Giurgia and the Greek vlachs - Fountains - by Mavrommati Vaso

Ανάβαση στην Κακαρδίτσα (Αύγουστος 2018)

Άλλη μια γραμμή από την λίστα με τα "Απωθημένα" σβήστηκε σήμερα και πέρασε στην λίστα των "Αναμνήσεων". Πέρυσι, κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας στο Ματσούκι με την ΠΟΠΣΒ στην 5η περιβαλλοντική εκδήλωση, συζητούσαμε με τον Θανάση Μουστάκα και τον Αλέκο Λεπενιώτη για μια ανάβαση στην επιβλητική Κακαρδίτσα, την 11η ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας και την ψηλότερη της Ν. Πίνδου και κατ’ επέκταση και του Ασπροποτάμου (2.429μ.), και να που το καταφέραμε!

Στην παρέα μας προστέθηκε ο ξάδελφός μας Γιώργος Μαυρομμάτης, η Ελένη Ράπτη με τον σύζυγό της Αλέξη Νικολόπουλο και η Ντίνα Δήμα. Τελευταία στιγμή πήδηξε και η Άλμπα την περίφραξη της αυλής και ακολούθησε κι αυτή με το σπαθί της.

Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί από την Τζούρτζια και μέσω Μπάρου περάσαμε στα μαντριά του Ματσουκίου. Αφήσαμε τα αυτοκίνητα στο 3ο μαντρί «Αφεντική», περίπου στα 1.850μ και από εκεί αρχίσαμε την ανάβαση μέχρι και τα 2.429μ. Ο Θανάσης τις προηγούμενες μέρες είχε έρθει σε επαφή με τον τσέλιγκα της Κακαρδίτσας Μιχάλη Τσαντούλη από το Ματσούκι, ο οποίος γνωρίζει το βουνό σπιθαμή προς σπιθαμή, οπότε είχαμε μαζί μας τον κατάλληλο άνθρωπο να μας καθοδηγήσει και να μας ξεναγήσει.

Ο καιρός σύμμαχός μας, με τα σύννεφα να τρέχουν και ο αέρας καλοδεχούμενος να σφυρίζει και να μας δροσίζει, έκανε την επίπονη ανηφόρα, με κλίση πάνω από 20% υποφερτή. Σε δυο ώρες καλύψαμε μια απόσταση 2,6 χλμ με σχεδόν 600μ υψομετρική διαφορά και άλλο τόσο χρειαστήκαμε για την κατάβαση.

Η αγριάδα του αλπικού τοπίου με τα ασβεστολιθικά βράχια και οι μοναδικές εικόνες γύρω μας ήταν αφορμή για συχνές στάσεις για ανάσες και φωτογραφίες. Το κοπάδι του Μιχάλη μας συνόδευσε σχεδόν μέχρι την κορυφή, ήταν μια ανάβαση συνοδεία ποιμενικής μουσικής, με τα κουδουνίσματα και τα σκυλιά, μόνο η φλογέρα έλειπε...

Η θέα όπου και να κοιτάξεις ανυπέρβλητη. Πανδαισία κορυφών να χάνεται η μια πίσω από την άλλη, ο Κρυάκουρας, η Στρογγούλα και η Χίλια Εξήντα με το ασυνήθιστο όνομα, που κρύβει μια ιστορία αίματος και αντεκδίκησης (σφαγή 1060 προβάτων μετά από διένεξη των Μελισσουργών με τα Πράμαντα). Πίσω μας το Περιστέρι, ο Καταρραχιάς, η Τσούμα Πλαστάρι.

Κοιτώντας χαμηλά το Ματσούκι, τα Πράμαντα, οι μισοκρυμμένοι Καλαρρύτες και στο βάθος η κοιλάδα του Άραχθου και αμυδρά η λίμνη των Ιωαννίνων. Φτάνοντας στην κορυφή ξεδιπλώθηκαν και οι εικόνες της θεσσαλικής πλευράς με τα βοσκοτόπια του Γαρδικιού και βορειότερα της Τζούρτζιας.

Αγγίξαμε το κολωνάκι, ορόσημο σε κάθε ανάβαση και επιτέλους γνωρίσαμε την κορυφή της Κακαρδίτσας, αυτή την άγνωστη γειτόνισσα που δεν φαίνεται ούτε από το Γαρδίκι, ούτε από την Μουτσάρα καθώς στέκεται πίσω τους. Ήμασταν στα ψηλότερα ψηλά του Ασπροποτάμου, αγναντεύαμε και αισθανόμασταν την πληρότητα που νιώθει κανείς όταν ζει στιγμές ξεχωριστές και μεγάλες.

Μορφολογικά η Κακαρδίτσα αποτελεί μια επιμήκη κορυφογραμμή, ένα ορεινό συγκρότημα με ψηλότερες κορυφές την Τσούμα Πλαστάρι (2.188μ), τον Καταρραχιά (2.299μ), την ομώνυμη κορυφή (2.429μ), την Χίλια Εξήντα (2.253μ), τον Κρυάκουρα (2.100μ) και άλλες χαμηλότερες. Οριοθετεί τα σύνορα Ηπείρου - Θεσσαλίας και συγκεκριμένα διαχωρίζει τα Τρίκαλα από τα Ιωάννινα.

Τζούρτζια, 12/8/2018

Η διαδρομή από μαντρί Αφεντική έως κορυφή στο Wikiloc