Giurgia and the Greek vlachs - Sarros - by Mavrommati Vaso

Γεώργιος Ν. Σάρρος, η ψυχή της Κουτσούφλιανης (Παναγίας Ν.Τρικάλων)

      Την ιστορία της Κουτσούφλιανης την άκουσα για πρώτη φορά από τον Αχιλλέα Λαζάρου,  σε μια ομιλία του στην Καλλιρρόη Ασπροποτάμου, όπου με το γνωστό γλαφυρό του λόγο περιέγραφε πώς οι Κουτσουφλιανίτες αποφάσισαν να κάψουν το χωριό τους, να πάρουν τα οστά των προγόνων τους και να μετοικήσουν πιο κάτω, στην ελεύθερη Ελλάδα, όταν μετά τον ατυχή πόλεμο του 1898, τα σύνορα που χαράκτηκαν άφησαν στην Τουρκία το μικρό βλαχοχώρι.

    Από τότε έχω ακούσει και έχω διαβάσει πολλά για την Κουτσούφλιανη και πάντα πίσω από κάθε εκδήλωση, κάθε αναφορά βρίσκεται ο ίδιος άνθρωπος, ο Γεώργιος Σάρρος του Νικολάου και της Αναστασίας. Ακούραστος, πολυτάλαντος, με ταπεινοφροσύνη που μόνο οι μεγάλοι και αληθινοί έχουν, εργάζεται αθόρυβα εδώ και χρόνια για την Κουσούφλιανη.

    Ιατρός καρδιολόγος, Επιμελητής Α’ Ε.Σ.Υ. εκτός από το επιστημονικό του έργο ως ιατρού ασχολείται και με την ιστορία και τη λαογραφία της Κουτσούφλιανης. Έχει συγγράψει την ‘Ιστορία της Κουτσούφλιανης» (έκδοση Αδελφότητας Παναγίας, Αθήνα 1997), τη λαογραφική μελέτη «Κουτσούφλιανη» (έκδοση Αδελφών Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2001), έχει επιμεληθεί τη συλλογή και καταγραφή των παραδοσιακών τραγουδιών της Κουτσούφλιανης που κυκλοφόρησαν το 2000 σε διπλό CD με τίτλο «Τα τραγούδια της Κουτσούφλιανης», πάντα παρών στα τριμηνιαία έντυπα της Αδελφότητας Παναγίας Τρικάλων «Κουτσούφλιανη» και τώρα παρουσιάζει ένα κορυφαίο έργο, το «Ιστορικό λεύκωμα Κουτσούφλιανης» (εκδόσεις ΔΡΟΜΩΝ, 2006), έναν ογκωδέστατο και πολυτελή τόμο 781 σελίδων γεμάτο πληροφορίες, ντοκουμέντα, φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων που αφορούν τόσο το ιστορικό γεγονός του ηρωικού εκπατρισμού του 1898 όσο και γενικότερες πληροφορίες για τον τόπο από το 6.000 πχ μέχρι και τις μέρες μας. Το λεύκωμα προλογίζει ο Αχιλλέας Λαζάρου και περιλαμβάνει και ένθετο ένα cd με τραγούδια και αφηγήσεις σε ερμηνείες των Γιάννη Φέρτη, Αντιγόνη Βαλάκου και Φεβρωνία Ρεβύνθη.

     Διαβάζουμε από το οπισθόφυλλο του λευκώματος:
   «Σε τούτη τη γωνιά της ελληνικής γης, εδώ που ενώνεται η Θεσσαλία με την Ήπειρο και τη Μακεδονία, εδώ που είναι ένα από τα σημαντικότερα σταυροδρόμια ιστορίας και πολιτισμού, εδώ υπάρχει για αιώνες η μαρτυρική Κουτσούφλιανη που με το ολοκαύτωμά της στις 13 Μαϊου 1898 έγινε σύμβολο του Ελληνισμού και καμάρι των Βλάχων της Ελλάδας. Στη μακραίωνη ιστορική πορεία του, τούτο το χωριό έχει τους δικούς του ήρωες και τις δικές του ηρωικές πράξεις που αντέχουν στο χρόνο και σαν αθάνατες αξίες μπόλιασαν για τα καλά στην ιστορική μνήμη! Τούτο το βιβλίο είναι ένα ταξίδι σε χρόνους και καιρούς, σε πρόσωπα και καταστάσεις και γίνεται γραφή για να φέρει στο φως την ταυτότητα του ιερού αυτού τόπου ως αιώνιο τεκμήριο της Ελληνικότητας των Βλάχων της Πίνδου!»

    Aγαπητέ κ. Σάρρο, είσαστε ένα φωτεινό παράδειγμα του πως πρέπει να  νοείται ο όρος ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ, ένας όρος παρεξηγημένος κι όμως τόσο αναγκαίος σήμερα, που η παγκοσμιοποίηση όλα τα ισοπεδώνει. Είσαστε άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των Ελληνόβλαχων ευεργετών του προηγούμενου αιώνα αλλά και των σύγχρονων φιλοπάτριδων που μεθοδικά και διεξοδικά μελετούν την ιστορία του βλαχόφωνου ελληνισμού και την καταγράφουν.

    Ως ελάχιστο δείγμα τιμής στην ηρωική Κουτσούφλιανη, θεωρώ ότι όλοι εμείς που αγαπούμε και ενδιαφερόμαστε για τη βλάχικη ρίζα της ρωμιοσύνης μας, πρέπει να αποφέρουμε φόρο τιμής και να παραβρεθούμε τουλάχιστον μια φορά στη επέτειο και τον εορτασμό του Ολοκαυτώματος που τελείται κάθε χρόνο στις 13 Μαίου.

 

 

Ραντεβού στην Κουτσούφλιανη
Μαυρομμάτη Α. Β.
Μάιος 2007