Giurgia and the Greek vlachs - giurgia_news - by Mavrommati Vaso
Τα νέα της Τζούρτζιας - 2002


Χριστούγεννα 2002


Νοέμβρης 2002 

Σε τακτική συνεδρίαση της Διευρ. Κοινότητας Ασπροποτάμου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:


Νοέμβρης 2002 (πηγή: Έρευνα Τρικάλων)

Η ΛΕΒΕΝΤΙΑ Τρικάλων είναι ένας νέος πολιτιστικός σύλλογος που προσπαθεί να υλοποιήσει προγράμματα που υπηρετούν το ιστορικό - πολιτισμικό μας γίγνεσθαι, ερευνά, καταγράφει και προβάλλει τον λαϊκό πολιτισμό μέσα από το αντικείμενο των παραδοσιακών χορών. Έχει 250 ενεργά μέλη και ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι Τζουρτζιώτες Γιάννης Δήμας (πρώην πρόεδρος της Παν. Ομοσπονδίας Πολιτιστικών συλλόγων Βλάχων) και Δάφνη Ιακωβάκη. Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου όλα τα μέλη της ΛΕΒΕΝΤΙΑΣ ντυμένα παραδοσιακά (φουστανέλα και μπουραζάνι οι άνδρες, καραγκούνες και βλάχα Ασπροποτάμου οι γυναίκες) παρέστησαν σε εκδήλωση προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Κωνσταντινούπολη.Σ/Κ 15 Νοεμβρίου 2002 (από Λίλα Ράπτη)

Η Τζούρτζια όμορφη στα χρώματα του φθινοπώρου πράσινα - χρυσά - καφέ αναμιγμένα έτσι όπως μόνο η φύση μπορεί να φτιάξει, να σκέφτεσαι να πατήσεις για να μη χαλάσεις το υπέροχο χαλί των πεσμένων φύλλων. Η θερμοκρασία στους 12 βαθμούς. Εργασίες γίνονται στην πλατεία, επεκτείνεται σε 2 επίπεδα (πάνω από το παλιό τσιπουράδικο του Ντέλιου). 


Δημοτικές εκλογές 2002

Αποτελέσματα Διευρυμένης Κοινότητας Ασπροποτάμου
Εγγεγραμμένοι: 2.766 Ψήφισαν: 2.110 Συμμετοχή: 76,28 %
Ράπτης Στέργιος: 1.199 (58,1%) Βουρλίτσης Δημ.: 864 (41,9%) Λευκά/άκυρα: 47
     
Δημ. Σύμβουλοι Πάρεδροι  
Δημ. Χύμας (Τζούρτζια) Κων. Μπουκουράκης (Τζούρτζια)  
Βασ. Γιαννίτσης (Τζούρτζια) Μπελτέκης (Κατάφυτο)  
Ν. Αυγέρης (Τζούρτζια) Μιχαήλ Σίμος (Πολυθέα)  
Κων. Αγγελής (Καλλιρόη) Λεων. Κλιάφας (Κρανιά)  
Βάϊος Ντιροκάλτσης (Ανθούσα) Δημ. Ζαχαρής (Χαλίκι)  
Δημ. Βουρλίτσης (Χαλίκι) Ιωαν. Ντούσιος (Ανθούσα)  
  Γεωργ. Γέρακας (Στεφάνιο)  


Νέος Νομάρχης Τρικάλων: Βλαχογιάννης Ηλίας με 56,8%


Σ/Κ 15 Σεπτεμβρίου 2002 (από Χρ. Λαϊάκη)

Βροχές και πολύ ομίχλη από Κρανιά μέχρι Καστανιά. Τα φύλλα των δέντρων αρχίζουν να παίρνουν το χρώμα του φθινοπώρου, καιρός για εκδρομή ...
Στις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα του Τιμίου Σταυρού, έγινε στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής η τελευταία λειτουργία του καλοκαιριού με περίπου 50 άτομα καθώς και μεγαλοπρεπής λειτουργία στο ομώνυμο Μοναστήρι της Κρανιάς.


31 Αυγούστου 2002

Το Σ/Κ 31 Αυγούστου συνεδρίασε στην Τζούρτζια το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων μετά από πρόσκληση της ΦΑΤΑ. περισσότερα ...


9 Αυγούστου 2002

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Διοικητηρίου της Δ.Κ. Ασπροποτάμου, στα Τρία Ποτάμια. Παρέστησαν ο Νομάρχης Τρικάλων, βουλευτές της περιοχής και πλήθος κόσμου. Το κόστος κατασκευής του κτιρίου ανήλθε στα 145.000.000 δρχ, βρίσκεται δε, σε έκταση 7,5 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε με κοινή απόφαση από τα Υπουργεία Γεωργίας και Πολιτισμού

