος, θα ήθελα με συγκίνηση να σας ενημερώσω, ότι άλλη μια παράδοση του τόπου μας, η ΦΑΡΜΑ (η γνωστή ταβέρνα λίγο μετά το Μουργκάνι) άλλαξε χέρια, ο κυρ Νώντας κουράστηκε πια και την παρέδωσε σε μια οικογένεια από το διπλανό χωριό Ελάφι. Όλοι εμείς που μεγαλώσαμε με τους κεφτέδες, τη φασολάδα και τον μπακαλιάρο του, που η ΦΑΡΜΑ σηματοδοτούσε για μας την αρχή και το τέλος των διακοπών, που για να γλυκάνουμε την επιστροφή αγοράζαμε το γλυκό καρυδάκι και τα μυρωδάτα μήλα, θέλουμε να του ευχηθούμε καλή ξεκούραση, να ναι γερός, να απολαμβάνει τους καρπούς των κόπων του και να χαίρεται την οικογένειά του. Ευχή μας η ΦΑΡΜΑ να συνεχίσει και με τον νέο ιδιοκτήτη, πέρα από τα εδέσματα, να προσφέρει τη δροσιά, το χαμόγελο και τον καλό τον λόγο που τόσα χρόνια είχαμε συνηθίσει να ακούμε.


Μικρό υδροηλεκτρικό στην Μηλιά (22/5/2008) Διαβάστε περισσότερα εδώ.


Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (6/4/2008)

Η ΠΟΠΣΒ σε τακτική της συνεδρίαση το Σάββατο  5 Απριλίου 2008 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Μετσόβου αποφάσισε:

Αναλυτικά οι α' ανακοίνωση, β' ανακοίνωση, δήλωση συμμετοχής της ΠΟΠΣΒ.

Δείτε την Αφίσα και το Πρόγραμμα του 10ου Συμπόσιου στην Κατερίνη.


Ενημέρωση για τη λεηλασία (28/3/2008)

Διαβάστε και διαδώστε την επιστολή του κ. Δογάνη με πληροφορίες για τις κλαπείσες εικόνες.
Διαβάστε κείμενο του δημοσιογράφου Βαγγέλη Σαμαρά (δημοσιεύτηκε στον Πρωινό Λόγο της 25/3/2008) σχετικά με τη λειτουργία που τελέστηκε στην Τζούρτζια την Κυριακή 23/3/2008 και δείτε φωτογραφίες της εκκλησίας μας μετά την λεηλασία.


Βιβλική καταστροφή στην Τζούρτζια, στην Ανθούσα και στο Χαλίκι (20/3/2008)

Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι αδίστακτοι αρχαιοκάπηλοι άνοιξαν τις εκκλησίες των 3 χωριών τα ξημερώματα της Τρίτης 18 Μαρτίου.

Στην Τζούρτζια λεηλάτησαν την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, σήμερα ανέβηκε η εκκλησιαστική επιτροπή η οποία και διαπίστωσε την κλοπή συνολικά 37 εικόνων. Πήραν σχεδόν όλες τις εικόνες από το τέμπλο της εκκλησίας, την παλιά ασημένια εικόνα της Αγίας Παρασκευής και κάποια άλλα παλιά ιερά σκεύη.
Επίσης άνοιξαν τον Άγιο Γιώργη από όπου και πήραν και από εκεί την παλιά εικόνα.

Στην Ανθούσα έγινε ακόμα μεγαλύτερη ζημιά,  αντιγράφω από το lipinitsa.gr:

Συγκεκριμένα εκλάπη μεγάλος αριθμός εικόνων και ιερών σκευών ανεκτίμητης αξίας. Οι ιερόσυλοι έφτασαν στο σημείο να ξηλώσουν κυριολεκτικά και να μεταφέρουν μέχρι και το ξυλόγλυπτο βημόθυρο της ωραίας πύλης και το ελεφάντινο αναλόγιο του ψάλτη στους  Άγιους Πάντες. Από την Άγια Παρασκευή αφαιρέθηκε σχεδόν όλο το ξυλόγλυπτο τέμπλο πάνω στο οποίο βρισκόταν η εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας που χρονολογείται από το 1717, καθώς και όλες οι εικόνες.

Το Χαλίκι στάθηκε πιο τυχερό, μόνο 2 εικόνες από την Αγία Παρασκευή, ίσως γιατί τους άκουσε ο Χρήστος ο Ζαχαρής που ζει μόνιμα και τους τρόμαξε.

