Giurgia and the Greek vlachs - giurgia_news - by Mavrommati Vaso
Τα νέα της Τζούρτζιας - 2003


Η Τζούρτζια το Σ/Κ 22 Νοεμβρίου 2003

Εντελώς έρημη η Τζούρτζια, με τα χρώματα του χειμώνα στο full, η πλατεία γεμάτη από τα πεσμένα φύλλα του πλάτανου, στη βρύση πριν τη γέφυρα του χωριού ξεκίνησαν τα νερά του καταρράχτη, ο καιρός ανοιξιάτικος μάλλον παρά χειμερινός μας επέτρεψε να πιούμε το καφεδάκι μας στην αυλή του σπιτιού μας χωρίς μπουφάν!!!

Στην εκκλησία στης Αγίας Παρασκευής φτιάξανε τα προπύλαια πάνω από την πορτούλα που οδηγεί στο γυναικωνίτη από την πλευρά της πλατείας, ωραίο και αρμονικό το αποτέλεσμα αλλά συνεχίζω να πιστεύω ότι τα μνημεία των παππούδων μας πρέπει να τα προστατεύουμε και να τα σεβόμαστε και όχι να τα τροποποιούμε.

Το καλντερίμι της πλατείας ξηλώθηκε εξολοκλήρου (τόσο το παλιό με τη σκούρα πέτρα, όσο και το πρόσφατο με την άσπρη) καθώς και τα τσιμεντένια σκαλιά, περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε το καινούριο.

Τα έργα ανάπλασης της πρόσοψης της πλατείας δεν έχουν προχωρήσει καθόλου και ούτε ολοκληρώθηκε το καινούριο οστεοφυλάκιο όπως μας είχαν υποσχεθεί το καλοκαίρι!!! 


Αποτελέσματα των εκλογών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων

Θριάμβευσε ο Τζουρτζιώτης Μουστάκας Αθανάσιος (ΦΑΤΑ) και κατ' επέκταση η Τζούρτζια στις πρόσφατες εκλογές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιστικών Συλλόγων Βλάχων. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο νέο Συμβούλιο και ελπίζουμε σε μεγαλύτερη δραστηριοποίηση και σημαντικότερη παρουσία.

Ονομ/πώνυμο Χωριό Ψήφοι
Μουστάκας Αθανάσιος Τζούρτζια Ασπροποτάμου 74
Αυγέρη Σοφία Περιβόλι 62
Αδάμ Κων/νος Άργος Ορεστικό 56
Παπατώλιας Αποστ. Περιβόλι 53
Σιββά Μαρία Μεγάλα Λιβάδια - Πάικο 50
Φάφαλης Βασίλης Μέτσοβο 49
Χασιώτης Ηρακλής Μηλιά Μετσόβου 47
Αυδίκος Ιωανν. Συρράκο 45
Σακελλάρης Μιχάλης Σαμαρίνα 34
Σούλτης Θεοδ. Συρράκο 33
Σκούπας Γεώργιος Αρβαν/βλαχοι Λάρισας 33


Καλοκαίρι 2003


Τριήμερο Αγίου Πνεύματος 2003

Πολλοί Τζουρτζιώτες επωφελήθηκαν από την αργία της Δευτέρας και έκαναν την πρώτη επίσκεψη στο χωριό και το συμμάζεμα των σπιτιών μετά το βαρύ χειμώνα. Ο καιρός δροσερός, τα μαγαζιά του Τριζώνη και του Γιαννίτση ανοιχτά, η εκκλησία γεμάτη και τις δυο ημέρες που έγινε λειτουργία, όλα θύμιζαν Ιούλιο. 

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, από το επόμενο καλοκαίρι θα απολαμβάνουμε ψωμί από χωριάτικο φούρνο. Το νέο μαγαζί που δημιουργείται με την ανάπλαση της πλατείας θα γίνει παραδοσιακός φούρνος που θα εφοδιάζει όλη την περιοχή με ψωμί από προζύμι ψημένο στα ξύλα και άλλα παραδοσιακά αρτοσκευάσματα, γεγονός πρωτάκουστο για τα χωριά του Ασπροποτάμου που ανέκαθεν υπέφεραν από την κάκιστη ποιότητα του ψωμιού και πολλές φορές από την για μέρες έλλειψή του. Με το καλό να το γευτούμε!!!

Εκσυγχρονίζεται το δίκτυο ύδρευσης του χωριού με καινούριες σωληνώσεις μεγαλύτερης διατομής. Παρά τα εκτελούμενα έργα η Τζούρτζια υπολείπεται σε έργα υποδομής σε σχέση με τα άλλα Κοινοτικά Διαμερίσματα της Δ.Κ. Ασπροποτάμου. Ελπίζουμε ότι το νέο Κοινοτικό συμβούλιο με τον άξιο Πρόεδρο κ. Στ. Ράπτη θα καλύψει την αδικία που υπάρχει εις βάρος της Τζούρτζιας η οποία είναι και το μεγαλύτερο σε πληθυσμό κοινοτικό διαμέρισμα.


3 Ιουνίου 2003

Τελευταίο αντίο στον Νίκο Λεπενιώτη.

Χρόνο με το χρόνο η πλατεία της Τζούρτζιας χάνει τους ανθρώπους με τους οποίους μεγαλώσαμε, ανθρώπους που συναντούσαμε κάθε καλοκαίρι και τους θεωρούσαμε δεδομένους όπως τον πλάτανο και την Κουρούνα. Ο κυρ Νίκος ήταν μια ανεξάντλητη πηγή γνώσεων, ήξερε να λέει ιστορίες με τρόπο μοναδικό, για τα λουλούδια, για τι κορφές, για τις πηγές, για τα ξωκλήσια, για τα πάντα, ιστορίες που πάντα θα μας τον θυμίζουν. 

Καλό ταξίδι κυρ Νίκο 


Πάσχα 2003

Για πρώτη φορά φέτος έγινε λειτουργία τις ημέρες του Πάσχα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, φτιάχτηκε και ένας ωραιότατος επιτάφιος του οποίου φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ!!


14 Ιανουαρίου 2003 (πηγή: Έρευνα Τρικάλων)

Αίτημα της Δ.Κ. Ασπροποτάμου στην Περιφέρεια για ένταξη της περιοχής στα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ)

Προτεινόμενα έργα για την Τζούρτζια:


13 Ιανουαρίου 2003


9 Ιανουαρίου 2003

Επισκεφθείτε το club του καλού φίλου Θοδωρή Κλιάφα από την Κρανιά Ασπροποτάμου http://clubs.pathfinder.gr/pindos/ όπου μεταξύ άλλων υπάρχει και το πρόγραμμα του ορειβατικού συλλόγου Τρικάλων Σ.Π.ΟΡ.Τ. που οργανώνει για τον 15αύγουστο 2003 διάσχιση του ορεινού όγκου της Κακαρδίτσας από την Τζούρτζια Ασπροποτάμου προς το Ματσούκι Ιωαννίνων και το μοναστήρι της Βύλιζας.