Giurgia and the Greek vlachs - giurgia_news - by Mavrommati Vaso
Τα νέα της Τζούρτζιας - 2005


Η ΦΑΤΑ στο προσκήνιο - Δεκέμβρης 2005

Στο 7ο συμπόσιο Τρικαλινών Σπουδών που διεξήχθη στις 11 - 13 Νοεμβρίου στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού της Εταιρίας Κλιάφα παρουσιάστηκαν 38 εργασίες επιστημόνων και ερευνητών στις ενότητες Φιλολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία και Λαογραφία. Μεταξύ αυτών έγινε και μια πρώτη παρουσίαση της εργασίας που αναφέρεται στο έργο και την ιστορία της ΦΑΤΑ. Εισηγητής ήταν ο καθηγητής του τμήματος Λαογραφίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ευάγγελος Αυδίκος.

Ακολούθησε στις 5 Δεκεμβρίου εκτενές δημοσίευμα με τίτλο "Αχ! Ασπροπόταμε τι μυαλά βγάζεις" της Λέλας Κατεχάκης στην τρικαλινή εφημερίδα Διάλογος όπου μεταξύ άλλων γράφει:

Μικρή αναφορά στη μεγάλη δράση ενός Συλλόγου που από το 1893 μέχρι σήμερα έβαλε τη σφραγίδα του στις κοινωνικές, οικονομικές και λαογραφικές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής. Ήταν ο πρώτος πιστωτικός συνεταιρισμός στα Τρίκαλα και από τους πρώτους συλλόγους πανελλαδικά. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καταγράφει την ιστορία της ΦΑΤΑ ενώ ενδιαφέρον έδειξε και το Αριστοτέλειο.

Εν έτη 1893 εκεί στην άγονη περιοχή της Πίνδου, μια ομάδα ανήσυχων κοινωνικά και οικονομικά ανθρώπων (μήπως έτσι δεν είναι οι Ασπροποταμίτες;) με εμπνευστή τον Χρήστο Βασιλείου Δήμα (1863 ή 1864 - 1922) ίδρυσαν την Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας Αθαμανίας.

Έναν σύλλογο θα λέγαμε σήμερα, οι σκοποί του οποίου ήταν τόσο προοδευτικοί και πρωτοπόροι για την εποχή, που ξεπερνούσαν το κοινωνικό, εκπαιδευτικό, αναπτυξιακό και φιλάνθρωπο έργο και έφτασαν μέχρι την ίδρυση του πρώτου πιστωτικού οργανισμού των Βλάχων του Ασπροποτάμου και της Θεσσαλίας γενικότερα. 


Google Earth

Δείτε την Τζούρτζια από τους δορυφόρους του Google Earth δίνοντας συντεταγμένες:

39 34 08,33 , 21 15 32,76


Έκθεση φωτογραφίας για τον Ασπροπόταμο (9/2005, Λεωνίδας Λεβέντης)

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Χαλικίου με τη βοήθεια της Δ.Κ. Ασπροποτάμου προκηρύσσει ερασιτεχνικό διαγωνισμό έγχρωμης και ασπρόμαυρης φωτογραφίας με θέμα «Η περιοχή του Ασπροποτάμου». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Διοικητήριο τον Αύγουστο του 2006.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν τις φωτογραφίες τους στις εξής διευθύνσεις:
Λεωνίδας Λεβέντης, Κρέμου 78, Καλλιθέα, ΤΚ 17676
Μαρία Ίφου, Πατρόκλου 10, Φάρσαλα
Ιουλία Λεβέντη, Καποδιστρίου 29, Τρίκαλα, ΤΚ 42100
Στα καταστήματα των χωριών και στους ξενώνες.
τηλ. επικοινωνίας 6947904870

Το υλικό θα αξιολογηθεί από επιτροπή η οποία θα αποφασίσει ποιες φωτογραφίες θα εκτεθούν. Τα πρωτότυπα θα επιστραφούν όλα πίσω. 


Καλοκαίρι 2005  

- Κινδύνεψε η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής να καεί. Μία βαφτιστική λαμπάδα έγειρε και έκαψε το εικονοστάσι των Αγίων Αναργύρων. Ευτυχώς οι θαμώνες της πλατείας είδαν έγκαιρα τον καπνό και προσέτρεξαν...

