Giurgia and the Greek vlachs - giurgia_news - by Mavrommati Vaso
Τα νέα της Τζούρτζιας - 2007


Βραβεύσεις από τη ΦΑΤΑ (17/12/2007)

Τα νέα παιδιά της Τζούρτζιας που πέτυχαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ μπορούν να επικοινωνούν με τον Πρόεδρο της ΦΑΤΑ κ. Αθ. Μουστάκα (τηλ. 24310 39933) για το θέμα της βράβευσής τους στον ετήσιο χορό της ΦΑΤΑ.

Δείτε την πρόσκληση για τον ετήσιο χορό.


Αποτελέσματα εκλογών Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων ΠΟΠΣΒ (27/11/2007)

Δ Ι Ο Ι Κ Η Τ Ι Κ Ο   Σ Υ Μ Β Ο Υ Λ Ι Ο
Ονοματεπώνυμο Θέση
Σακελλάρης Μ. Πρόεδρος
Αυγέρη Σοφία Α΄ Ααντιπρόεδρος
Παπατόλιας Αποστ. Β΄ Αντιπρόεδρος
Μουστάκας Θανάσης Ταμίας
Μαγειρίας Μιχάλης Γραμματέας
Ζαμαντζάς Ευαγγ. Ειδικός Γραμματέας
Σούλτης Θεοδ. Μέλος
Κράσιας Φώτιος Μέλος
Πορίκης Ηλίας Μέλος
Χασιώτης Ηρακλής Μέλος
Σ Ε Ι Ρ Α    Κ Α Τ Α Τ Α Ξ Η Σ
Ονοματεπώνυμο Χωριό Ψήφοι
Μαγειρίας Μιχάλης Μηλιά Μετσόβου 125
Σακελλάρης Μ. Σαμαρίνα 97
Αυγέρη Σοφία Περιβόλι 100
Μουστάκας Θανάσης Τζούρτζια 96
Σούλτης Θεοδ. Συρράκο 92
Παπατόλιας Αποστ. Περιβόλι 90
Κράσιας Φώτιος Ιεροπηγή 85
Πορίκης Ηλίας Κεφαλόβρυσο 82
Χασιώτης Ηρακλής Μηλιά Μετσόβου 82
Ζαμαντζάς Ευαγγ. Κοκκινοπλός 81
Σιβα Μαρία Καλύβια Ημαθίας 80Μια παλιά ιστορία από το 1994 (25/11/2005, πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ)
Διαβάστε ένα πολύ ενδιαφέρον απόσπασμα από το ένθετο Ανάπτυξη της εφημερίδας Το ΒΗΜΑ που αναφέρεται στον Τάμο.


Συνέντευξη του Γαρδικιώτη Σωτήρη Τόγελου στον Πρωϊνό Λόγο (15/11/2007, πηγή:Gardiki.net)

Ο Σωτήρης Τόγελος προσφέρει το πλούσιο αρχείο του, με δίσκους 78 στροφών με παραδοσιακή μουσική, στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Τρικκαίων, με σκοπό τη σύσταση Μουσείου παραδοσιακής μουσικής. Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στην εφημερίδα Πρωινός Λόγος μέσω του Gardiki.netΟι δραστηριότητες της ΦΑΤΑ συνεχίζονται!!! (15/11/2007)

Χρόνο με το χρόνο η ΦΑΤΑ δραστηριοποιείται όλο και περισσότερο.

Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου διοργανώνει Βραδιές Ασπροποτάμου στα Τρίκαλα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο κ. Θανάση Μουστάκα επιφυλάσσει και για τους Αθηναίους μια ευχάριστη έκπληξη, η οποία όμως, δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμη.


