Giurgia and the Greek vlachs - Epistolh - by Mavrommati Vaso Θεσσαλονίκη 15 Μαΐου 2007

Αστέρης Κουκούδης,
Αμύντα 6,
54631 Θεσσαλονίκη

Προς: Θανάση Μουστάκα,
Πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Τζούρτζιας Αθαμανίας.

Αξιότιμοι κύριοι,
      Με αυτή την επιστολή επιτρέψτε μου να σας εκφράσω τα συγχαρητήρια, τις ευχαριστίες μου και τις εντυπώσεις μου για την επιτυχή διοργάνωση του:

«9ου Συμποσίου Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλάχικης Παράδοσης Μουσικής και Χορού».

        Είναι γεγονός πως το περυσινό 8ο Συμπόσιο, που διοργάνωσαν το Λιβάδι και οι Λιβαδιώτες είχε ήδη ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά. Ο κύριος Γιώργος Συννεφάκης, πρόεδρος των Λιβαδιωτών στη Θεσσαλονίκη και της περσυνής Οργανωτικής Επιτροπής ήταν πραγματικά άξιος συγχαρητηρίων. Επισημαίνω πως η παρουσίαση του κοπιώδους λεξικού του κυρίου Προκόβα, η ομιλία του γλωσσολόγου Κώστα Ντίνα για τα βλάχικα και η φιλοξενία των Λιβαδιωτών ήταν από τις μεγάλες επιτυχίες του περσυνού Συνεδρίου.

       Το φετινό 9ο Συνέδριο που εσείς διοργανώσατε στον Ασπροπόταμο συνέχισε την ανοδική πορεία. Αυτά τα Συνέδρια της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων» μοιάζουν πια να ωριμάζουν, να ανδρώνονται. Φέτος στον Ασπροπόταμο οι άνθρωποί του μας έμαθαν πως οι Βλάχοι είναι ικανοί για πολλά και ακόμη περισσότερα. Μπράβο στον Ασπροπόταμο και πάλι μπράβο!

       Η οργάνωση και η φιλοξενία ήταν πραγματικά άξιες πολλών επαίνων. Στο τραπέζι το μεσημέρι του Σαββάτου στο μεσοχώρι του Γαρδικίου μας έμαθαν πως οι Βλάχοι μπορούν να τρώνε και με άψογα σερβίτσια, αν το θέλουν! Αυτό που όμως έχει σημασία είναι η επιστημονική αρτιότητα του Συνεδρίου. Μπράβο στην Επιστημονική Επιτροπή που το οργάνωσε. Μπράβο τους σε όλους τους εισηγητές! Αποκτήσαμε γνώσεις για τη γεωγραφία, τα τοπωνύμια,  τη δημογραφία, την κοινωνία, την οικονομία, τη λαογραφία, τα εκκλησιαστικά και τη συμμετοχή του Ασπροποτάμου στις ιστορικές εθνικές περιπέτειες, όπως και στοιχεία για την σύγχρονη πραγματικότητά του. Όλες οι εισηγήσεις  μας μετέφεραν άγνωστα μέχρι πρόσφατα στοιχεία για την περιοχή. Θα πρέπει να σταθούμε στις παρουσιάσεις των ανθρώπων του Κέντρου Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Ήταν σοβαρές, επίπονες, επιστημονικές παρουσιάσεις ανθρώπων με γνώση. Κι αν εκφράστηκαν απόψεις πως το Συνέδριο εστιάστηκε κατά πολύ στον Ασπροπόταμο αυτές μάλλον θα πρέπει αναθεωρηθούν γιατί ο Ασπροπόταμος άξιζε ένα τέτοιο ενδιαφέρον εδώ και χρόνια. Εύχομαι τα πρακτικά του Συνεδρίου να εκδοθούν σύντομα καθώς θα αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο στους μελετητές, σε αυτούς που αναζητούν στοιχεία για το ποιοι και όχι τι είναι οι Βλάχοι, σε αυτούς που αναζητούν την ουσία των πραγμάτων.

      Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως στην επιτυχία του Συνεδρίου συνέβαλε τα μέγιστα η ίδια η μαγεία του τόπου, ο ίδιος ο Ασπροπόταμος. Που αλλού στην Ελλάδα συναντάς τέτοια οργιώδη φύση, πυκνά δάση, βουνά, γκρεμούς, πλαγιές, ρεματιές, ποτάμια, καταρράκτες, πηγές, διαδρομές και μονοπάτια, μεγάλα κοπάδια ζώων, μοναστήρια, εκκλησίες, γεφύρια, λαϊκή αρχιτεκτονική, τέτοιο παρελθόν, τόσο πολλά και πανέμορφα βλαχοχώρια, τόσο ευγενείς ανθρώπους!  Αυτά τα χωριά κι οι άνθρωποι αποπνέουν την αίσθηση της αυτοπεπίθεσης και της προόδου. Πιστεύω πια πως όποιος λέει πως ξέρει την Ελλάδα, δίχως να έχει επισκεφτεί τον Ασπροπόταμο, σίγουρα δεν την ξέρει καθόλου μιας και δεν ξέρει την καρδιά της, το κέντρο της στα βουνά της Πίνδου!

      Στα τελευταία Συνέδρια της Π.Ο.Π.Σ.Β., αποδείχθηκε πως υπάρχουν, πια, οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες για όλο και περισσότερες βελτιώσεις, ανάπτυξη και πρόοδο. Κάποια ηλικιωμένη κυρία από το Κρούσοβο μου είπε κάποτε πως: «δυο Βλάχοι είναι ικανοί να στήσουν ένα παζάρι από μόνοι τους, όμως είναι ικανοί να κατάγονται από τρία  διαφορετικά χωριά». Επομένως, η λαϊκή σοφία έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός πως οι Βλάχοι, με το βήτα κεφαλαίο, είναι ικανοί για πολλά όταν συνεργάζονται. Κυρίως, όμως,  είναι σε θέση να αποδείξουν πως δεν χρειάζονται σωτήρες, πάτρωνες και καθοδηγητές, καθώς διαθέτουν αυτοπεπίθεση, αυτογνωσία και ικανότητα, έτσι ώστε να αυτοδιαχειριστούν τα πολιτισμικά τους θέματα με σεβασμό και μοναδικό ταλέντο. Διαθέτουν  τον απαραίτητο λόγο ως να δώσουν τη δική τους απάντηση σε όσους επιχειρούν να τους εταιροπροσδιορίζουν.

 

Με ευχές για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες.

Αστέρης Κουκούδης.