- Το Σάββατο 6 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο Διοικητήριο της Δ.Κ. Ασπροποτάμου υπό την αιγίδα της Μ.Κ.Ο. Humanet (N. Ράπτης) με θέμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα Βαλκάνια και τις προοπτικές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσκεκλημένοι ήταν Δήμαρχοι και εκπρόσωποί τους από Κύπρο, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και ΠΓΔΜ. Τον συντονισμό της ημερίδας έκανε ο γνωστός δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.

- Το Σάββατο 6 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη γιορτή της Αδελφότητας (ΦΑΤΑ). Γύρω στις 7 το απόγευμα το θέαμα ήταν μοναδικό, καθώς από όλα τα σοκάκια του χωριού πλησίαζαν προς την πλατεία άνθρωποι όλων των ηλικιών, παιδιά, νέες και και νέοι αλλά ακόμα και γεροντότεροι (για πρώτη φορά φέτος) ντυμένοι ΟΛΟΙ με τις παραδοσιακές φορεσιές.

Ο χορός άνοιξε περίπου στις 8.30 με τα πρώτα παιδιά και ολοκληρώθηκε με τους γεροντότερους που έδωσαν μια πολύ ιδιαίτερη νότα περίπου 2 ώρες αργότερα. Χόρεψαν οι Ζιώγας Γεώργιος, Πλατής Βαγγέλης, Αυγέρης Θανάσης, Χύμας Βασίλης, Μανώλης Άγγελος και Αλεξίου Δημήτρης συνοδευόμενοι από πλήθος νέων. Η βροχή που ξέσπασε λίγο αργότερα δημιούργησε έντονο πρόβλημα σε όσους δεν είχαν 'στεγασμένο' τραπέζι οι οποίοι και έτρεξαν προς τα μαγαζιά της πλατείας αλλά ακόμα και στο δημοτικό σχολείο. Μετά τις 12 το βράδυ τα κλαρίνα ξανάρχισαν για τους μερακλήδες και κράτησαν μέχρι τις 5.30 το πρωί...

Η φετινή συμμετοχή στο χορευτικό ήταν πρωτοφανής, δεν υπάρχει σπίτι που να μην εκπροσωπήθηκε με κάποιο μέλος του. Τις προηγούμενες μέρες γίνονταν πρόβες στο Δημοτικό σχολείο του χωριού υπό την καθοδήγηση του αξιαγάπητου χοροδιδάσκαλου Θανάση Παπαγεωργίου (συζύγου της Τζουρτζιώτισας Ντίνας Δήμα) ο οποίος με μοναδική τρυφερότητα αγκάλιασε όλα τα παιδιά και τα οδήγησε στα βήματα των παραδοσιακών μας χορών, αλλά και προσέφερε δωρεάν τις στολές από τη σχολή παραδοσιακών χορών ΑΠΟΛΛΩΝ που διατηρεί στα Τρίκαλα. Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ από όλη την Τζούρτζια για τον άξιο δάσκαλο αλλά και για τα μέλη της ΦΑΤΑ Αποστολία Κούτσια και Αλέκο Λεπενιώτη που συντόνισαν την όλη προσπάθεια.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

- Το καινούριο ξενοδοχείο της περιοχής οι ΑΧΕΛΩΙΔΕΣ http://www.acheloideshotel.gr (στην Καλλιρρόη) ξεκίνησε τη λειτουργία του τον δεκαπενταύγουστο με έτοιμα τα πρώτα 6 δωμάτια και την καφετέρια. Σύντομα θα ολοκληρωθεί και θα περιλαμβάνει 24 δωμάτια δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα, υψηλών προδιαγραφών (βεράντα, τζάκι, tv, ασανσέρ, υποδομή για ΑΜΕΑ, καθώς και συνεδριακό κέντρο, business room, σαλόνι, εστιατόριο, καφετέρια, θερμαινόμενη πισίνα και γυμναστήριο. 