Παρών στην κοινωνική προσφορά από τη ΦΑΤΑ (8/10/2007 δημοσίευση του Τζουρτζιώτη δημοσιογράφου Βαγγέλη Σαμαρά στην εφημερίδα Πρωινός Λόγος)

Δημιουργεί Τράπεζα Αίματος
-Στο Νοσοκομείο Τρικάλων, η οποία θα εξυπηρετεί όσους συνανθρώπους μας το έχουν ανάγκη
-Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες

Πέρα από τις καλλιτεχνικές και χορευτικές εκδηλώσεις που διοργανώνει σε τακτά χρονικά η Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας της Αθαμανίας, υπάρχει και ένα ακόμη κομμάτι το κοινωνικό, στο οποίο τα μέλη της αδελφότητας θέλουν να επενδύσουν, αλλά και να δώσουν στη ΦΑΤΑ την παλιά της διάσταση η οποία αφορούσε και κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες όπως  η προικοδότηση των άπορων κορασίδων, η παροχή δανείων, αλλά και η ευθύνη της λειτουργίας του σχολείου.

Η πολύ αξιόλογη και ταυτόχρονα σπουδαία δραστηριότητα που αυτό τον καιρό αναπτύσσει το Διοικητικό Συμβούλιο της αδελφότητας αφορά τη δημιουργία τράπεζας αίματος στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων έπειτα από πρωτοβουλία της υπεύθυνης των χορευτικών τμημάτων Αποστολίας Κούτσια, η οποία έχει επιφορτιστεί με τη διενέργεια όλων των απαραίτητων κινήσεων έτσι ώστε μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα το θέμα να έχει διευθετηθεί. 

Αίμα για όλους…
Όπως η ίδια υπογράμμισε μιλώντας στον «Π.Λ.» στην τράπεζα αίματος της ΦΑΤΑ θα μπορεί να απευθύνεται οποιοσδήποτε συνάνθρωπος έχει ανάγκη προκειμένου να του χορηγείται το πολυτιμότερο αγαθό που δεν είναι άλλο από το αίμα. Η κ. Κούτσια παρακινεί όλους όσοι το επιθυμούν να μεταβαίνουν στο νοσοκομείο και να προσφέρουν αίμα στην τράπεζα της αδελφότητας έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίζει την κοινωνική της προσφορά.

«Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί κάποιος να προσφέρει αίμα γιατί αφενός μεν είναι δυσεύρετο και αφετέρου δίνει ζωή σε αρκετούς συνανθρώπους οι οποίοι το έχουν ανάγκη. Η ΦΑΤΑ με την ενέργειά της αυτή αποδεικνύει έμπρακτα το γεγονός ότι δεν εκπληρώνει μόνο εκδηλώσεις και χορούς, αλλά αναπτύσσει και κοινωνική δράση», τονίζει με έμφαση. Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την τράπεζα αίματος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Αποστολία Κούτσια στο τηλ. 6972232351.


Ολοκληρώθηκε ο δρόμος Γαρδίκι - Αγ. Παρασκευή (πηγή: Εφημερίδα Έρευνα 4/10/2007)

Αρχές του 2008 η νέα εργολαβία για το υπολειπόμενο τμήμα
Tου Θανάση Βλάχου

Έργο πνοής για την ασφαλή επικοινωνία-κυκλοφορία στον ορεινό όγκο αποτελεί η ολοκλήρωση του έργου βελτίωσης-ασφαλτόστρωσης του δρόμου Αγία Παρασκευή (Τζούρτζια)-Γαρδίκι.

Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτού ανήλθε στο ποσό των 600 χιλιάδων ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ΚΠΣ ενώ αρχικά είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ αλλά λόγω της ταχύτερης κατασκευής του κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί εκεί.

Πρόκειται για ένα έργο μείζονος σημασίας σύμφωνα με τον Αντινομάρχη, αρμόδιο επί των έργων της Ν.Α. Τρικάλων κ. Κουτσονάσιο το οποίο θα συμβάλλει τα μέγιστα για την ασφαλή και άνετη επικοινωνία-κυκλοφορία στην εν λόγω περιοχή.

