ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΙΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
Πλούτωνος 10, 42100, Τρίκαλα
Πληρ.: Σωτ. Κούρεντας
τηλ. 0431 74-734, 37-525
Τρίκαλα 16/6/1998
ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ Ο.Α.Σ.Π.Ε.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 'ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ'
ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΒΛΑΧΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Η Ο.Α.Σ.Π.Ε. Ομοσπονδία Ασπροποτάμιων Συλλόγων Πολιτισμικής Ενότητας
που απαρτίζεται απ' τους πολιτιστικούς συλλόγους 11 χωριών του
Ασπροποτάμου, ήτοι: Αγίας Παρασκευής (Τζούρτζιας), Ανθούσας, Γαρδικίου,
Δολιανών, Καλλιρρόης, Καταφύτου, Κρανιάς, Μηλιάς, Πολυθέας, Στεφανίου
και Χαλικίου του Ν. Τρικάλων, εκφράζει δημόσια τις θέσεις και απόψεις
της για το Συνέδριο που δίκην 'μυστικής συνόδου' έγινε στη Λάρισα στις
6-7 Ιουνίου, για τη βλάχικη γλώσσα.
Καταγγέλλει και ταυτόχρονα εκφράζει την αντίθεσή της σ' αυτού του
είδους τις μεθοδεύσεις, του Κ.Ε.Μ.Ο. (Κέντρο Ερευνας Μειονοτικών
Ομάδων) που μαζί με ορισμένους αυτόκλητους 'πατρώνους' απ' το εξωτερικό
και ορισμένους 'αιθεροβάμονες ...' απ' το εσωτερικό, περίπου δέκα πέντε
(15) άτομα όλοι κι όλοι, το Σαββατοκύριακο 6-7 Ιουνίου, πραγματοποίησαν
στη Λάρισα 'Συνέδριο για τη βλάχικη γλώσσα' με τον ιδαίτερο
χαρακτηρισμό ως μειονοτικής γλώσσας. Με το πρόσχημα μελέτης της γλώσσας
και με έντονο συναισθηματισμό, προσπαθούν έμμεσα να περάσουν την άποψη,
ότι οι βλάχοι είναι μειονοτική ομάδα στην Ελλάδα. Αυτοί οι κύριοι
αγνοούν φαίνεται, ή θέλουν να αγνοούν, την παράδοση, την ιστορία και
την προσφορά του βλάχικου στοιχείου σ' αυτό τον τόπο.
Κανείς δεν τους έδωσε το δικαίωμα να αποφασίζουν για τους Βλάχους, χωρίς τους Βλάχους και έμμεσα, ή αν όχι άμεσα, να εντάσσουν το περήφανο αυτό κομμάτι του Ελληνισμού σε ομάδα μειονότητας, μέσα στην ίδια του τη χώρα.
Ποιοί είναι αυτοί οι κύριοι του Κ.Ε.Μ.Ο. που προσπαθούν να εντάξουν σε 'μειονοτική ομάδα' τον Ρήγα Βελεστινλή, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιωακείμ Γ', τον Γιωργάκη Ολύμπιο, τον Γιάννη Φαρμάκη, τον Νικόλαο Κασομούλη, τον Γρηγόρη Λιακατά, τους Λαζαίους, τον Νικοτσάρα, τον Σβώλο, τον Στρατηγό Σαράφη, και πλείστους άλλους εθνικούς ήρωες, επώνυμους και ανώνυμους που έχυσαν το αίμα τους γι' αυτό τον τόπο;
Με ποιό δικαίωμα και με ποιά στοιχεία κατατάσσουν ως μειονοτικούς τους εθνικούς μας ευεργέτες, όπως οι: Ευάγγελος Ζάππας, Γεώργιος Αβέρωφ, Σίμων Σίνας, Μιχαήλ Τοσίτσας, Νικόλαος Στουρνάρης, Γεώργιος Σταύρου, των οποίων τα ευεργετήματα στήριξαν καθοριστικά την οικονομία του νεώτερου Ελληνικού κράτους και στολίζουν διαχρονικά την Αθήνα. Ανθρώπους που ξενιτεύτηκαν και το αποτέλεσμα του μόχθου τους το δώρισαν στην μητέρα πατρίδα, όπως: το Ζάππειο μέγαρο, το Παναθηναϊκό Στάδιο, την Ακαδημία Αθηνών, την Βιβλιοθήκη, την Φοιτητική Εστία, το Μουσείο, το Αστεροσκοπείο, το Οφθαλμιατρείο, την Αρσάκειο Σχολή, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την Σχολή Ευελπίδων, την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, και άλλα πολλά, ίσως λιγότερο γνωστά.
