Giurgia and the Greek vlachs - giurgia_news - by Mavrommati Vaso
Τα νέα της Τζούρτζιας - 2006


7 Δεκεμβρίου 2006

Σήμερα το πρωί έφυγε από κοντά μας η Μαρίνα Χύμα (Κλεισούρα), σε λίγο θα ξεκινήσει το τελευταίο της ταξίδι για την Τζούρτζια, θα πάει να συναντήσει τα αδέλφια της τη Δάφνη, τον Μήτσο και τον Θεόδωρο. Το σπίτι της, το πρώτο σπίτι που συναντούσαμε μπαίνοντας στο χωριό, μας καλωσόριζε μαζί με την πινακίδα της Αδελφότητας και είχαμε μάθει όλα αυτά τα χρόνια να το βλέπουμε ανοιχτό και φιλόξενο και εκείνη στη βεράντα της πότε να απλώνει τον τραχανά πότε να μας δίνει τσουκνίδια και χόρτα και συμβουλές για τις πίτες μας.

Καλό σου ταξίδι θεία Μαρίνα.


6 Δεκεμβρίου 2006

Δεκέμβρης αλλά ο καιρός θυμίζει περισσότερο γλυκό φθινόπωρο παρά χειμώνα. Τα έρημα χωριά του Ασπροποτάμου ζωντανεύουν λίγο τα Σ/Κ, τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες της περιοχής βοηθούν, ας τους υπενθυμίσουμε ότι ο πελάτης ξεγελιέται μόνο μια φορά, καθώς και ότι πολύ καλύτερη διαφήμιση από τα πληρωμένα αφιερώματα στα έντυπα του χώρου είναι η ικανοποίηση του επισκέπτη και ο σεβασμός στα χρήματα που δαπανά για ένα weekend και που ισοδυναμούν με αρκετές μέρες εργασίας.

Ο καλός μας φίλος, Χρήστος Ζαχαρής είναι ακόμα εκεί και σας περιμένει, με τους καφέδες και ότι υπάρχει στην κουζίνα του,  με πολύ ζεστασιά και πραγματικό μεράκι. Αξίζουν λίγα χλμ παραπάνω για να φτάσετε στο όμορφο Χαλίκι και να πάτε στην  La verliga, και βέβαια πηγαίνοντας για Χαλίκι, ποτέ δεν προσπερνάμε μια ΚΥΡΙΑ, την Ανθούσα με την πιο όμορφη βρύση, τη βρύση του Παππού.


Δημοτικές εκλογές Οκτωβρίου 2006.

Τα αποτελέσματα της Διευρυμένης Κοινότητας Ασπρποποτάμου:

Εγεγραμμένοι: 2.628 Ψήφισαν: 2.033  
Έγκυρα: 1.991 Άκυρα/Λευκά: 42  
     
Υποψήφιος Ψήφοι %
Βουρλίτσης Δημήτρης 933 46,86
Αγγέλης Κων/νος 561 28,18
Δήμας Ιωάννης 473 23,76
Κοιλούκος Δημ. 24 1,21

Καλοκαίρι στην ΤΖΟΥΡΤΖΙΑ - Αύγουστος 2006

Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε για τα καλά στα χωριά του Ασπροποτάμου με ομιλίες των υποψηφίων στις πλατείες των χωριών, επισκέψεις τους σε όσο το δυνατόν περισσότερες εκδηλώσεις, εκτύπωση φυλλαδίων και ... πολλές διαβουλεύσεις για συμμαχίες. Περιμένουμε και την επίσημη ανακοίνωση των υποψηφίων για να βγάλουμε δημοσκόπηση και να δούμε τα προγνωστικά.

 Σε φυλλάδιο του υποψηφίου Κοιλούκου (Κρανιά) γίνεται αναφορά για κατασκευή μικρού υδροηλεκτρικού στην  Τζούρτζια. Δυστυχώς, δεν είναι προεκλογική υπόσχεση, έχουν ήδη κατατεθεί αιτήσεις, διαβάστε το σχετικό κείμενο και ψηφίστε στη σχετική δημοσκόπηση.

Και φέτος στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία η εκδήλωση της ΦΑΤΑ το Σάββατο 5 Αυγούστου, οι διοργανωτές και ο χοροδιδάσκαλος Θανάσης Παπαγεωργίου αξίζουν ειλικρινή συγχαρητήρια. Άψογη διοργάνωση με πολλή συμμεχοχή από όλο το φάσμα ηλικιών, και ευτυχώς και με σύμμαχο τον καιρό. Δείτε φωτό.

Επίσης, η ΦΑΤΑ οργάνωσε τουρνουά ποδοσφαίρου μεταξύ των χωριών Τζούρτζιας, Πολυθέας, Μηλιάς και Χαλικίου. Όλοι οι αγώνες διεξήχθησαν στο γήπεδό μας στα Κανίκια, προσφέροντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο τελικός έγινε το Σάββατο 12 Αυγούστου μεταξύ Τζούρτζιας και Μηλιάς, το κύπελο το σήκωσε η ομάδα της Τζούρτζιας. Δείτε φωτό.Την ίδια ώρα οι γυναίκες της Τζούρτζιας έπιναν τον καφέ τους στο κάτω κατάστημα της πλατείας (του Γ. Μαυρομμάτη) συμμετέχοντας σε απογευματινό καφέ της ΦΑΤΑ. Όσο για το βράδυ, οι Τζουρτζιώτες συνέχισαν τη διασκέδασή τους στο river party της Μηλιάς. Ένα πολύ πετυχημένο γεγονός, που έχει γίνει πια θεσμός, με αθρόα προσέλευση κόσμου, μουσική, ποτά, φωτισμένο τον Άσπρο και μια υπέροχη φωτιά που ζέσταινε τον κόσμο.


Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στην ΤΖΟΥΡΤΖΙΑ - Ιούνιος 2006

Παρόλο τον χειμωνιάτικο καιρό, αρκετός κόσμος ανέβηκε στο χωριό το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Τα δυο μαγαζιά της πλατείας ήταν ήδη ανοιχτά (Τριζώνη, Μαυρομμάτη), για την Σαλατούρα του Γιαννίτση δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα η κατάσταση. Επίσης κλειστός παρέμεινε και ο φούρνος.

Ολοκληρώνεται η επένδυση των τοίχων με πέτρα του μαγαζιού κάτω από την πλατεία αλλά μάλλον δεν θα συνεχιστεί και στο φούρνο. Να δούμε πότε θα έρθει το καλοκαίρι που θα δούμε συμμαζεμένη την πρόσοψη της πλατείας που αν και αποτελεί τη βιτρίνα του χωριού παραμένει ένας άχαρος όγκος από μπετόν!!!

Ο Μύλος δίπλα από την παιδική χαρά είναι σχεδόν έτοιμος, με πολύ ωραία πελεκητή πέτρα η τοιχοποιία και με σχιστόπλακες η σκεπή. Έχει τοποθετηθεί και η φτερωτή, πρέπει να γίνουν οι εργασίες για τη μεταφορά του νερού και να καθαριστεί ο περιβάλλον χώρος. Ελπίζουμε να αξιοποιηθεί κατάλληλα και να μην ερημώσει σε λίγα χρόνια.


Ο καινούριος νερόμυλος

Ο Πύργος Μαντάνια επεκτείνεται σε νέο κτίριο αριστερά του υπάρχοντος, θα χτιστούν νέα δωμάτια, νέα ταβέρνα και συνεδριακός χώρος.

Ο εργολάβος έχει εγκατασταθεί για την διάνοιξη - ασφαλτόστρωση του δρόμου Τζούρτζιας - Γαρδίκι. Επίσης προχωρούν οι εργασίες στο δρόμο Χαλίκι - Μέτσοβο για το κομμάτι που ανήκει στη Θεσσαλία. Για το δρόμο Ανθούσα - Καλαρύτες έχουν ξεκινήσει οι εργασίες από την πλευρά της Ηπείρου.

Φέτος για πρώτη φορά, θα υπάρχει γιατρός στην Τζούρτζια απο τις 15 Ιουλίου έως και τις 20 Αυγούστου. Τα έξοδα καλύπτουν οι αδελφοί Ζώγα (Ηλίας & Σάκης) μετά από σχετικό αίτημα των συγχωριανών στην περσινή συνέλευση της ΦΑΤΑ. Η γιατρός είναι η Τζουρτζιώτισα Ελίνα Αντων. Παπαγεωργίου και θα δέχεται στο μικρό σχολείο της Τζούρτζιας το οποίο και διαμορφώθηκε κατάλληλα από τη ΦΑΤΑ.

Το φετινό Πανελλήνιο 23ο Αντάμωμα Βλάχων θα διεξαχθεί το τριήμερο 7 - 9 Ιουλίου στα Ιωάννινα - Μέτσοβο και Μηλιά Μετσόβου. Είναι αφιερωμένο στους βλαχόφωνους διδάσκαλους του γένους και λόγιους. Η πρώτη μέρα περιλαμβάνει παρουσίαση λαϊκών δρώμενων, ηθών, εθίμων Βλαχόφωνου και Ελληνόφωνου δημοτικού τραγουδιού. Τη δεύτερη μέρα οι Σύλλογοι της Ομοσπονδίας, χωρισμένοι σε ομάδες με βάση την κοινή τους καταγωγή, θα παρουσιάσουν μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, ανάμεσα στους Συλλόγους είναι και η ΦΑΤΑ με το χορευτικό της Τζούρτζιας. Τέλος την τρίτη μέρα με τον Τρανό χορό - Κόρλου Μάρι θα επαναβεβαιωθεί η ενότητα του Βλαχόφωνου Ελληνισμού και θα διατρανωθεί για άλλη μια φορά η πίστη και ο σεβασμός στις αξίες του τιμώντας όλους εκείνους οι οποίοι με το αίμα τους, το πουγκί τους και την πένα τους έστησαν το Ελληνικό και συνεισέφεραν στη συγκρότητση και στην ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Δείτε πίνακα με τις γεωγραφικές συντεταγμένες της Τζούρτζιας και λοιπών χωριών του Ασπροποτάμου και χρησιμοποιείστε τις στο πρόγραμμα Google earth για να δείτε την Τζούρτζια από ψηλά ολοκάθαρα!!!


ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΤΖΟΥΡΤΖΙΑ - Μάης 2006

Με πολύ κόσμο γιορτάστηκε και φέτος το Πάσχα στην  Τζούρτζια.  Για πρώτη φορά άνοιξε και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου την ημέρα της γιορτής και έγινε λειτουργία.