Και τούτο γιατί η ασφαλτόστρωση του συγκεκριμένου οδικού άξονα αποτελούσε από παλιά ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων των διαμερισμάτων Γαρδικίου και Αγίας Παρασκευής όπως σημειώνει ο κ. Κουτσονάσιος που επισκέφθηκε το έργο το οποίο θεωρείται βέβαιο ότι ικανοποιεί όλους εκείνους που διέρχονται από την περιοχή.

Σημειώνεται ότι εκτός των τεχνικών και χωματουργικών εργασιών και της ασφαλτόστρωσης τοποθετήθηκαν και στηθαία ασφαλείας ενώ έγινα και οι απαραίτητες διαγραμμίσεις σε μήκος 2.100 μέτρων ενώ στο εναπομείναν τμήμα των 400 μέτρων έγιναν βελτιωτικές εργασίες καθότι αυτό θα ολοκληρωθεί με νέα εργολαβία η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους με σύντομο χρονικό ορίζοντα οπότε θα αλλάξει ριζικά η εικόνα αλλά και η φυσιογνωμία αυτού του δρόμου βοηθώντας τους κατοίκους αλλά και τους διερχόμενους επισκέπτες των παραπάνω διαμερισμάτων. 


Το χορευτικό της ΦΑΤΑ (28/9/2007 δημοσίευση του Τζουρτζιώτη δημοσιογράφου Βαγγέλη Σαμαρά στην εφημερίδα Πρωινός Λόγος) 

Τη δυνατότητα να περιηγηθούν στη μουσικοχορευτική παράδοση του Ασπροποτάμου γενικότερα, αλλά και της Τζούρτζιας ειδικότερα θα έχουν όσοι ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας του χωριού, η οποία και φέτος διοργανώνει το χορευτικό τμήμα ενηλίκων υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του έμπειρου χοροδιδασκάλου Θανάση Παπαγεωργίου. Τα μέλη του χορευτικού της ΦΑΤΑ, έχουν συμμετάσχει σε αρκετές εκδηλώσεις τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας δίνοντας έτσι το στίγμα και για ότι θα ακολουθήσει τη φετινή χρονιά. Όσο για τις πρόβες αυτές θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στις 9 το βράδυ στην αίθουσα απέναντι από το 3ο Λύκειο Τρικάλων. Όσοι πιστοί μετά χορών…προσέλθετε!


Tο πανηγύρι του Γαρδικιού αλλάζει!!! (28/8/2007)

Εύγε στους νέους του Γαρδικιού, για την πρωτοβουλία τους να διώξουν επιτέλους τα τσιφτεντελοβλάχικα από το πανηγύρι τους!!! Περισσότερα εδώ.

Πρέπει και στο αντάμωμα της ΦΑΤΑ να ληφθεί μέριμνα για σωστούς μουσικούς, καλές φωνές, ένταση μεγαφώνων σε ανθρώπινα μέτρα.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, είναι πολλά τα παράπονα, για την ποιότητα αλλά και τη διάρκεια των μουσικών βραδιών που διοργανώνουν τα μαγαζιά της πλατείας, δεν μπορεί να αντηχεί η Κουρούνα μέχρι τις 5.00 το ξημέρωμα με σκυλοτράγουδα. 


Καλοκαίρι 2007 στην Τζούρτζια (28/8/2007)

Το φετινό καλοκαίρι σημαδεύτηκε από τον τραγικό χαμό των δυο αδελφών Σούλας και Μαρίας Μαλέμη, οι οποίες σκοτώθηκαν, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε η μία από τις αδελφές ξέφυγε από το δρόμο Τζούρτζιας - Γαρδικίου και έπεσε στον γκρεμό λίγο μετά το Ομ.
Σε ένδειξη πένθους η ΦΑ
ΤΑ δεν πραγματοποίησε το ετήσιο αντάμωμα στις αρχές Αυγούστου στην πλατεία του χωριού.
Λίγο πριν από αυτό το γεγονός και συγκεκριμένα τη
ν τελευταία μέρα του πανηγυριού της Αγίας Παρασκευής, γυναίκες και άντρες της Τζούρτζιας, ακολουθώντας το κλαρίνο του Κ. Καλαμπόκα και την κιθάρα του Κ. Νάτσικα, κάνανε το γύρο του χωριού τραγουδώντας και μετά κατέληξαν γύρω από τον πλάτανο της πλατείας όπου και χόρεψαν.