Ποιοί είναι αυτοί οι κύριοι, που με τις ενέργειές τους κατατάσσουν ως μειονοτικούς τους διατελέσαντες πρωθυπουρογύς της χώρας: Ιωάννη Κωλέττη, και Σπυρίδωνα Λάμπρο;
Γιατί οι κύριοι του Κ.Ε.Μ.Ο. δεν κάλεσαν στο 'συνέδριο' τους τον πιο ειδικό Βλαχολόγο - Βαλκανολόγο επιστήμονα κ. Αχιλλέα Λαζάρου; μήπως η επιστημονική του παρουσία εμπόδιζε τα σχέδιά τους;
Τα πολιτστικά μας στοιχεία και ιδαίτερα αυτό της γλώσσας, τα γνωρίζουμε πολύ καλύτερα εμείς οι ίδιοι, που και επιστήμονες διαθέτουμε και έχουμε ασχοληθεί και ασχολούμαστε με τα πολιτιστικά μας θέματα.
Ως Ο.Α.Σ.Π.Ε. δεν είμαστε πολέμιοι της μελέτης και της επιστημονικής έρευνας σε ότι αφορά το βλάχικο γλωσσικό ιδίωμα, δεν δεχόμαστε όμως αυτό το αντικείμενο του πολιτισμού μας να το 'μελετούν ορισμένοι' κάτω απ' την εποπτεία .... ενός κέντρου που αχολείται αποκλειστικά με μειονοτικές ομάδες. Απλούστατα διότι το Κ.Ε.Μ.Ο. και τα μειονοτικά ζητήματα που ασχολείται, ουδεμία σχέση έχουν με τους Βλάχους της Ελλάδας. Κατά την γνώμη μας, η μάζωξη αυτή που τη βάφτισαν 'επιστημονικό συνέδριο', έγινε και με τον σκοπό να δικαιολογηθούν εισπραχθέντα κοινοτικά κονδύλια. Γνωρίζουμε ότι το Κ.Ε.Μ.Ο. χρηματοδοτήθηκε από την 12η Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα σχετικά με μειονότητες της Ευρώπης, με το ποσό των 11 εκατ. δραχμών.
Εκφράζουμε επίσης την αγανάκτησή μας και προς τους δικούς μας 'Ελληνες Ευρωβουλευτές που:
α) Ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η βλάχικη γλώσσα ανήκει στη λίστα των μειονοτικών γλωσσών και όχι στη λίστα των λιγότερο ομιλουμένων γλωσσών. Οι κύριοι Ευρωβουλευτές φέρουν ιστορική ευθύνη για την πράξη τους αυτή. Γνώριζαν ή δεν γνώριζαν το τι ψήφιζαν;
β) Με τις πράξεις τους συνέβαλαν στη χρηματοδότηση αυτού του 'περίφημου Κ.Ε.Μ.Ο.', που ίσως μόνον εθνικά προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στη χώρα μας.
Συγχαίρουμε την εφημερίδα 'Ελευθερία' της Λάρισας και ιδιαίτερα τον δημοσιογράφο Γιώργο Μακρή, που πρώτη αποκάλυψε αυτή την σκανδαλώδη προσπάθεια του Κ.Ε.Μ.Ο. Συγχαίρουμε το Δ.Σ. και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας 'Ενωσης Πολιστικών Συλλόγων Βλάχων (Π.Ε.Π.Σ.Β.) κ. Φώτη Καλιπίρη που ξεκάθαρα δημοσίευσαν τις θέσεις και απόψεις της 'Ενωσης για τον βλαχόφωνο Ελληνισμό, εκφράζοντας την αγανάκτηση και των 60 πολιτιστικών συλλόγων, μελών της Π.Ε.Π.Σ.Β. Συγχαίρουμε τον Νομάρχη Λάρισας κ. Ιωάννη Φλώρο, που με την καθοριστική παρέμβασή του (αν και απρόσκλητος) επεσήμανε σ' αυτούς τους κυρίους του Κ.Ε.Μ.Ο. τους κινδύνους, που με τις (εν κρυπτώ) πράξεις τους πρόκειται να δημιουργήσουν πρόβλημα στην χώρα μας. Συγχαίρουμε τον Δήμαρχο Μετσόβου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον Δρα Μιχάλη Τρίτο, Λυκειάρχη Μετσόβου, που με τις δηλώσεις τους έκαναν σαφές ότι το εν λόγω Κ.Ε.Μ.Ο. ουδεμία σχέση έχει με την Π.Ε.Π.Σ.Β. και με όλους τους Βλάχους γενικότερα. Συγχαίρουμε επίσης όλους τους φορείς, αλλά και μεμονωμένα άτομα που με τις θέσεις τους καταδικάζουν το Κ.Ε.Μ.Ο. και τις ενέργειές του.