Γλύτωσε λοιπόν η Τζούρτζια την πυρπόληση των Γερμανών πριν από 50 χρόνια και ότι σώθηκε τότε, χάθηκε το 2008. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι, είτε με την ψήφο μας, είτε με την αδιαφορία μας και τη σιωπή μας, για την κατάσταση που επικρατεί στο χωριό. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει καμία στοιχειώδη πρόβλεψη, θα μπορούσαν να υπάρχουν σύγχρονα συστήματα ασφαλείας, θα μπορούσε να μένει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ φύλακας. Πρέπει να ενδιαφερθεί σοβαρά η Κοινότητα, η Νομαρχία, η Εφορία Βυζαντινών μνημείων, η Αδελφότητα. Δεν είναι πρόβλημα μόνο της Τζούρτζιας αλλά όλων των ορεινών χωριών. Έστω και την ύστατη στιγμή ας κάνουμε κάτι, γιατί ο ερχόμενος χειμώνας θα έρθει και καμιά μέρα θα μας κλέψουν και τους τοίχους ...

Διαβάστε το άρθρο διαμαρτυρίας του Άρη Μπουσιόπουλου από την Ανθούσα, το οποίο και προσυπογράφουμε.

Την Κυριακή 23 Μαρτίου θα τελεστεί λειτουργία στην λεηλατημένη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής από τον Μητροπολίτη Αυλώνος Χριστόδουλο.

Δείτε το τέμπλο της Αγίας Παρασκευής πριν λεηλατηθεί, σε φωτογραφία που μας έστειλε ο Τζουρτζιώτης Απόστολος Κούτσιας, με την ελπίδα ότι μπορεί να βρεθεί κάτι από τα κλαπέντα και να ταυτοποιηθεί.

το τέμπλο της Αγίας Παρασκευής πριν τη λεηλασία των εικόνων που έγινε τον Μάρτη του 2008


Κοπή πίτας της ΦΑΤΑ: πηγή: Πρωϊνός Λόγος - Βαγγέλης Σαμαράς (5/3/2008)

Την Κυριακή 2 Μαρτίου έγινε το απογευματινό των γυναικών της ΦΑΤΑ και η κοπή της πίτας, δείτε το κείμενο του Τζουρτζιώτη δημοσιογράφου Βαγγέλη Σαμαρά, όπως δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Τρίτης 4 Μαρτίου.


Αιολικά πάρκα στον Ασπροπόταμο, πηγή: Η Έρευνα online (14/2/2008)

Μετά τις αιτήσεις για μικρά υδροηλεκτρικά έφτασαν οι αιτήσεις και για αιολικά πάρκα στον Ασπροπόταμο!!! Ευτυχώς, το Δασαρχείο Καλαμπάκας γνωμοδότησε αρνητικά. Περισσότερα εδώ

Άντε, με το καλό και οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά, τι κι αν δεν έχουμε κάμπους και ηλιοφάνεια, τα έργα να γίνουν και δεν μας νοιάζει!!!

Πάντως, οι κάτοικοι του Κλεινοβού, που κατηγορούνταν για απειλή και εξύβριση, στη διάρκεια διαμαρτυρίας τους τον Απρίλη του 2006 κατά της δημιουργίας υδροηλεκτρικών σταθμών, αθωώθηκαν.

Διαβάστε το σχετικό κείμενο του Βαγγέλη Σαμαρά.


2o Αντάμωμα Γαρδικιωτών (11/2/2008)

Περισσότερα εδώ


Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (25/1/2008)

H "2η Πανελλήνια Σύναξη Βλάχικων Συλλόγων – Τιμή στο Βλαχόφωνο Ελληνισμό’’ και η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ομοσπονδίας θα πραγματοποιηθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο της Λάρισας  στις 3 Φεβρουαρίου 2008 και ώρα 12.30.

Διαβάστε περισσότεραΚι ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες (10/1/2008)

Από την Τζουρτζιώτισα κα Μαρία Ταμπακιώτη Σίμου ένα Τζουρτζιώτικο σταυρόλεξο


Ο χορός της ΦΑΤΑ (10/1/2008)

Δημοσίευση του καλού μας φίλου και Τζουρτζιώτη δημοσιογράφου Βαγγέλη Σαμαρά στην εφημερίδα Πρωινός Λόγος.

Επίσης, διαβάστε ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα για τον Ασπροπόταμο στο Αθηνόραμα.

Δείτε στη σελίδα της ΦΑΤΑ 4 πολύ όμορφες φωτογραφίες που μας παραχώρησε ο Πρόεδρος της ΦΑΤΑ κ. Αθαν. Μουστάκας.