Το κοινοτικό μαγαζί της πλατείας χωρίστηκε στα δυο, το ένα συνεχίζει να το δουλεύει ο Τριζώνης και το άλλο το ανέλαβε ο φούρναρης Μίμης Χύμας. Η ποιότητα, η καθαριότητα, η ευγένεια και η όλη εξυπηρέτηση ικανοποίησαν πλήρως τους Τζουρτζιώτες, οι οποίοι το τίμησαν δεόντως. Ελπίζουμε να μπορέσει να το κρατήσει ανοικτό και τα Σ/Κ του χειμώνα.

Εκλογές είχε η ΦΑΤΑ. Κατά σειρά ψήφων εκλέχτηκαν οι παρακάτω:

Αποστολία Κούτσια, Ευαγγελία Τσιρογιάννη, Θανάσης Μουστάκας, Παντελής Ράπτης, Ανθή Μουστάκα, Αριστείδης Γιαννίτσης, Γιώργος Καλαμάρας

Δυστυχώς, ανάμεσα στους εκλεγέντες δεν ήταν ο Αλέκος Λεπενιώτης, ένας άνθρωπος που δούλεψε, τα προηγούμενα χρόνια, πολύ και αποτελεσματικά.

Το νέο Δ.Σ. αποτελούν: 

Πρόεδρος: Θανάσης Μουστάκας
Αντιπρόεδρος: Γιώργος Καλαμάρας
Ταμίας: Παντελής Ράπτης
Γεν. Γραμματέας:  Ευαγγελία Τσιρογιάννη
Υπεύθυνη χορευτικών και γραφείου Τρικάλων: Αποστολία Κούτσια
Δημόσιες σχέσεις: Ανθή Μουστάκα
Ειδ. Γραμματέας: Αριστείδης Γιαννίτσης

Καθυστερημένα βρήκαμε ένα κείμενο στο ΕΘΝΟΣ, του συγγραφέα Δημήτρη Παπαχρήστου (γνωστό ως η φωνή του Πολυτεχνείου) και ένα κείμενο στην Ελευθεροτυπία του δημοσιογράφου Ηλία Προβόπουλου που γράφτηκαν με αφορμή το Συμπόσιο του Μαίου που οργάνωσε η ΦΑΤΑ.


 Υπόμνημα του Τζουρτζιώτη Α. Μαυρομμάτη προς τον Υφυπουργό Οικονομίας κ. Χρ. Φώλια για θέματα της περιοχής μας και  Προτάσεις προς τους παράγοντες του Ασπροποτάμου   (12/7/2007)


Πανηγύρι στο Γαρδίκι (19/6/2007)

Τo gardiki.net, σε συνεργασία με την Αδελφότητα Γαρδικιωτών Αθήνας και Πειραιά, αναβιώνουν για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια, την πανήγυρη των Αγ. Αναργύρων στο Γαρδίκι, το Σάββατο 30 Ιουνίου το απόγευμα. Περισσότερα εδώ.


Οι Τζουρτζιώτες γράφουν...  (24/5/2007)

    Με μεγάλη χαρά φιλοξενούμε στο Tamos την αναφορά στο 9ο Συμπόσιο της ΠΟΠΣΒ, της Τζουρτζιώτισας φιλολόγου Μαρίας Ταμπακιώτη - Σίμου με θέμα "Το πανηγύρι της Τζούρτζιας". Ένα πολύ γλυκό κείμενο που θα ξυπνήσει αναμνήσεις της νεότητας στους παλιούς και θα ταξιδέψει τους νέους.