Μελανό σημείο, η απογοήτευση όλων των περευρισκομένων Τζουρτζιωτών, όταν είδαν ότι η Τζούρτζια απουσίαζε από τους χάρτες αλλά και από τα ταμπλώ που έχουν τοποθετηθεί στην κεντρική αίθουσα του Διοικητηρίου. Την επόμενη ημέρα, οι δύο πολιτιστικοί σύλλογοι, "ΦΑΤΑ" και "Αγ. Γεώργιος" παρέδωσαν υπόμνημα διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Ράπτη, ο οποίος ζήτησε συγνώμη και υποσχέθηκε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες συμπληρώσεις στους χάρτες και στα ταμπλώ εντός της καλοκαιρινής περιόδου. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο κοινοτάρχης τόνισε μεταξύ άλλων:
"Είναι πράγματι μια συγκινητική στιγμή για μένα αλλά και για όλους τους Ασπροποταμίτες που σε λίγη ώρα θα εγκαινιάσουμε το Διοικητήριο της Δ.Κ. Ασπροποτάμου και συγχρόνως πολιτιστικό, εκθεσιακό και περιβαλλοντικό κέντρο...
Εκτίμησή μου είναι ότι αν η περιοχή Ασπροποτάμου βοηθηθεί από την πολιτεία σε έργα υποδομής, μέσα σε μια δεκαπενταετία θα έχει αποκτήσει τις κρίσιμες προϋποθέσεις της συμβατής και ορθολογικής με το περιβάλλον ανάπτυξης και θα προσφέρει πολλές νέες θέσεις εργασίας κυρίως στον αγροτουρισμό...
Το νέο Κ.Σ. που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές θα πρέπει να μεταφέρεται τουλάχιστον για τους 2-3 καλοκαιρινούς μήνες στο εγκαινιαζόμενο Διοικητήριο. Εύχομαι με την πάροδο του χρόνου, το χρονικό αυτό διάστημα να επιμηκύνεται και τελικά η Κοινότητα να λειτουργεί εδώ και τους 12 μήνες. Πέρα από αυτό όμως οι κτιριακές αυτές εγκαταστάσεις θα προσφέρονται και θα είναι στη διάθεση των φορέων της περιοχής για διάφορες εκδηλώσεις και ημερίδες...


Σ/K 13 - 14 Ιουλίου 2002

- Ενώ η Αθήνα και τα Τρίκαλα καίγονταν με θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 37', στην Τζούρτζια έβρεχε σχεδόν όλα τα απογεύματα της προηγούμενης εβδομάδας. 
Την Κυριακή το πρωί οι επισκέπτες του Σ/Κ ξύπνησαν κυριολεκτικά μέσα στα σύννεφα αφού η ομίχλη είχε φτάσει μέχρι και το ποτάμι, καλύπτοντας τα πάντα !!!
- Το μεζεδοπωλείο "Ο Άρχοντας" δεν θα ξαναλειτουργήσει στην πλατεία.
- Άρχισαν οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της Αγίας Μαρίνας που οργανώνεται κάθε χρόνο από τη Φ.Α.Τ.Α. 
Φέτος θα υπάρχουν νέα πέτρινα τραπέζια στο χώρο του πικ-νικ, όσο για το μενού, λόγω Τετάρτης, θα έχει φασολάδα.
- Σε όλο το μήκος του παραποτάμιου δρόμου που συνδέει τα χωριά της Διευρ. Κοιν. Ασπροποτάμου έχουν κατασκευαστεί καλαίσθητοι χώροι αναψυχής με ξύλινες κατασκευές που περιλαμβάνουν πάγκους, τραπέζια, τσουλήθρες, κούνιες κλπ.


Σ/K 15 - 16 Ιουνίου 2002 (από Χρ. Λαϊάκη)

Καλοκαιρία, η θερμοκρασία έφτασε τους 32'. Έχει αρχίσει η εγκατάσταση των κτηνοτρόφων και κάποιων παραθεριστών.
Η Κουρούνα ακόμα πράσινη και τα γίδια κατεβαίνουν τον κατήφορο με τους όμορφους ήχους των κουδουνιών. Ο Άσπρος έχει κανονικό νερό για την εποχή.
Το ανακαινισμένο κοινοτικό κατάστημα της πλατείας λειτουργεί με νέα αισθητική, νέα εδέσματα και υπό νέα διεύθυνση (Τριζώνη).
Στα "Μαντάνια" τουρίστες ανακαλύπτουν ένα από τα τελευταία μυστικά της Ελλάδας !!!!


Σάββατο 13 Απριλίου 2002

Ο Ασπροπόταμος πολύ φουσκωμένος και αγριεμένος σαν τρικυμιώδη θάλασσα. Ο καιρός βροχερός με αρκετή ομίχλη στα γύρω βουνά που ξεκαθάρισε προς το μεσημέρι και θερμοκρασία μέχρι 15΄. Μικροί καταρράχτες ρέουν από την Κουρούνα, τα πλατάνια και οι καρυδιές ακόμα γυμνά δίνουν μία χειμωνιάτη όψη στο τοπίο.
Τα καταστήματα της πλατείας επενδύθηκαν με πέτρα, τοποθετήθηκαν ξύλινα κουφώματα και διαμορφώθηκε ο εσωτερικός τους χώρος.


2/2002

Ξενώνας - στολίδι λειτουργεί τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας. Είναι ο Πύργος "Μαντάνια", ο οποίος διαθέτει 18 δωμάτια μοναδικής αισθητικής και με όλες τις σύγχρονες ανέσεις (τζάκια, δορυφορική τηλεόραση, παροχή Internet). Σε διπλανό κτίριο λειτουργεί ταβέρνα με παραδοσιακές γεύσεις.
Αντιγράφω από την καλαίσθητη κάρτα του:
 "Το πιο όμορφο κομμάτι της Πίνδου είναι αναμφίβολα η περιοχή του Ασπροποτάμου. Από εδώ πηγάζει ο Αχελώος που ονομάζεται Ασπροπόταμος. Τα πολλά και καθαρά νερά του και το μεράκι των Βλαχόφωνων κατοίκων της περιοχής δημιούργησαν τα περίφημα ΜΑΝΤΑΝΙΑ. Ονομάζονταν έτσι οι χώροι όπου οι Βλάχοι έπλεναν τα μάλλινα ρούχα τους και τα σκεπάσματα."

Περισσότερες πληροφορίες τηλ. 04320-87351, 04320-87600