Κύριοι του Κ.Ε.Μ.Ο. σε ένα σημείο συμφωνούμε απόλυτα μαζί σας ότι τα: βλάχικα είναι μειονοτική γλώσσα, αλλά αυτό είναι πραγματικότητα έξω από τα σύνορα της Ελλάδας. Δεν γνωρίζετε για τον υπόλοιπο βλαχόφωνο Ελληνισμό της διασποράς που ζει στις γύρω Βαλκανικές χώρες; Μήπως θα πρέπει να κάνετε! (ή και να κάνουμε!) κάτι γι' αυτούς, που πράγματι νιώθουν μόνοι, ξένοι και μειονότητα μακριά απ' την ιστορική τους μητρόπολη;
Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε επίσης ότι, η Μοσχόπολη (1330-1769), η αποκαλούμενη από τους ιστορικούς ως 'Αθήνα της Τουρκοκρατίας' και κατοικούμενη αποκλειστικά από βλαχόφωνους (65.000 το 1760), ήταν η πνευματική πρωτεύουσα του Ελληνισμού κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Εκεί ιδρύθηκε και λειτούργησε η Ακαδημία του Ελληνικού Γένους και το 2ο Ελληνικό τυπογραφείο της Βαλκανικής, μετά από αυτό της Κωνσταντινούπολης, μοναδικά τυπογραφεία για τον Ελληνισμό την εποχή εκείνη. Εκεί οι Βλάχοι στα σχολεία τους, που οι ίδιοι δημιούργησαν με συγγράμματα και των δικών τους εκδόσεων, δίδαξαν και διδάχθηκαν μόνο την Ελληνική.
Με την ευκαιρία της παρούσης δημοσίευσης καλούμε και τους υπόλοιπους συλλόγους Βλάχων του Ασπροποτάμου αλλά και όλης της χώρας, που δεν έχουν γραφτεί ως μέλη στην Π.Ε.Π.Σ.Β., να το πράξουν σύντομα, διότι έτσι ισχυροποιούμε τις θέσεις και απόψεις της Πανελλήνιας 'Ενωσης (την μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη 'Ενωση Βλάχων στον κόσμο, 60 πολιτιστικοί σύλλογοι μέλη) σε ότι αφορά την ιστορικότητα του βλαχόφωνου Ελληνισμού και όχι μόνο.
Τέλος κάνουμε γνωστό στους 'υπεύθυνους' του Κ.Ε.Μ.Ο. (αν δεν το γνωρίζουν) ότι και στο παρελθόν, κάποιοι πρσπάθησαν εν ονόματι σκοτεινών συμφερόντων και της Ρουμάνικης προπαγάνδας να δημιουργήσουν προβλήματα στην χώρα μας, αλλά απέτυχαν όμως στα σχεδιά τους χάρη στη σθεναρή αντίσταση των ίδιων των Βλάχων.
Σήμερα, αφού η θεωρία της Ρουμανικής δήθεν καταγωγής των Βλάχων απορρίπτεται, σερβίρεται γενικά και αόριστα μια άλλη ανασκευασμένη θεωρία, ότι τάχα οι Βλάχοι αποτελούν κάτι το ξεχωριστό, μια άλλη χωριστή εθνότητα. ΟΧΙ κύριοι, πέραν του ότι η επιστημονική έρευνα το απέδειξε, εμείς χωρίς να απολογούμαστε σε κανέναν, αισθανόμαστε ότι ΗΜΑΣΤΑΝ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΑΞΙΑ ΤΕΚΝΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ.
Ο Πρόεδρος | Ο Γεν. Γραμματέας |
Γιάννης Δήμας | Κώστας Αγγελής |