    Επίσης, ένας άλλος πολύ αξιόλογος Τζουρτζιώτης, ο κ. Γ. Ι. Κούτσιας δημοσίευσε μια καινούρια δουλειά του με τίτλο "Η παραδοσιακή υφαντική των νομάδων της Πίνδου. Τέχνη και τεχνική". Πρόκειται περί ενός ντοκουμέντου μεγάλης αξίας όπου αναλύεται η τέχνη της λαϊκής υφαντικής με πολλές τεχνικές - πρακτικές λεπτομέρειες και συμβάλλει με αποφασιστικό τρόπο στη διάσωση ιστορικών στοιχείων της βλάχικης ορεσίβιας ζωής και παράδοσης. Θερμά συγχαρητήρια στον κ. Κούτσια και μαζί θερμή παράκληση να συνεχίσει το γράψιμο διότι έχουμε ανάγκη των γνώσεών του.


9ο Συμπόσιο Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλάχικης παραδοσιακής μουσικής και χορού (15 Μαϊου 2007)

Διαβάστε για το Συμπόσιο.


9ο Συμπόσιο Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλάχικης παραδοσιακής μουσικής και χορού (30 Απριλίου 2007)

    Φέτος, το 9ο Συμπόσιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων θα διεξαχθεί στον Ασπροπόταμο, στο Διοικητήριο της Διευρυμένης Κοινότητας (θέση 3 Ποτάμια), στις 11, 12 και 13 Μαϊου υπό την αιγίδα της ΦΑΤΑ. Το tamos θα είναι εκεί με την ομιλία του Γιάννη Θεοδωρίδη "Ο Περιηγητής του 21ου αιώνα και οι σύγχρονοι Αστρολάβοι".
Αναλυτικά το πρόγραμμα


Ξανά η Τζούρτζια στην τηλεόραση (2 Απριλίου 2007)

    Το 2007 είναι η χρονιά του Ασπροπόταμου στην τηλεόραση. Σε λίγες μέρες η Τζούρτζια πρωταγωνιστεί  στην εκπομπή Οδύσσεια της ψηφιακής τηλεόρασης της ΕΡΤ. Περισσότερα στο αναλυτικό ρεπορτάζ του καλού φίλου, Τζουρτζιώτη δημοσιογράφου Βαγγέλη Σαμαρά.


Μετά την Τζούρτζια και η Κρανιά στην τηλεόραση (Ενεργός πολίτης)

    Στην Κρανιά θα βρεθεί το Μάιο η εκπομπή της ΕΤ3 "Κυριακή στο χωριό¨. Τα γυρίσματα της εκπομπής θα γίνουν την Κυριακή 13 Μαίου στις 11.30 το πρωί, ενώ η εκπομπή θα μεταδοθεί μια εβδομάδα μετά, δηλαδή στις 20 του μήνα. Από την Πέμπτη θα βρίσκεται στην περιοχή συνεργείο που θα κάνει γυρίσματα στα σημαντικότερα μέρη του χωριού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.


Λειτουργία στην Αγία Παρασκευή (8 Μαρτίου  2007)     Με πρωτοβουλία του Τζουρτζιώτη Μητροπολίτη Αυλώνος Χριστόδουλου (αδελφού του Προέδρου της ΦΑΤΑ, Θανάση Μουστάκα) τελέστηκε την Παρασκευή λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Ένα πούλμαν και αρκετά ΙΧ μετέφεραν τους Τζουρτζιώτες  οι οποίοι παρακολούθησαν με κατάνυξη τους Χαιρετισμούς στην εκκλησία της Τζούρτζιας.