27 Μαίου 2005

Άλλος ένας γλυκός παππούς δεν θα βγει φέτος το καλοκαίρι στην πλατεία του χωριού μας. Ο  Μπόμπης (Κώστας Μαυρομμάτης) με τις ιστορίες του για τη ζωή των Τζουρτζιωτών στην Αθήνα του '20, στα τυροκομεία, στην Τζούρτζια δεν θα μας κρατήσει ξανά συντροφιά. 

Θα μας λείψεις μπαρμπα-Μπόμπη.

bobisn.jpg (21611 bytes)


Πάσχα 2005

Φέτος το Πάσχα γιορτάστηκε στην Τζούρτζια παρουσία 98 ατόμων!!! Η Αγία Παρασκευή λειτούργησε με Αρχιμανδρίτη που ήρθε από την Μουτσάρα.

Οι εργασίες για το καλντερίμι της πλατείας ξεκίνησαν και πάλι και αισιοδοξούμε ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι.

Το ιχθυοτροφείο στην Μουτσάρα θα λειτουργεί και θα διοχετεύει από το καλοκαίρι όλα τα χωριά με φρέσκιες πέστροφες.

Το μαγαζί πάνω από το Διοικητήριο στα 3 ποτάμια παραδόθηκε από τον κ. Δρόσο και μέσα στον Μάη βγαίνει σε δημοπρασία. Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η Trekking hellas Δυτικής Θεσσαλίας για να το χρησιμοποιήσει ως ορμητήριο για ποικίλες αθλητικές εκδηλώσεις όπως κατάβαση ποταμού με φουσκωτές λέμβους (rafting), ορειβατικό ποδήλατο, περιήγηση, πεζοπορία, τοξοβολία κλπ.

Ο Ασπροπόταμος συνεχίζει να είναι γεμάτος νερό με αποτέλεσμα οι λάτρεις του rafting να έχουν τη δυνατότητα να τον απολαύσουν ακόμα και μέχρι τα μέσα του Ιούνη. 


Χορός γυναικών (9/2/2005, Γρηγόρης Λεπενιώτης)

Την Κυριακή 6/2/2005 έγινε στο κέντρο ΦΡΟΥΡΙΟ στα Τρίκαλα μια απογευματινή συνάντηση γυναικών, τα έσοδα από την οποία θα σταλούν στους πληγέντες της Ασίας. Κυριολεκτικά  δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο από 250 και πλέον Τζουρτζιώτισσες που έδωσαν τον οβολό τους αποδεικνύοντας ότι η φιλευσπλαχνία δεν έχει ημερομηνία λήξεως. Ήπιαν τον καφέ τους και χόρεψαν σε βλάχικους σκοπούς που επέλεγε ο χοροδιδάσκαλος Αθ. Παπαγεωργίου. Η πρωτοβουλία ανήκει στη ΦΑΤΑ και κυρίως στις κ. Κούτσια Αποστολία και Ευαγγελία Τσιρογιάννη του Δ.Σ.


Ασφαλτόστρωση κοινοτικού δρόμου Τζούρτζιας - Γαρδίκι (21/1/2005)

Με ενέργειες της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Τζούρτζιας (ΦΑΤΑ) και του Ευεργετικού συλλόγου Γαρδικίου Αθαμάνων ο Νομάρχης Τρικάλων κ Ηλίας Βλαχογιάννης ενέκρινε την ασφαλτόστρωση του παραπάνω δρόμου η οποία θα υλοποιηθεί μέσα στο τρέχον έτος. Με το έργο αυτό αποκαθίσταται η ομαλή οδική επικοινωνία των δυο χωριών τα οποία συνδέονται με ιστορικούς παραδοσιακούς δεσμούς.


Χορός ΦΑΤΑ (5 Ιανουαρίου 2005, Λίλα & Παντελής Ράπτης)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος ο χορός της ΦΑΤΑ στα Τρίκαλα, στις 5 Ιανουαρίου, με περισσότερα από 400 άτομα. Κλαρίνο έπαιξαν ο Σ. Σγούρος και ο Λ. Μουστάκας. Το πρόγραμμα του χορευτικού υπό τον χοροδιδάσκαλο Θανάση Παπαγεωργίου εντυπωσίασε.

 Η ΦΑΤΑ για να γιορτάσει τα 111 χρόνια από την ίδρυσή της κυκλοφόρησε ένα cd με φωτογραφίες από το 1930 και μετά.