Υπογραφές εναντίον των μικρών υδροηλεκτρικών (12 Φεβροιυαρίου 2007)  

     Η ομάδα "Οι φίλοι των ελληνικών ποταμών" κάνουν μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια ζητώντας την προστασία 40 ποταμιών (μεταξύ των οποίων και του Ασπροπόταμου από το Χαλίκι έως και τη Μεσοχώρα),  40 ποταμιών, που αποτελούν τα σπουδαιότερα από τα πλεύσιμα άγρια ποτάμια της Ελλάδας και στα οποία δεν πρέπει να επιτραπεί η κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων, μεγάλων ή μικρών. Αντίθετα, τα ποτάμια αυτά, με την ιδιαίτερη το καθένα φύση του, πρέπει επίσημα να χαρακτηριστούν, ή να ενταχθούν σε ήδη υπάρχουσες, εθνικά προστατευόμενες περιοχές.

     Συνυπογράψτε κι εσείς την αίτηση. Επικοινωνήστε και με όσους απ' τους φίλους σας πιστεύετε πως σκέπτονται όπως όλοι εμείς. Ενώστε τις φωνές σας με τις φωνές όλων των Φίλων των Ποταμών και ζητήστε τη σωτηρία των 40 σπουδαιότερων ποταμιών μας, απ' την «υδρο-ηλεκτρική καρέκλα».

Περισσότερα εδώ  
http://www.teamadara.com


Aφιέρωμα στην Τζούρτζια (29 Ιανουαρίου 2007)  

    Στις 28 Ιανουαρίου προβλήθηκε από την ΕΤ3 ωριαίο αφιέρωμα στην Τζούρτζια στην εκπομπή "Κάθε τόπος και τραγούδι". Το χορευτικό τμήμα της ΦΑΤΑ χόρεψε με λεβεντιά τους παραδοσιακούς χορούς μας και τραγούδησε στα βλάχικα για μια ολόκληρη ώρα στην πλατεία του χωριού. Στην εκπομπή μίλησαν φοιτήτριες του τμήματος "Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας" του Παν. Θεσσαλίας που υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους κ. Ευαγγ. Αυδίκου έκαναν έρευνα σχετική με την ιστορία της ΦΑΤΑ και της Τζούρτζιας, ο Πρόεδρος της ΦΑΤΑ κ. Αθ. Μουστάκας, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Ασπροποτάμου κ. Δημ. Βουρλίτσης και ο Αντιπρόεδρος της Δ.Κ. Ασπροποτάμου κ. Δ. Χύμας.   

   Μια ένσταση που εκφράστηκε από πολλούς συγχωριανούς ήταν για το χαρακτηρισμό της Τζούρτζιας ως κτηνοτροφικό χωριό, κάτι που δεν ισχύει τουλάχιστον για τα τελευταία πενήντα χρόνια, αντιθέτως οι Τζουρτζιώτες διακρίνονται για το εμπορικό τους πνεύμα αλλά και για τις υψηλές επιδόσεις τους σε όλες τις σύγχρονες δραστηριότητες. Ας μην ξεχνάμε την μεγάλη παροικία των Τζουρτζιωτών στην Αθήνα από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ας μην ξεχνάμε τους γιατρούς, τους μηχανικούς, τους καθηγητές και τόσους άλλους που διαπρέπουν. 


10 Ιανουαρίου 2007

    Καλή χρονιά σε όλους τους Τζουρτζιώτες και στους φίλους της Τζούρτζιας, να είμαστε καλά να ανταμώσουμε το καλοκαίρι στα αγαπημένα μας βουνά, και καλή επιτυχία στη νέα Κοινοτική αρχή. Να θυμίσουμε ότι Πρόεδρος της Δ.Κ. Ασπροποτάμου είναι ο κ. Δημ. Βουρλίτσης (από το Χαλίκι) και  Αντιπρόεδρος της Κοινότητας ο κ. Δημ. Χύμας (από την Τζούρτζια).  

    Η Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας (ΦΑΤΑ) οργανώνει τον προσεχή Μάη στο Διοικητήριο της Δ.Κ. Ασπροποτάμου (στα Τρία Ποτάμια) το 9ο Συμπόσιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων. Στο Συμπόσιο θα μιλήσουν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βλάχων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθηγητές Πανεπιστημίου και ειδικοί επιστήμονες – ερευνητές  για θέματα πολιτισμού, ιστορίας και λαογραφίας που σχετίζονται με τον βλαχόφωνο ελληνισμό. Ενεργό συμμετοχή στο συμπόσιο θα έχει και το tamos.gr.


Η χοροεσπερίδα της ΦΑΤΑ 2007 -  ΙΑΝΟΥΡΙΟΣ 2007

Κείμενο - φωτογραφίες από τον Τζουρτζιώτη δημοσιογράφο του 'Πρωινού λόγου' Βαγγέλη Σαμαρά τον οποίο και ευχαριστούμε για την ενημέρωση. 

    Μνήμες από το παρελθόν που είναι δεμένες με την πλούσια πολιτιστική παράδοση του Ασπροποτάμου και θυμίζουν κάτι από τις περασμένες εποχές των ορεινών χωριών της περιοχής, με τραγούδια, χορό και όσα στοιχεία έχουν μεγαλώσει γενιές ανθρώπων, αναβίωσαν με τον καλύτερο τρόπο το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης που διοργάνωσε η Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας της Αθαμανίας (Φ.Α.Τ.Α.).      

Η μουσικοχορευτική παραδοσιακή βραδιά που διοργανώνει κάθε χρόνο η αδελφότητα της Τζούρτζιας με την πολυποίκιλη δράση της στέφθηκε και φέτος από μεγάλη επιτυχία, ενώ αρκετοί ήταν και οι πολιτικοί που έδωσαν το παρόν διασκεδάζοντας με τους Τζουρτζιώτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του αρχαιότερου πολιτιστικού συλλόγου των Βλάχων - έτος ίδρυσης 1893 - και διασκέδασαν με τον καλύτερο τρόπο. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο κέντρο “Αναμνήσεις” στην Αγία Κυριακή.      

   Πρώτο λόγο είχαν τα χορευτικά της Φ.Α.Τ.Α. που υπό την άγρυπνη επίβλεψη του χοροδιδασκάλου κ. Θανάση Παπαγεωργίου κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να παρουσιάσουν το καλύτερο αποτέλεσμα που έγινε αντικείμενο θαυμασμού όσων παραβρέθηκαν στη ζεστή αυτή εκδήλωση.

    Περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που σκοπό έχουν να αναδείξουν τα ιδιαίτερα στοιχεία του Ασπροποτάμου, υποσχέθηκε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Φ.Α.Τ.Α. κ. Θανάσης Μουστάκας, που δεν παρέλειψε να τονίσει και τη συνεργασία που προσδοκά από τη νέα κοινοτική αρχή η οποία αναδείχθηκε από την κάλπη της 15ης Οκτωβρίου.

    Την παρουσίαση των τραγουδιών έκανε με πολύ όμορφο τρόπο ο κ. Παπαγεωργίου ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλ. Βλαχογιάννης, οι βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Νίκ. Λέγκας και Θ. Σκρέκας, του ΠΑΣΟΚ κ. Χρ. Χάϊδος και κ. Σούλα Μερεντίτη, ο πρόεδρος της Διευρυμένης Κοινότητας Ασπροποτάμου κ. Δημ. Βουρλίτσης, οι δήμαρχοι Τρικκαίων και Εστιαιώτιδας κ.κ. Μιχ. Ταμήλος και Γ. Περιστέρης, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Τρικκαίων κ. Δημ. Παπαστεργίου, καθώς επίσης και ο νέος αντιπρόεδρος της Κοινότητας Ασπροποτάμου  κ. Δημ. Χύμας.